Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Tasarısına Akademisyen Şerhi

Yazılı bir açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi ve yardımcıları, kentsel dönüşüm adı altında yapılmış ve yapılabilecek olan uygulamaların kayıtsız şartsız savunucuları ve uygulayıcıları olmayacaklarını bildirdiler.

yapi.com.tr
1 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Tasarısına Akademisyen Şerhi

p>Yazılı bir açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi ve yardımcıları, "Sürdürülebilir kentleşme ve hakça yaşanabilir kentler yaratmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesi’nde şehir ve bölge planlama alanında emek veren bizler, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın ve kentsel dönüşüm adı altında yapılmış ve yapılabilecek olan uygulamaların kayıtsız şartsız savunucuları ve uygulayıcıları olmayacağımızı beyan ediyoruz" dediler.

Yrd. Doç. Dr. Ali Kılıç, Doç. Dr. Asuman Türkün, Prof. Dr. Ayşe Nur Ökten, Dr. Ayşegül Özbakır, Prof. Dr. Betül Şengezer, Yrd. Doç. Dr. Doruk Özügül, Dr. Ebru Seçkin, Yrd. Doç. Dr. Elif Örnek Özden, Dr. Emrah Altınok, Yrd. Doç. Dr. Ercan Koç, Erhan Kurtarır, Dr. Esin Aktan, Gözdem Aysu, Dr. Gül Tüzün, Prof. Dr. İclal Dinçer, İrfan Emre Kovankaya, Kerem Ekinci, Yrd. Doç. Dr. Oya Akın, Dr. Senay Oğuztimur, Senem Kozaman, Dr. Tolga İslam, Dr. Töre Seçilmişler, Yrd. Doç. Dr. Tuba İnal Çekiç, Yrd. Doç. Dr. Yiğit Evren, Prof. Dr. Zekai Görgülü ve Prof. Dr. Zeynep Enlil imzasını taşıyan açıklamada, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın doğrudan veya dolaylı olarak insan haklarını (mülkiyet hakkı, sağlıklı çevrede yaşama hakkı, yeterli eğitim ve sağlık hizmeti alma hakkı, vb.) ihlal edebilecek içerikte olduğu savunuldu.

"Acilen ele alınması gereken bir durumla karşı karşıyayız"

"Bilgi birikimimiz ve deneyimimiz kuşkusuz, ülkemizin ve toplumumuzun hizmetindedir" denilen açıklamada, yakın dönemde açıklanan büyük projelerin ve kentsel dönüşüm konusunda gündeme gelen yasal düzenlemelerin toplum açısından çok vahim sonuçlar doğurabilecek ve acilen ele alınması gereken bir durumla karşı karşıya olunduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

Hizmet anlayışlarının, topluma ve kente karşı sorumluluklarının bilincinde olmak; sosyal eşitlik ve adalet ilkelerinden ayrılmamak; kültürel çeşitliliğe, çağlar içinden bugüne ulaşmış her türlü kentsel simgeye, sanata, doğal ve yapılı çevre mirasına sahip çıkmak ve saygılı olmak; bilim alanının temel ilkelerine, meslek etiğine uygun davranmak;
toplumsal ve bilimsel sorumluluklar doğrultusunda her türlü politika, kurumsal yapılanma, yasal düzenleme, proje ve uygulamayı bu bilincin gerektirdiği eleştirel yaklaşımla sorgulamak ve gerekli uyarıları yapmak ilkelerine dayandığının ifade edildiği açıklama, şöyle devam ediyor:

"Tasarı, çok önemli eksikler, çelişkiler ve yanlışlarla dolu"

"Bu anlayış çerçevesinde, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın gerek şehircilik ilkeleri, gerekse toplumsal eşitlik ve adalet ilkeleri açısından çok önemli eksikler, çelişkiler ve yanlışlarla dolu olduğunu açıklamayı görev biliyoruz. Mesleğimizin temel öğretisi insanların afet riskinden de korunmasını, can ve mal kayıplarını engelleyecek planlar ve programlar yapılmasını da içermektedir. Ancak, yasa önerilen bu haliyle şehircilik disiplinin bu temel öğretilerini karşılamaktan uzaktır Yasa taslağının, geçmiş eksikleri, çelişkileri, yanlışları deneyimlerden dersler çıkarılarak büyük bir titizlikle irdelenmeli ve doğurabileceği sakıncalar ayrıntılı bir biçimde ortaya konulmalıdır. Belirli bir zaman gerektiren içeriğe yönelik bu çözümlemelerden önce kamuoyuna aşağıdaki uyarıları yapmanın, bilim ve meslek insanı kimliğimizin gereği, etik ve toplumsal sorumluluğumuzun bir parçası olduğunu düşünüyoruz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/afet-riski-altindaki-alanlarin-donusturulmesi-tasarisina-akademisyen-serhi_90889.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • İhmal edilebilecek bir konu olmamasını düşünerek, bu ele geçmiş durumu bir an evvel ama çok akılcı bir çözüm ile neticelendirmek gerekmektedir. Özellik ile Çekmece gölleri havzasına çok dikkat etmek gerekmektedir. Zemin emniyetinin çok gevşek olduğu bu bölgede yapılan sitelerin temel kazılarında çakılan temel fore kazık sisteminin emniyeti ciddi boyutlarda ve gözle görülen hazin durumları da beraberinde sergilemektedir. Akademisyenler ile sektörün duayenlerine çok büyük sorumlulukla yüklenmiştir. Yapılarda sadece mimari estetiğe değil, onun yanında temel ve mekanik sistemler ile birlikte değerlenmiş projelerin sağlayacağı güvene ihtiyaç duyulduğunu unutmamamız gerekmektedir. Lütfen ciddi çözümler sunalım. Görülmektedir ki ucuz proje arayışları ucuz etin yahnisine yönelmeleri ortaya koymaktadır. İngiliz ata sözünü bir kere daha hatırlayalım: "UCUZ MAL ALACAK KADAR ZENGİN OLMADIĞIMIZI" HATIRLAYARAK DEĞERLENDİRME YAPALIM" YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!