Yaklaşık 8 ayda tamamlanan; Başkentin omurgasını oluşturan 7 kilometrelik Atatürk Bulvarı’nı ortaya koyan 14 metrelik dev Ankara ‘kent maketi’ açıldı. Türkiye’nin ilk kent maketi olma özelliğini taşıyan “Kale’den Kule’ye” isimli dev ‘kent maketi’ önce Kentpark AVM’de, ardından TSMD Mimarlık Merkezi’nde sergilenmeye devam edecek.
Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD)'nin, AB Bakanlığı Sivil Toplum Diyalogu programı çerçevesinde yürüttüğü “Re-ACT Re-Reading Architecture as a Cultural Transformation” (Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden (Yeniden) Okumak) projesi kapsamında yapımı gerçekleştirilen Ankara kent maketi çok sayıda davetli ve Ankaralıların katıldığı kutlama töreni ile ziyarete açıldı. Türkiye’de benzeri bulunmayan dev maket, TSMD’nin, Kentpark AVM’de açılan Mimarlık Merkezi ile birlikte 14 Haziran 2012 Perşembe günü açıldı. Maket, önce Kentpark AVM içinde, ardından yine burada yer alan TSMD Mimarlık Merkezi’nde sergilenmeye devam edecek.
TSMD’nin ortaya koyduğu proje ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Mimarlar Derneği 1927, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) ve DOCOMOMO'nun (Documentation and Conservation of Modern Movement) paydaşlıklarıyla hayata geçiriliyor. Sözleşme makamı Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi olan proje, Avrupa Birliği desteği ve TC Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyalogu II Projesi kapsamında verilen hibe ile sürdürülüyor. Finansmanının büyük bölümünü karşılayan AB’nin yanı sıra Almanya’dan BDA (Bund Deutscher Architekten) ve Hollanda’dan ARCAM (Amsterdam Centre for Architecture) da Re-ACT’de 'proje ortağı' olarak yer alıyor.
TSMD Mimarlık Merkezi açıldı
TSMD, mimarlık ortamının birçok paydaşını bir araya getirecek, daha da önemlisi mimarlık mesleğinin toplumsal alanda tanınıp saygı görmesine zemin oluşturacak, toplumda mimarlık bilincini geliştirecek ve aynı zamanda arşiv oluşturacak bir Mimarlık Merkezi’nin kurulmasına öncülük etti. Türkiye’de alanında ‘ilk’ olan Mimarlık Merkezi, 14 Haziran'da Kentpark AVM’de açıldı. Merkez'de, çok maksatlı salon, sergi alanı, toplantı salonu ve idari birimler yer alıyor. TSMD yönetim merkezini de içine alan Mimarlık Merkezi, düzenlenecek sergiler, barındıracağı kapsamlı koleksiyon, özel ve kurumsal arşivler ile aynı zamanda günümüz mimarlık kuramına yön verecek yetkin bir ‘araştırma merkezi’ olacak. Düzenlenecek çeşitli etkinlikler aracılığıyla ortamın farklı paydaşlarını bir araya getirecek ve yapı sektörünün gelişimine destek olacak TSMD Mimarlık Merkezi’ndeki sergi alanının ilk misafiri ise; Cumhuriyet Dönemi’nin ilk planlanmış modern kenti olan Ankara’nın, Ankara Kalesi ile Atakule arasında kalan ana aksı, Atatürk Bulvarı ve çevresindeki yapıları ele alan dev kent maketi olacak.
“Kale’den Kule’ye” dev kent maketi
Toplam bütçesi 166 bin Euro olan ve Temmuz ayı sonunda tamamlanacak olan AB fonlu projenin en önemli ürünü olan “Kale’den Kule’ye” adlı makette, farklı dönemlere ait seçilmiş yapılar özellikle vurgulanıyor. Kuzey - Güney yönünde gelişen Ankara’da, bugün Atatürk Bulvarı olarak bilinen ana arter kentin omurgasını oluşturuyor. Bu omurga, eski kentten yeni kente uzanan kronolojik bir güzergahı tarifliyor. Yaklaşık 7 kilometrelik aksı 1/500 ölçeğinde ortaya koyan makette, bu aks üzerindeki önemli yapılar detaylandırılırken, diğer yapılar da kütle büyüklükleri ile ifadelendiriliyor. Yapımı 12 kişi tarafından 8 ayda gerçekleştirilen 14 metre uzunluğundaki dev kent maketi, taşınabilir / modüler bir yapıda tasarlandı. Böylece, farklı kentlerde ve mekânlarda daha çok ziyaretçinin erişimine imkân sağlandı. Açılış günü AVM içinde sergilenen maket, 29 Haziran'dan itibaren Mimarlık Merkezi’nde sergilenmeye devam edecek.
Proje, Başkente turist çekecek
Sergi alanının bir diğer konuğu ise başkentin maketinin de kapsadığı kuzey-güney aksı ve Atatürk Bulvarı ve yakın çevresini kapsayan “Kale’den Kule’ye” fotoğraf sergisi olacak. Sergide başkentin bu ana aksının her iki cephesinin silueti ile makette vurgulanan binalar yer alıyor. Fotoğraf çekimleri, AFSAD fotoğraf sanatçıları yürütücülüğünde, çoğu mimarlık öğrencisi olan 20 kişilik bir ekiple gerçekleştirildi. Ankara’nın dev maketinin yapım süreci de ayrıca tespit edilerek, kısa film olarak belgeselleştirildi . Projenin, başkentliler kadar çok sayıda yerli ve yabancı turist de çekmesi bekleniyor.
Projede yer almamasına karşın, Mimarlık Merkezi’nde, Ankara’daki yapıların yer aldığı dijital bir veri tabanı oluşturulması da planlanıyor.
|