Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Yeşil Bina' Hareketinin Nabzı İstanbul'da Atıyor

Yeşil bina ve değerlendirme sistemleri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla 2007 yılında kurulan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin (ÇEDBİK) düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi İstanbul’da toplandı. Yarın (21 Şubat) sona erecek zirvede, yeşil bina sektöründeki gelişmelerin tartışılması ve

yapi.com.tr
4 'Yeşil Bina' Hareketinin Nabzı İstanbul'da Atıyor

Yeşil bina ve değerlendirme sistemleri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla 2007 yılında kurulan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin (ÇEDBİK) düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi İstanbul’da toplandı. Yarın (21 Şubat) sona erecek zirvede, yeşil bina sektöründeki gelişmelerin tartışılması ve sektörün sorunlarına çözüm önerileri getirilmesi hedefleniyor. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Dünya Yeşil Binalar Konseyi ve ABD Yeşil Binalar Konseyi Başkanı Rick Fedrizzi, SPK Başkanı Vedat Akgiray, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın konuşmalarıyla açılan zirvenin ilk gününde 'yeşil bina hareketinin küresel seyri', 'yeşil dönüşüm politikaları', 'sosyal konutların yeşil dönüşümü' konularında spesifik sunumlar ve tartışmalar yapılıyor.

Erdoğan Bayraktar: Türkiye'nin yüzde 80'i artık şehirlerde yaşıyor

Zirvenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hızla şehirleşen bir dünyada yaşadığımıza dikkat çekerek, Türkiye'de de şehirleşme oranının yüzde 80'lere dayandığını açıkladı. Türkiye'nin sadece enerji için yaptığı harcamanın miktarının 55 milyar dolar olduğunun altını çizen Bayraktar, enerjinin büyük bölümünün konutlarda tüketildiğini, Türkiye'nin 19 milyonluk konut stokunun 14 milyonunun eski, standartlara uygun olmayan yapılardan oluştuğuna değindi ve yeşil binalar üreterek, yalıtım yaparak enerjiden yüzde 50 tasarruf yapılabileceğini kaydetti. Bunun Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirten Bayraktar, "Biliyorsunuz 2012 yılı başından itibaren yeşil bina enerji tasarrufu sertifikası vermeye başladık. Yaklaşık 10 bin binaya bu sertifikayı verdik, ancak bu sayının artması gerekiyor. Eski binalar enerjiyi savuruyor, yalıtımı çok kötü. Enerji üretimi ne kadar önemliyse, enerjiyi verimli kullanmak da o kadar önemli" dedi.



Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bir yol haritası oluşturduklarını ve önlerine eşikler koyduklarını aktaran Bayraktar, TOKİ’nin şu anda Türkiye’nin 170 noktasında kentsel dönüşüm çalışmaları sürdürdüğüne işaret etti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdi bu kentsel dönüşümü afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi çalışmalarıyla bütünleştirerek Türkiye’de daha da yaygınlaştıracağız. Türkiye, Afyon’a, İzmir’e giden kanatlarla birlikte 24 bin 500 kilometrelik bir deprem aksı üzerine oturuyor. Marmara Bölgesi’nden başlamak üzere doğuya doğru önemli vilayetlerimizde becerisi olan belediye başkanlarımızla beraber hareket etmek üzere afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini başlatacağız. Burada kararlıyız”

Bunun salt bir kentsel dönüşüm, afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi olmadığını, bundan sonra çevre dostu, yeşil, enerjiyi savurmayan, tasarruf eden binalar olacağını belirten Bakan Bayraktar, 2023 yılına kadar da Türkiye’de harcanan enerjinin yüzde 23’ünü güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama hedefiyle hareket ettiklerini söyledi. "Çok net ifade ediyorum, dünyanın en ileri ülkelerinde üretilen çevre dostu inşaat malzemeleri Türkiye’de de üretiliyor" diyen Bayraktar, Türkiye'nin çevre dostu inşaat malzemeleri üretimi konusunda dünyada ilk 5 içinde olduğunu sözlerine ekledi.



Rick Fedrizzi'den üç adımda 'yeşil hareket'

Konuşmasında İstanbul'da yükselmekte olan yeni yeşil yapılardan ve Diyarbakır'daki doğal malzemelerle inşa edilmiş geleneksel yapıların doğal klimatizasyonundan bahseden Dünya Yeşil Binalar Konseyi ve ABD Yeşil Binalar Konseyi Başkanı Rick Fedrizzi de, geçmiş ve gelecek arasında bir köprü olarak nitelendirdiği İstanbul'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Katılımcılara, üç maddelik kısa bir 'ders'le kendi deneyimlerini aktaran Fedrizzi, öncelikle 'yeşil bina' olgusunun sadece bir 'bina' meselesi olmadığını, yaşam standartlarının geliştirilmesi, daha iyi bir eğitim, daha sağlıklı bir çevre için dönüştürücü bir 'araç' olduğuna dikkat çekti. Yeşil binaların sadece bir iş olarak ele alınmaması gerektiğine işaret eden Fedrizzi, kişisel çıktıların da önemli olduğuna değindi. Eşinin bir öğretmen olduğunu belirten ve ABD Yeşil Binalar Konseyi olarak ABD'de okullar üzerine yaptıkları çalışmaları aktaran Fedrizzi, duyulan tutkunun diğerlerine aktarılabilmesinin onları da sürece dahil etmek için önemine işaret etti. Küresel işbirliğinin önemi üzerinde de duran Fedrizzi, "Yalnız başaramayız" mesajı verdi.

