Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2014’te Kurulan Güneş Enerjisi Santrallerinin Binde 1’i Türkiye’den

GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, 2014 yılının Türkiye’de ilk kez güneş enerji santralleri için ön lisans verilen ve güneşten elektrik üretiminde 40 MWe yeni kurulu güce ulaşılan bir yıl olarak gerçekleşmesine rağmen, dünyada kurulan yeni gücün aynı yıl 40 bin MWe’a ulaştığını söyledi.

yapi.com.tr
2014’te Kurulan Güneş Enerjisi Santrallerinin Binde 1’i Türkiye’den

SOLAREX 2015’in açılışında konuşan GÜNDER (Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü) Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, 2014 yılında Türkiye elektrik üretim kurulu kapasitesinin 69 bin 516 MW’a ulaştığığını söyledi. Bu gücün yüzde 59,7’sinin ısıl (doğal gaz, kömür, fuel-oil), yüzde 34’ünün hidrolik, yüzde 5,2’sinin rüzgar ve yüzde 1,1’inin diğer yenilenebilir enerjiler olarak gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar,  yüzde 1,1 olarak gerçekleşen diğer yenilenebilir enerjilerde, 40 MWe’ının güneş enerjisine ait olduğunu söyledi.

“Almanya dünyada ilk sırada”

2014 yılının Türkiye’de ilk kez güneş enerji santralleri (GES) için ön lisans verilen ve güneşten elektrik üretiminde 40 MWe yeni kurulu güce ulaşılan bir yıl olduğunu da söyleyen Bayraktar, “Dünyada kurulan yeni güç ise aynı yıl 40 bin 000 MWe’a ulaştı. Böylelikle Türkiye’nin bu yılki katkısı binde 1 düzeyinde gerçekleşmiş oldu. Türkiye’nin güneş enerjisi ışınımı Almanya’ya kıyasla yüzde 60 daha fazla olmasına rağmen, Almanya’daki kurulu güç 2014 sonu itibariyle 38 bin 200 MWe’ye ulaştı. Almanya, şu anda güneş elektriğinde toplam kurulu gücüyle dünyada ilk sırada. Ardından sırasıyla Çin 28,1 GW, Japonya 23,3 GW, İtalya 18,5 GW ve ABD 18,3 GW ile takip ediyor. Türkiye ise kurulu güçte 54 MWe’yi henüz aştı. Türkiye’nin enerji teminindeki ihtiyaçları ve yenilenebilir enerji potansiyeli düşünüldüğünde, hedef odaklı çalışmalarla güneş enerjisinde çok daha da yüksek seviyelerde başarılar elde edilebilir” diye konuştu.

“Sektör daha fazla yatırım yapacağı bir döneme giriyor”

Bayraktar, dünyada güneşten ısı enerjisi üretiminde kurulu kapasite 270 bin MWth’ı, güneşten elektrik üretiminde ise 177 bin MWe’i aştığını, Türkiye’de de, teknoloji üreten, katma değer yaratan, bu katma değeri dünyaya pazarlayan güneş enerjisi sektörünün daha fazla yatırım yapacağı ve bu alanda öncü olacağı bir döneme girildiğini belirtti.

Güneş enerjisi sanayinde hem güneş kollektörü hem de fotovoltaik modül üretici sayısınin hızla arttığını ifade eden Bayraktar, “Türkiye’de yıllık 1,6 milyon m2’yi aşan güneş kolektörü üretimi ile 90’dan fazla üretici, 800’ü aşkın satıcı ve 3 bini aşan montajcı, halihazırda üretim yapabilen 17 fovoltaik modül üreticisinin kapasiteleri ile 1500 MW’ı aşan Fotovoltaik Panel üretim gücüne sahip güneş zengini ülkemiz, güneş enerjisi teknolojilerinde üretimden tasarım ve taahhüde önemli bir bölgesel güç haline geliyor” dedi.


“Her güneş ışığını ülke ekonomisine kazandırmalıyız”

2019’da güneş enerjisiyle elektrik üretiminde 3 bin MW, 2023’de ise hedefin en az 5 bin MW olarak belirlendiğini hatırlatan Bayraktar, “Enerji bağımsızlığında her güneş ışığını ülke ekonomisine kazandırmak, hepimizin sorumluluğudur. Kurulu güneş enerjisi ekipman üretim kapasiteleri ve enerjide risk teşkil eden dış bağımlılık gözönünde bulundurulursa, belirlenen hedeflerin büyütülmesi ve verilen desteklerin artmasıyla, hızla ivmelenebilecek olan güneş enerjisi sektörünün mevcudiyeti kuvvetlenecek, teknolojik yetkinliği ve dünyayla rekabet gücü daha da artacaktır” şeklinde konuştu.

SOLAREX Fuarı’nın önemine de değinen Bayraktar, güneş enerjisi sektörünün değer zincirini oluşturan tüm paydaşları biraraya getirmeyi hedefleyen SOLAREX’in, teknolojilerin yaygınlaşması yönünde atılan somut adımların sunulduğu, üründen sisteme yeniliklerin paylaşıldığı, ihtiyaçların sorgulanarak çözüme yönelik fikirlerin üretildiği, profesyonellerin işbirliklerini geliştirdiği önemli bir buluşma noktası olduğuna dikkat çekti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2014te-kurulan-gunes-enerjisi-santrallerinin-binde-1i-turkiyeden_130142.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!