Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Biz Siluetin İçinde Değiliz; Tarihi Yarımadanın da İçinde Yer Almıyoruz"

Ana sponsorlarından biri oldukları Konut Konferansı 2011'e büyük bir tarihi yarımada fotoğrafı baskısıyla gelen Astay Gayrimenkul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Öztürk'e 'siluet' tartışmasıyla ilgili görüşlerini sorduk.

Mesut Tufan
1 "Biz Siluetin İçinde Değiliz; Tarihi Yarımadanın da İçinde Yer Almıyoruz"

Başkan Topbaş yaptığı bir açıklamada, binalara ruhsat verilirken İstanbul siluetini etkileyeceği öngörülmemiş dedi. Burada bir zafiyetten bahsedilebilir mi?

Ben, otorite açısından bir zafiyet olduğu düşüncesinde değilim. İBB ya da bize ruhsat veren Zeytinburnu Belediyesi de, imar süreçlerini yürüten tüm yetkililer de bu konularda bizden çok daha fazla yetkin insanlar. Orada yapılan açıklamanın, oluşmuş güçlü bir hassasiyet karşısında durumu bir daha değerlendirelim mesajından ibaret olduğu düşüncesindeyim. İstanbul’umuzun silueti, bu manadaki yapılarla, özellikle sur içindeki yani tarihi yarımadadaki yapılarla zedelenmesi hiçbirimizin isteyeceği bir şey değil. Düzenleyici otoritelerin bu konuda bir tedbir alma yaklaşımında bulunmalarını olumlu buluyorum ve saygıyla karşılıyorum. Ama bizim projemizin altındaki bunca yetkin insanın onayıyla, gözden kaçmış bir şey olduğu düşüncesinde değilim. Bana göre bu tartışmanın odağı ve özü çok doğru bir yerde değil.


Foto: Cankurtaran açıklarında 75 metre yükseklikten alınmış bir fotoğraf

Konut Konferansı’nda katıldığınız panelde ‘manzara’dan kısıtlı bir kaynak olarak bahsettiniz. Bir yatırımcı olarak elbette manzarayı kullanmak isteyeceksiniz. Bu anlamda, Marmara Denizi’nden ya da karşıdan İstanbul’a baktığınızda gördüğünüz manzara hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de düzenleyici otoritelerin kıt olan kaynakları artırma imkanları ve yetkileri var. Bunu, bizlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla konuşarak, şehre yeni gelişme aksları tanımlayarak yapmaları gerekiyor. Bu, bir ihtiyaç. Bunu yasaklayarak, durdurarak, önüne geçmek mümkün değil. Bu konudaki talebin baskısını, düzenleyici otoriteler ve bu konudaki üstün fikir sahipleri bir yere götürmeliler. Eğer yönetici odaklar, yerel belediyeler, Kültür Bakanlığı, bu kıt kaynakların artırılması çabasını düzenlemezlerse, bizim gibi her şeyini nizami yapan kişiler değil, ama bu işi ara yollardan çözmek isteyen kişiler zaten yapacaklar. Türkiye’nin tarihi biraz da bununla ilgili bir tarih. Açıkçası Türkiye’nin sorunu az mevzuat ya da düzenleme olması değil; çok hukuki düzenleme olması ve zaman zaman da birbirleriyle yarışan, çelişen hukuki düzenlemelerin bulunması. Bunları düşünecek kişi ben değilim. Netice itibarıyla ben bir yatırımcıyım; neyin talep gördüğünü, neyin istendiğini görebiliyorum. Nerede bu stok ya da arazi olanağını bulursam, o alanlarda yatırım gerçekleştirmek için de çalışmalarıma devam edeceğim. 

Bundan sonra nasıl bir yol izleyeceksiniz, neler olmasını bekliyorsunuz?

Bu tartışmanın sona ereceğini düşünüyorum. Çünkü çok ciddi bir argümanım var ve siluetin içinde olmadığımı söylüyorum. İstanbul’daki bütün diğer yapıları da düşünerek, yapılan işlerin siluete etkilerini tanımlamak gerekir. Bu çalışmanın yapılmasını bekliyorum. Yetkili bir otorite silueti tanımlamalı. Bu tanım yapılırsa, bundan sonra hepimizin içi rahat olur. Bunun da belli bir takvim içinde gerçekleşeceği düşüncesindeyim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin aldığı karar, bu konuda bir çalışmaya başlanmasını öngörüyor. Bunu çok olumlu karşılıyorum. İstenirse, biz de kendi adımıza katkı vermeye hazırız. Bu tür tartışmaları legal zeminde sona erdirecek tek şey, bu tür bir düzenleyici yöntemdir. İnşallah bunun sonucunda bakıldığında bizim yaptığımız işin, bugünkü tartışmaları gerektirecek bir şey olmadığını herkes çok açık biçimde anlayacaktır.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/biz-siluetin-icinde-degiliz-tarihi-yarimadanin-da-icinde-yer-almiyoruz_89560.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • İstanbul boğazına bakan Taksim'deki bina üst katları yıkılarak ve inşaatı durdurularak benzer bir durum önlenmişti. Bu ne olacak bakalım... YANLIŞ HESAP BAĞDAT'TAN DÖNER YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!