Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanlarının Tübitak ile ortaklaşa yaptığı araştırma, düşünüldüğünün aksine Ankara kent merkezinin ticari anlamda ölmediğini gösterdi. Detaylar için Dr. Özge Y. Ercoşkun ve Dr. Burcu Özüduru'ya kulak veriyoruz.

Mesut Tufan
2 Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

Yerel yönetimlerden nasıl tepkiler aldınız? Söylem ve pratik birbiriyle ne kadar örtüşüyor?

BurcuÖ: Hem Büyükşehir Belediyesi’nden hem de ilçe belediyelerinden yetkililerle konuştuk. Büyükşehir Belediyesi’nin bakış açısı çok nötr; Daha çok fiziksel konularla örneğin cephelerle ilgileniyorlar.

ÖzgeE: “Esnafla, insanlarla bir araya gelmek yerine yerel otorite olarak daha çok kendi düzenlemelerini yapmak istiyorlar.

BurcuÖ: İlçe belediyeleri bu anlamda daha aktifler. Özellikle Çankaya Belediyesi’nin Konur ve Karanfil Sokaklarda fiziksel yenileme anlamında önemlibir uygulaması var.

ÖzgeE: Orada da şöyle bir sorun var; Büyükşehir Belediyesi bütün caddelere hakim durumda, ilçe belediyelerine ara sokaklar düşüyor. Oysa asıl ticari yapılar caddeler üzerinde. İlçe belediyeleri bir şeyler yapmak istiyorlar, ama bu anlamda yetersiz kalıyorlar. Sivil toplum kuruluşları da bu anlamda çok etkin değiller. Kavaklıderem Derneği aktif bir örnekti.

BurcuÖ: Onlar olmasaydı, bugün Kuğulu Park yoktu. Ciddi bir mücadele verdiler; ama o kadar çok mücadele etmişler ki yorulmuşlar. Çünkü derneğin esas üyeleri esnaf ve gerçekten kamusal alanın niteliklerini bilen, bir şeyler vermeye çalışan bir esnaf. Ama söylediğim gibi, bir noktadan sonra yorulmuşlar.


Foto: Kızılay

Ankara, aynı zamanda merkezin de uydu kentlere kaymasıyla tartışılıyor. Çalışmada bu yönde bir bulgu oldu mu?

BurcuÖ: Kullanıcılara, nerede oturup çalıştıklarını da sorduk. Çoğu alışveriş caddelerinin yakın bölgesinde yaşıyor ve çalışıyor. Öyle görünüyor ki, AVM kullanıcıları çoğunlukla uydu kent olarak nitelendirilebilecek yerlerde yaşayanlardan oluşuyor.

ÖzgeE: Eskiden, Ankara’nın yerlisi diyebileceğimiz kişiler, Kavaklıdere, Çankaya, Ayrancı gibi eski semtlerde yaşıyorlardı. Ancak eskiyen binalar, trafik sorunu, dışarıda yapılan binaların daha ferah ve büyük olması gibi nedenlerle taşındılar; sosyoekonomik yapı değişti, bir takım kapalı siteler dediğimiz yapılar ortaya çıktı. Elbette AVM’ler de sosyoekonomik duruma göre yer seçiyorlar.

BurcuÖ: Aslında başta bahsettiğimiz sosyal ayrımcılık böyle oluşuyor. Uydu kentlerdekiler AVM’leri kullanıyorlar ve arabayla hareket ediyorlar. Ankara’nın batısı, uydu kentlerin konumlandığı bölge.

ÖzgeE: Evet, böyle bir ayrım yapılabilir herhalde. Ankara, topoğrafik olarak ancak batıya doğru yayılabiliyor. Ulus – Kızılay merkez olmak üzere, kent, Eskişehir yolu boyunca Temelli’ye doğru 30 kilometre öteye gitmiş durumda. TOKİ’nin, büyük inşaat şirketlerinin yeni projeleri var. Bakanlıklar da o tarafa doğru gidiyor.

BurcuÖ: Yeni AVM’ler de oralarda açılıyor zaten.

Son söz?

ÖzgeE: Böyle kentsel tasarım rehberleriyle yönlendirilecek, herkesle uzlaşılacak alışveriş caddelerini yenileme projelerinin acilen üretilmesi ve kent merkezlerinin daha da canlı bir hale getirilmesi olabilir.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/ankaranin-merkezi-avmlere-direniyor_89370.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum. Görüşlerinize katılmamak elde değil. Toplumu bu yönde bilinçlendirmek ve halka bunları anlatmak gerek. YANITLA
  • Gençlerin ellerine ve bilgilerine sağlık. Bu araştırma iki yılda bir yapılarak trend incelenmeli. Gidişatın nereye doğru olduğu görülmeli. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!