Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanlarının Tübitak ile ortaklaşa yaptığı araştırma, düşünüldüğünün aksine Ankara kent merkezinin ticari anlamda ölmediğini gösterdi. Detaylar için Dr. Özge Y. Ercoşkun ve Dr. Burcu Özüduru'ya kulak veriyoruz.

Mesut Tufan
2 Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

strong>Yeniden Canlandırma Rehberi

ÖzgeE: Son olarak da ‘yeniden canlandırma rehberi’ başlığı altında bir rehber çalışma önerdik. Şehir planlama ve kentsel tasarım anlamında, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, ilgili ilçe belediyelerini de yönlendirebilecek bir çalışma oldu.

BurcuÖ: Böyle bir rehber de yok; kimse böyle bir işe girmiyor.

ÖzgeE: Oysaki yurtdışında gerek halkı bilgilendirmek, gerekse belediyelerin yapacağı çalışmalara katkı koymak açısından oldukça yaygın bir uygulama. Neden gerekli? En başta insanları harekete geçirmek ve organize olmalarını sağlamak için gerekli. Her şeyi belediyeden beklememeli; örneğin caddede bir yenileme yapılacaksa, orada bir üst komite oluşturulması ve caddenin kilit esnaflarının bu komitede yer alması ve uzlaşması; sosyal boyutta canlandırmalar için meydan, yeşil alan, aydınlatma düzenlemeleri gibi çeşitli kamusal düzenlemelerin yapılması düşünülmeli. Türkiye’de halkın da içinde aktif rol aldığı bir yeniden canlandırma örneği yok ne yazık ki… Rehberde, “Arjantin Caddesi özelinde küçük bir caddede ekolojik yenileme yapılsa ne olur” diye bir öneri de ortaya attık. Örneğin cephelerde peyzaj ögeleri kullanılarak yapılacak düzenlemeler, güneş enerjili aydınlatmalar, ayrıştırılabilecek çöpler gibi. Tunalı Hilmi Caddesi’nde sosyal anlamda neler olabilir diye düşündük; çünkü oranın sokak sanatçılarıyla vs farklı bir havası var, Kuğulu Park’ın özel bir konumu var.


Tunalı Hilmi Caddesi'nin sosyal sürdürülebilirlik analizi

BurcuÖ: Tunalı, aslında İstiklal Caddesi gibi olabilir; keşke trafiğe kapatılabilse.

ÖzgeE: Eskiden hafta sonları trafiğe kapatılıyormuş, ama sonra bu düzenlemeden vazgeçilmiş. Ama bir canlandırma yapılsa daha iyi olabilir. Cephelerde bazı temizlikler yapılması gerekiyor.

BurcuÖ: Belediyenin yeni bir düzenlemesi var; yolun kenarına park eden herkesten para alıyor. Ancak duraklamak isteyenler, bu park etmiş araçların yanında ikinci sırayı oluşturuyor. Yolcu almak isteyen taksiciler de üçüncü sırayı oluşturuyorlar. Böylece yol bir anda kilitleniyor. Orası yayalaştırıldığı takdirde, esnaf ciddi biçimde rahat edecek. Kavaklıderem Derneği de bu yönde adım atılması için uğraşıyor; ama belediyenin hep bir karşıt görüşü var.


Foto: Tunalı Hilmi Caddesi

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/ankaranin-merkezi-avmlere-direniyor_89370.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum. Görüşlerinize katılmamak elde değil. Toplumu bu yönde bilinçlendirmek ve halka bunları anlatmak gerek. YANITLA
  • Gençlerin ellerine ve bilgilerine sağlık. Bu araştırma iki yılda bir yapılarak trend incelenmeli. Gidişatın nereye doğru olduğu görülmeli. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!