Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Libya'da Tahsil Edilemeyen Hakedişlerin Toplamı 1,4 Milyar Dolar

Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin durumu, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda düzenlenen toplantıda ele alındı. Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, çalışmalarının ana temelini Libya'da faaliyette bulunan müteahhitlik firmalarının maddi zarar ziyanlarının netleştirilmesinin oluşturulduğunu belirtti.

yapi.com.tr / AA
Libya'da Tahsil Edilemeyen Hakedişlerin Toplamı 1,4 Milyar Dolar

BR>    
Bugün gerçekleştirecekleri üst düzey toplantıda, Libya olayları nedeniyle müteahhitlik sektörünün ve oradan dönen işçilerin sorunlarının çözümüne yönelik konuları tartışacaklarını ifade eden Çağlayan, alacakları kararların eşgüdüm içinde olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Libya'da yaşanan olayların sadece müteahhitlik sektörünü değil, Libya'ya olan ihracatı da olumsuz etkilediğini belirten Çağlayan, mevcut şartların düzelmesi halinde ticaretin yeniden artacağını kaydetti.
    
Çağlayan, bir taraftan müteahhitlik sektörünün sorunlarını çözmeye çalışırken, diğer taraftan Libya'ya ihracat yapan firmaların alternatif pazar araştırmalarını yaptıklarını, bu çalışmaları bilimsel verilerle, analizlerle gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçen yıl 3 bin 50 firmanın Libya'ya toplam 2 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, Libya'ya ihracat yapan bu firmaların aslında 2010 yılı toplam ihracatlarının yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu söyledi. Çağlayan, ''Bu firmaların ihracatlarında Libya'ya hiç ihracat yapılmaması durumunda yüzde 4,8 daralması sözkonusudur. Hiç ihracat yapılmaması da mümkün değil tabii. Zira Libya'da olaylar, gelişmeler ila-nihaye devam edecek değildir'' diye konuştu. Sözkonusu firmalar içerisinden ihracatının yüzde 50'sinden fazlası Libya'ya yapan 120 firma ile önümüzdeki günlerde biraraya geleceklerini belirten Çağlayan, neler yapılması konusunu ele alacaklarını kaydetti.
    
Alternatif pazar hazır
    
Libya'ya ihracat yapan firmalar için alternatif pazarın hazır olduğunu anlatan Çağlayan, bu çerçevede 18-22 Nisan 2011 tarihlerinde büyük bir heyetle Hindistan'a gideceklerini bildirdi. Çağlayan, ayrıca Endonezya, Çin, Rusya ve ABD'nin de ciddi pazarlar olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde yeni bir çalışmayı açıklayacaklarını ifade eden Çağlayan, ''Bu çalışmada da tüm ülkelerin ithalat profillerini, ithalat desenlerini tek tek tespit ediyoruz. Bu çerçevede o ülkelerin ithalat taleplerine uygun ihracat olanaklarımızı değerlendireceğiz. Bu çerçevede hangi ülkede hangi sektörle çok daha fazla ticaret yapabileceğimizi tespit edeceğiz'' diye konuştu. Çağlayan, bunun da pazar araştırmaları çalışmalarının ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu, firmaların alternatif pazarlara kaydırılması noktasında 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği'nin büyük destek olacağını söyledi.
    
Libya'da ve diğer ülkelerde ortaya çıkan bu durumun geçici olduğunu anlatan Çağlayan, bu nedenle, mevcut durumda Türkiye'nin özellikle Libya ile ve diğer ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerinden vazgeçmesinin asla beklenemeyeceğini kaydetti. Tunus'ta sükunetin sağlandığını, taşların yerine oturduğunu belirten Çağlayan, ''Bugün biz de Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit başkanlığında bir ön heyet Tunus'a gidecek ve uçaktan iner inmez, ayağının tozu ile Tunus Ticaret ve Turizm Bakanı, Ulaştırma ve Ekipman Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile görüşecek. Ön heyetimiz bakanlara benim mesajımı iletecek. Heyetimiz ayrıca, Tunus?un en büyük sanayici, işadamı örgütü olan Sanayi ve Ticaret El Sanatları birliği (UTICA) Başkanı, Yabancı Yatırımlar ve Teşvik Ajansı (FIPA) Genel Müdürü ve üst düzey yetkililerle görüşecekler'' dedi. Çağlayan, bu ay içinde kendisinin de Tunus'a ve Mısır'a gitmeyi düşündüğünü kaydetti.
    
Toplantıya, Dışişleri, Maliye, Hazine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarları, Merkez Bankası, Sosyal Güvenlik Kurumu, Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurumu, Gelir İdaresi, TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu, DEİK Türk-Libya İş Konseyi ve Libya?daki Türk Müteahhitleri Birliği Başkanları katıldı.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/libyada-tahsil-edilemeyen-hakedislerin-toplami-1-4-milyar-dolar_86621.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!