Vedat Akgiray: 'Yeşil Bina Değerleme Uzmanlığı' geliyor

Neden zirveye katıldığının açıklamasıyla konuşmasına başlayan SPK Başkanı Vedat Akgiray ise, "Öncelikle, bir dünya vatandaşı olarak konu bizi ilgilendiriyor. Çevreyi mahvedenlere sermaye bulan bir kurumun başkanı olarak da biraz sorumluluk hissediyorum" dedi. "İzin verirseniz, çevre duyarlılığının ne kadar karlı bir iş olduğunu söylemek istiyorum" diyen Akgiray, çevre duyarlılığı yaratan her türlü teknoloji ve yaklaşımın Türkiye için de bir artı değer olduğunu sözlerine ekledi. Yeşil binaların diğerlerine göre daha değerli olması gerektiğini kaydeden Akgiray, bu konuda bazı yeni düzenlemeler yapmak için hazırlıklarının sürdüğünü, 'yeşil bina değerleme uzmanlığı' için bir sertifikasyon sistemi üzerinde çalıştıklarını aktardı. Yaşanan son krizin sadece finansman sonuçlarını içeren raporlamaların bir şirketi değerlendirmek için yeterli olmadığını gösterdiğini belirten Akgiray, sosyal sorumluluk ve çevre duyarlılığını da kapsayan entegre bir raporlama ihtiyacının ortada olduğunu, Türkiye'de merkeze 'kurumsal yönetim'i alarak bunu gerçekleştirmek üzere gerekli adımları atmakta olduklarını ifade etti.

Zirvenin ilk gününün bir diğer açılış konuşmacısı olan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel de, yeşil bina kavramı ve teknolojisinin pek çok ülkenin gündemindeki öncelikli konulardan biri olduğunu aktardı ve kazandırdıklarıyla maliyetinin karşılaştırılamayacağını söyledi. "Türkiye'de yeşil bina sayısı artıyor ve TOKİ olarak daha da artmasını hedefliyoruz" diyen Karabel, TOKİ'nin yeptığı çalışmalara değindi ve çeşitli pilot projeler üzerinden yenilenebilir enerji kaynakları, atıksu uygulamalarına değindi.

Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin ikinci gününde neler olacak? 

Zirvenin ikinci gününün açılış konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yapması bekleniyor. 'Yapı stoğunun yeşil dönüşümü', 'yeşil binalarda malzeme', 'enerji verimli yatırımlar' ve 'iş modeli olarak ekolojik yapı malzemeleri' konularının değerlendirileceği oturumlarda; ekolojik malzemelerde ekonomik ve teknolojik ulaşılabilirlik konusu ayrıntılarıyla ele alınacak.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emre Çamlıbel‘in başkanlık yapacağı oturumda; New Ecology Inc. Başkan Yardımcısı Lauren Baumann, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkan Yardımcısı Kerem Erginoğlu, Taipei Fnancial Center Corporation Başkan Yardımcısı Cathy Yang, Toronto Toplu Konut İdaresi Gayrimenkul Geliştirme ve Emlak Direktörü Lizette Zunıga konuşacak.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı’nin başkanlığındaki oturumda ise; Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Avcı, İtalya Yeşil Binalar Konseyi Kurucu Üyesi Paolo Brescia, Urban Land Institute Kentsel Gelişim Konseyi Başkanı Charlie Hughes, Urban Green Global Kurucu Ortağı Sidney Rasekh ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Melih Şimşek sunum yapacak.

Başkanlığını Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hırant Kalataş’ın yapacağı zirve’nin son oturumunda da; Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Başkanı Gürkan Arı, BASF European Construction Competence Center’dan David Baumgart, EPEA Kurucu ve Başkanı Prof Dr. Michael Braungart, Desso BV CEO’su Stef Kranendijk ve Greenled Oy Yönetim Kurulu Üyesi Tuomas Poskiparta konuşma yapacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-bina-hareketinin-nabzi-istanbulda-atiyor_90844.html

