Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2007'den Önce Yapılan Yüksek Binalarda Yangın Önlemleri Yetersiz

TÜYAK Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, 2007 yılından önce yapılan ve konut olarak kullanılan yüksek binaların tamamında, ofis ve iş merkezi olarak kullanılan yüksek binaların yarısına yakınında yangın önlemlerinin hiç olmadığını ya da çok yetersiz düzeyde olduğunu söyledi.

yapi.com.tr
2007'den Önce Yapılan Yüksek Binalarda Yangın Önlemleri Yetersiz

TÜYAK 2013 – Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi'nin açılışında konuşan Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı ve TÜYAK 2013 Yangın ve Güvenlik Sempozyum ve Sergisi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, kat sayısı yedinin üzerinde ve yüksekliği 21 metreden yüksek binaların 'yüksek binalar' kapsamına girdiğini hatırlatarak, bu binalarda meydana gelen yangınlarda ölü ve yaralı sayısının genelde fazla olduğunu belirtti. İstanbul’da her gün ortalama 60 kadar yangın meydana geldiğini sözlerine ekleyen Kılıç, şöyle konuştu:

AbdurrahmanAbdurrahman Kılıç"2007 yılından önce yapılan; konut olarak kullanılan yüksek binaların tamamında; ofis ve iş merkezi olarak kullanılan yüksek binaların yarısına yakınında yangın önlemlerinin neredeyse hiç yok, ya da çok yetersiz düzeyde. İstanbul'un tanınmış iş merkezlerinden olan Odakule binasında bile, yangın merdiveni ve yağmurlama sistemi bulunmamaktadır. Odakule’de meydana gelen iki yangının ardından, Bakanlar Kurulu tarafından 2002’de yayımlanan Binaların Yangından Korunma Yönetmeliğine göre üç yıl içinde yangın merdiveni, yağmurlama sistemi yapılması ve yangın güvenlik holleri oluşturulması gerekmesine rağmen, hala yangın merdiveni ve yağmurlama sistemi yapılmamıştır. Zira mevcut merdiven doğrudan ofislere açılmakta, önünde yangın güvenlik holü bulunmamaktadır. Odakule binasına iki adet yangın merdiveni yapılması ve otomatik söndürme sistemi tesis edilmesi hem risk açısından hem de yönetmelikler açısından zorunludur. Günümüzde, hafta içi alt katlarda oluşan bir yangında felaket denebilecek boyutta can kaybı olabilir".  

Yangınların önüne geçmek için tasarım

Yangınların kader olmadığını, tasarımla önlenebileceğini vurgulayan Kılıç, “Özellikle yüksek binalarda iki şey ölüme sebebiyet verir. Biri duman diğeri ise mimardır. Yangınlar, iyi tasarımla ve iyi alınan yangın güvenlik önlemleriyle başlamadan söndürülmüş olur. Malzeme seçimi hayati önem taşımaktadır. Çünkü yanacak malzeme yoksa yangın da yoktur. Yüksek binalarda yanmaz malzeme ya da zor yanıcı malzemeler kullanılmalıdır” diye konuştu.  

İsmailİsmail TuranlıKoruma – kullanma dengesini gözetmezsek, tarihi binalar bir gün bitecek

TÜYAK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Turanlı ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, tüm amaçlarının güvenli bir çalışma ve yaşama alanları yaratmak ve toplumun yangın ve yangın güvenlik önlemleri konusunda bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Yangın söz konusu olduğunda 'kaza' diye bir kavramı anlamanın mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Turanlı, “Güncel fayda peşinde koşmanın getirdiği olumsuzlukları kaza olarak tanımlamak akla mantığa sığmayan bir gerçekliktir” dedi. Özellikle tarihi binaların korunarak gelecek nesillere taşınması gerektiğinin altını çizen Turanlı, “Tarihi yapılarda koruma – kullanma dengesini çok iyi gözeterek bu yapıları geleceğe aktarmamız gerekiyor. Bu dengeyi korumazsak, tarihi binalarımız bir gün bitecek" şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2007den-once-yapilan-yuksek-binalarda-yangin-onlemleri-yetersiz_113968.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!