Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

6 Bin 500 Konutun Yenileneceği Yıkım için Start Verildi

35 ildeki 65 noktada yaklaşık 6 bin 500 konutun yenileneceği dönüşüm için yıkım çalışmalarına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı törenle Esenler Havaalanı Mahallesi'nden başlandı.

yapi.com.tr
1 6 Bin 500 Konutun Yenileneceği Yıkım için Start Verildi

Bunlara 'hayır' diyorsa, kusura bakma. Yetki var kanunda, yıkar geçeriz. Niye? Çünkü yarın Allah göstermesin bir deprem olduğunda, yıkılırsa altında kaldığında 'Niye buna müdahale etmediniz?' sorusuyla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Bunun bedellerini Düzce, Gölcük, Sakarya, Bolu ve Van'da ödedik. Artık ödeyemeyiz. Bu hiç olmaz mı? Yine olacaktır muhakkak. Ama bunu minimize etmemiz, modern şehirler kurmamız lazım. Buradaki asıl amacımız, bir binayı yıkıp, yerine yeni bir bina yapmak değil. Asıl amacımız, afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlayacak bir dönüşümü gerçekleştirmek. Yani rant değil, insan odaklı bir proje yürütüyoruz.”  

Dönüşümü siyasi partilerden sivil toplum örgütlerine, üniversitelerden özel sektöre kadar herkesle işbirliği halinde yürütmek istediklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Tabii ki en başta da hak sahiplerinin rızasını almak mecburiyetindeyiz. Bu yüzden kanunu, öncelikle vatandaşımızın kendi dönüşümünü kendisinin yapmasına imkan verecek şekilde çıkardık. İsteyen vatandaşımız, riskli evini kendisi yıkacak ve yenisini de yine kendisi yapacak. Parası yoksa kredi vereceğiz. Evinin yıkıldığı sürede oturacak yeri yoksa kira yardımı yapacağız. Eğer bir yapı grubu içindeki ev veya iş yeri söz konusu ise onlara da aynı şekilde muadil imkanlar sağlayacağız” diye konuştu.

“Güvenli yuvalar inşa etmeyi hedefliyoruz”

Vatandaşların bir kısmının bu işin altından kendisinin kalkamayabileceğini dile getiren Erdoğan, “Bu durumda da anlaşma esasına dayalı olarak farklı çözümler devreye girecek. Dönüşümün gerçekleştirileceği yerdeki vatandaşlarımızın 3'te 2 nitelikli çoğunluğuyla alacağı kararlar doğrultusunda uygulamalar yürütülecek. Biz bu sorunu bir an önce çözmek, dönüşümü süratle tamamlamak istiyoruz” dedi.

Vatandaşlara seslenen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıyan yapılarınızı bir an önce tespit ettirin. Siz yapmazsanız, bunu ilgili kamu kuruluşları yapacak ve o binalar mutlak surette yıkılacak. Biz istiyoruz ki, bu dönüşüm sürecini res'en değil, vatandaşımızla birlikte, onunla işbirliği içinde, onun rızasıyla yürütelim”.

Erdoğan, kentsel dönüşümü sadece binaların yenilenmesi olarak düşünmemek gerektiğini belirterek, “Biz bu dönüşümle aslında parkları, yolları, otoparkları, eğitim kurumları, sağlık tesisleri ile yepyeni yaşam merkezleri kuruyoruz. Gecekonduların çarpık duvarları arasından dünyaya bakmak başkadır, mimarisiyle, altyapısıyla, çevresiyle en güzel şekilde inşa edilmiş bir evin penceresinden dünyaya bakmak çok daha başkadır. İnsanın hayatındaki pek çok şeyi değiştirme şansı olmayabilir ama konut bunlardan biri değildir. Biz insanımıza oturduğu evi, ekmeğini kazandığı iş yerini, şayet sağlıksızsa, güvensizse değiştirme imkanı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/6-bin-500-konutun-yenilenecegi-yikim-icin-start-verildi_102359.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Kentsel dönüşüm yasası çıkması bir ihtiyaçtı ama bunu meslek odaları ile tartışarak ve bir de arsa sahiplerini mağdur etmeden yapılması gerekirdi. Bu yönüyle, teknik ayrıntıya girmeden bu kanunun vatandaşı mağdur ettiğini ve dayatmaya getirdiğini... Bir de devletin mağdurun yanında yer alması gerekir hukuken, dar gelirli kesimin ne avukat tutacak parası var, ne de organize olacak... Oldu bittiye getirilerek vatandaşın evleri yıkılıyor, hakkı mağdur ediliyor. Bu işlere belediyeler aracılık ederken halıhazır emsal üzerinden arsa sahipleriyle sözleşmeyle yapıyor, ne acayip sözleşmeyse tüm yetkileri üzerine alıyor, daha sonra emsal artışından (plan tadili yaparak) hak sahibinin yaralanmasının önünü kapayarak asıl amaç kendi yan şirketlerinin ve yandaşı olan inşaat firmalarının kazanç sağlamasını sağlamış oluyor. Bu durum insan haklarına da aykırı olduğundan sorumluluk taşıyan siyasi parti ve sosyal kurumlar ivedilikle bu durumu hukuki alana taşımalıdır gerekli davalar açılmalıdır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!