Read Comment Section
4 Yorum Yorum Yaz
  • Uluslararası Su Forumu'nda, MPM ile bir panelde görevliydim. Bu tabanda asıl konumuz suyun verimli kullanımı ile ilgili idi. Profösyönel bir kaç grup dışında yeterli dinleyici göremedim ve çok üzüldüm. Meslektaşlarımızın (mimar, mühendis) hatta üretici firmaların ilgisinin, yerel yönetimlerin ilgisinin az olması (naçizane kendi çapımda beni çok üzdü). Sadece biraz reklam, biraz esen moda rüzgarı gibi vb başlıklar altında bu konuya inşaat sektörünün yaklaşması, sadece basit birkaç başlık zannedilip uzak durulması üzücü ve kaynak kullanımlarımız içinde kaygı verici. Kısa süreli, yarım saati aşmayan herbirimizin sunumunda (naçizane) sadece suyun verimli kullanımı ve secenekleri için Avrupa'da yapılan örnekleme başlıkları yada yerel yönetim adımları hatta yasaklara başlayan bölgelerin adımları, kaynakları vb istifadeler, tüketim ürünlerindeki gelişim trendlerini dinlemek bile ileriye dönük ve bizden sonrakilere hazırlacağımız geleceğe yönelik bişeyler hatırlatması açısından çok değerliydi. Daha güzel ve ciddi adımlar görmek niyetiyle! Yeşil Binalar Zirvesi'ni hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkür borçluyuz. YANITLA
  • Yeşilevler konusuyla 2009 yılından bu yana ilgileniyorum. Konuyla ilgili bir web sitesi yaptım (http://www.yesilevler.org/). Bu konuda bir zirve yapılması ve kentsel dönüşümden sorumlu bakanın katılarak konuya ilgi göstermesi gerçekten çok sevindirici. Cari açığımızın tavan vurduğu bu dönemde yapılacak en akıllı işin tassaruf olduğu açık. Bu konuda da yapılar ilk ele alınması gereken uygulama alanı. Tabii, arkadan sanayi ve ulaştırma geliyor. Hadi hayırlısı... YANITLA
  • Amaç yaşadığımız dünyayı kirletmemekse, yaşamımız için gerekli enerjiyi maksimum verimli kullanmak 1. sırada ön plana çıkıyor. Bu söylem her alanda geçerli tabiki ve en önemli alanlardan birisi de yaşadığımız konutlar... Konutlarda ısınma ve soğutma için harcanan enerjinin verimliliğini maksimum seviyede tutmak ama bunu yaparken de çevreci, doğa dostu malzemeler kullanmak... Örneğin; dış cephe mantolamalarında, petrol türevi olan köpük yerine, yurdumun malı, yanmaz, nefes alan, kanserojen madde üretmeyen, çevreci, yeni nesil izolasyon sıvalarının kullanımının arttırılması... Atık su ve çöplerin de daha binada iken ayrıştırılması ve arıtmalarının yapılması... Binaların yapım aşamasında bu konuların çözümüne yönelik dizayn yapılması... Bakanlık ve Belediye İmar Md.lüklerinin bu konuda teşvik edici olması... Yeşil binalar için somut adımlardan atılması gerekli adımlardandır. Saygılar, İsmail AYDIN YANITLA
  • Yeşil bina projesinden dolayı bütün katılımcılara başarılarının devamını diliyorum. Yalnız bu binaların ısınma sisteminin nano teknolojisi olmasını diliyorum. Ekonomik ve çok sağlıklı olan bu sistem binanızın ve insanın ömrünü uzatır ve tedavi eder. Sağlık sertifikalı bu ısınma sistemi hertürlü ısınmadan %50 ekonomik konveksiyonel ısınım yapmaz. Ev ortamlarında bulunan yüksek teknoloji ile üretilen mobilyalarda bulunan kanserojen matdelerden hiç bir zaman etkilenmeyen ısınma sistemidir. Tıpkı güneşin dünyayı ısıtdığı sistemin aynısı toz bir cisimdir. Onu ısıtırız, olduğu yerde kalır. Bu teknoloji ürünün hiç bir riski yoktur, aksine çok sağlıklıdır. 40 hastalığa şifa özelliği vardır. Depreme karşıda binaların dayanıklık gücünü ve ömrünü uzatır. İnsan hayatında rahatsızlıkların anası olan nem bu ısınma sisteminin olduğu yerde kesinlikle olmaz ve oksijeni asla yakmaz. Dengeli beslenmenin karşılığı dengeli ısınmadır. Ev ortamlarında kaç derecede ısınırsanız ısının kesinlikle ısı farkı olmaz. Her yerde aynı derecede ısı mevcut olan bir ortamda yaşarsınız ve bağışıklık gücünüz artar. Daha önce söylediğim gibi inanılmaz bir ömrü olan bu sistem olmazsa olmazlardan biridir. Ürün hakkında her zaman sorularınıza açığım. Bu ürün anlatılmaz yaşanılır. Deprem öldürmezse doğal gaz öldürür. Saygılar, Necmi KILIC YANITLA
4 yorumdan 4 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!