Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri de Yapı Denetimi Sürecine Katılacak

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Kentleşme Sürecinde Yer Seçiminin Önemi' konulu konferansın açılışında konuşan Bakan Bayraktar, jeoloji ve jeofizik mühendislerini de bundan sonraki yapı denetimi sürecine katacaklarını açıkladı.

yapi.com.tr
1 Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri de Yapı Denetimi Sürecine Katılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentleşme sürecinde yer seçiminin jeolojik açıdan son derece önemli olduğunu belirterek, konferansın Türkiye'nin tabii afetlerden en az zarar görmesi için gelişmesine katkı sağlamasını diledi. Bu tip organizasyonların bilincin artırılması noktasında son derece önemli olmasına rağmen konferansa katılımın az olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, ''Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Semih Peker, odanın 10 ili temsil ettiğini söyledi. Böyle önemli bir konferansa 10 ilden 10'ar kişi getirseydi 100 kişi olurdu. Öyle bir zayıflık var. Semih Bey güzel konuşuyorsun da ayinesi iştir kişinin, devamını söylemiyorum'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 150 senelik geçmişine bakıldığı zaman çok zorlu bir süreçten geçildiğinin görüleceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Çarpık yapılaşma, gecekondulaşma, ruhsatsız, ruhsata aykırı yapılaşma, dere kenarlarında, dere yataklarında yapılaşmalar çok zor. Dereleri ıslah edip, üzerlerini açmamız lazım. Taşkınlar, seller, heyelanlar bakımından çok daha dikkatli olunmalı. Bu süreci başlatacağız. Bu bilinçlenmedir. Gelirimizin de artması lazım. Bilgi çok önemli, bilinç kültür, tanıtım çok önemli. Milletin, birbirinin yanlışlarını birbirlerine söyleyerek ikna etmesi çok önemli ama zenginlikte önemli. Binayı yıkacaksınız, nasıl yıkacaksın. Biz Türkiye'de 20 senelik projeksiyon yaptık, şehirlerimizi, köylerimizi, kasabalarımızı uygunsuz yapılardan kurtarmak için mücadele vereceğiz, veriyoruz.''

Bu mücadelenin zor bir iş olduğunu belirten Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

''Bu anlamda sosyalist bloku ülkeleri şanslı. Orada şehirler, köyler daha düzgün, daha planlı gelişti. İleri demokrasi ile idare edilen ülkeler çok çabuk sanayileşmeyi atlattıkları için onlar da şanslı. Bizim gibi arada kalan, gelişme süreci yaşayan, gelişmekte olan bizden daha geride olan Mısır, Pakistan, Tayland gibi ülkeler çok daha zor durumda. Hatta şu anda arkadan gelip de ekonomisini büyüten Meksika, Brezilya bizden daha zor durumda, çok daha kötü durumda. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Dünya nüfusu 7 milyarı aştı, ülke nüfusu 75 milyonu aştı. Şehir nüfusu yüzde 80'e yaklaştı.''

''Siyaset bilimi yenmemeli''

Bakan Bayraktar, insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini ve belediye başkanlarının bu işe daha ciddi sarılmasını istediklerini ifade ederek, ''Siyaset bilimi yenmemeli. Halkın yanlış yapma baskısı idarecileri yenmemeli. Bunları bizim zaman içinde aşmamız lazım. Belki büyükşehirlerimizi artırmanın bu bakımdan faydası var. Büyükşehirler bir kasabada, beldede ufak bir belediyenin kendi teknik imkanlarıyla yapmak isteyip de yapamadığını yapacak. Ayrıca orada daha küçük halk kitlesinin çok daha büyük baskılarına maruz kalınabiliyor ama büyükşehir belediyesinin bunları biraz daha kararlılıkla yapabileceğini inşallah göreceğiz. Bu bakımdan son derece önemli'' dedi.

Jeoloji ve jeofizik mühendislerini bundan sonraki yapı denetimi süreci içine katacaklarını anlatan Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:

''Bu konuda yönetmelik de kanun da çıkacak. Tabiat varlıkları komisyonlarında jeoloji mühendisleri var. Yapı denetim kuruluşları da teknik denetim kuruluşu haline gelecek. Modern dünyanın yaptığı gibi olması lazım. Birbirimizin elinden tutacağız, bilgilendireceğiz, birbirimizi destekleyeceğiz, birbirimizin yakasını bırakmayacağız. Kırmadan, dökmeden hakaret etmeden ama birbirimizin de yakasını bırakmadan vatanın menfaati, birliği, dirliği için şehirlerimizin güzelleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Bizi para yenmemeli, bizi politize yenmemeli. Siyasetle politikayı birbirine karıştırmamak lazım. Bunlara dikkat edip çok daha kararlı olursak inşallah mesafe alırız.

Bundan sonra bunu yapmamız lazım. Biz günlük 50 lira kazanıyoruz ama önümüzdeki 50 yıllık süre içinde 50 milyar kaybediyoruz. Bunlar son derece yanlış. Bunları inşallah yeneceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz de konuşlanmamızı yeni tamamlamaya çalışıyoruz. İnşallah bundan sonra çok ciddi adımlar atmak için hep birlikte çalışacağız.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/jeoloji-ve-jeofizik-muhendisleri-de-yapi-denetimi-surecine-katilacak_102993.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Ülkemizde jeoloji ve jeofizik mühendislerinin bizler icin ne kadar önemli olduklarının farkına varmalıyız. En basit örneklerini doğal afetlerde yaşadıgımız zor durumları görerek önemini kavramalıyız. Hem onca can kaybı hem de bir o kadar maddi hasar. Bu kadar can ve mal kaybı yaşanacagına bu mühendislerimize gerekli önemi verip onları bu yapı denetim ve diger alanlarda aktif hale getirmeliyiz. Dogal afette kaybettigimiz maddi kayıpları düşünürsek, atanacak olan mühendislerimizin alacagı maaş yanında bu hasarların vermiş oldugu zararın ne büyük bir kayıp oldugu da gözlemlenmiş olacak. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!