Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sektörü Hata, İsraf ve Gecikmeleri 'Yalın Uygulama'larla Önleyebilir mi?

Dünyada Toyota'nın başını çektiği ve bugün farklı sektörlerden on binlerce şirketin uygulamakta olduğu 'yalın düşünce', maliyete ve müşteriye yansıyan hata, israf ve gecikmelerin önlenmesinde inşaat sektörüne 'özel bir reçete' sunma iddiasını taşıyor. Cathedral Hill Sağlık Merkezi Projesi'nde 'yalın düşünce'yi uygulayan Barış Lostuvalı,

Mesut Tufan
1 İnşaat Sektörü Hata, İsraf ve Gecikmeleri 'Yalın Uygulama'larla Önleyebilir mi?

p>San Francisco, Kaliforniya’da ana müteahhitlik alanında faaliyet gösteren HerreroBoldt'ta Kıdemli Proje Müdürü olarak görev yapan ve şu anda Cathedral Hill Sağlık Merkezi Projesi'ni yürüten Barış Lostuvalı, Yalın Enstitü Derneği tarafından düzenlenen 'Tasarımdan Teslimata, İnşaat Sektöründe Yalın Uygulamalar' temalı buluşma için İstanbul'daydı. Dünyada Toyota'nın başını çektiği ve bugün farklı sektörlerden on binlerce şirketin uygulamakta olduğu 'yalın düşünce', maliyete ve müşteriye yansıyan hata, israf ve gecikmelerin önlenmesinde inşaat sektörüne 'özel bir reçete' sunma iddiasını taşıyor. Cathedral Hill Sağlık Merkezi Projesi'nde 'yalın düşünce'yi uygulayan Barış Lostuvalı, inşaat sektöründe yalın yönetimin benimsenmesi ile çeşitli maliyetlerden yüzde 50'ye varan oranlarda tasarruf edilebileceğini söylüyor. Barış Lostuvalı, www.yapi.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Yalın düşünce nedir, sizin tanışmanız nasıl oldu?

San Francisco’da bir hastane projesinde işletim müdürü olarak çalışmaktayım. 100 bin metrekarelik büyük bir hastane projesi ve 1 milyar dolarlık bir bütçesi var; üç ay içinde de inşaata başlamayı planlıyoruz. Yalın düşünce ve yalın sistemleri, üç yıldır projenin planlama, tasarım ve mühendislik aşamalarında uyguluyoruz. Bundan sonraki aşamada hedefimiz, ‘yalın’ı inşaat sürecinde de uygulamak. Yalın, kompleks bir düşünce sistemi ve bir düşünce devrimi gerektiriyor. Bence en basit anlamda, yaşadıkça kendi süreçlerinize ve sistemlerinize bakmanızı, oradaki ziyanları saptamanızı ve elemenizi sağlayan bir süreç. Bunun, süreç haritalaması, A3 raporları, görselleştirmeler, tam zamanında ya da üretim konseptleri gibi bir çok aracı var. Üstelik bu konseptler, Japonya’da Toyota başta olmak üzere birçok firmanın 1950’lerden bu yana uyguladığı, Amerika’nın ise 1980’lerde keşfettiği bir süreç. İnşaat sektörüyse, 2000’li yıllarla birlikte bunu kendi sorunlarına, süreçlerine uygulamaya başladı.

‘Yalın’a bir parametre değişikliği diyebilir miyiz?

Bence diyebiliriz ve yalın düşünceye öyle bakmak çok önemli. Bu şekilde bakmazsak ve sadece yalın’ın araçlarıyla sınırlı kalırsak, bu bizi bir yere kadar götürür. Yalın, dört aşamalı bir süreç. İlk aşaması felsefesi; onu okuyorsunuz, anlıyorsunuz, bir aşamada ikna oluyorsunuz. Daha sonra süreçlerini inceliyorsunuz ve araçlarını da hayata geçiriyorsunuz. Fakat daha sonra insan ve sürekli geliştirme alanlarında daha zorlu sıçramalar yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla çok ciddi bir düşünce sistemi değişikliği gerektiriyor. Burada kendi sisteminize karşı sürekli eleştirel kalıp, daha iyiyi hedeflemenizi sağlıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektoru-hata-israf-ve-gecikmeleri-yalin-uygulamalarla-onleyebilir-mi_88286.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • inşaat sektöründe yalın uygulamaları... başlığı görünce tuhaf geldi, okuyunca ne kadar mantıklı, gerçekçi ve uygulanabilir olduğuna inanandığımı belirtmek isterim. ülkemizde bazı yenilikler geç algılanır ve uygulanır. yazıldığı gibi inanılarak ve uzman ekip tarafından yapıldığı takdirde başarılması mümkün. inşaat sektörü içinden biri olarak yürekten inanan ve destek veren biriyim. bazı ilkler zor olsada gerçekleşir. saygılar. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!