Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanlarının Tübitak ile ortaklaşa yaptığı araştırma, düşünüldüğünün aksine Ankara kent merkezinin ticari anlamda ölmediğini gösterdi. Detaylar için Dr. Özge Y. Ercoşkun ve Dr. Burcu Özüduru'ya kulak veriyoruz.

Mesut Tufan
2 Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

strong>Proje nasıl ortaya çıktı?

ÖzgeE: Ankara’da bir AVM patlaması yaşandı. Biz de, TÜBİTAK’a bir araştırma önerisi verelim dedik.

BurcuÖ: Ankara, kişi başına düşen AVM metrekaresi açısından Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Aslında, AVM’ler üzerine 2008’de başlayan ve 2011’de tamamlanan başka bir araştırmamız vardı. Biz o proje üzerinde çalışırken 28 AVM vardı; bu yaz açılan iki yeni AVM ile bu sayı 30’a çıktı. Evet, İstanbul’da da çok AVM var; ama bunu kişi başına oranladığınız zaman Ankara kadar görünmüyor. Özge de daha çok sürdürülebilirlik üzerine çalışıyordu. Birlikte, AVM’ler, sürdürülebilirlik açısından kente etkileri, nasıl değiştirdiği, kent merkezi ve buralardaki alışveriş caddelerine yansımaları üzerine bir şeyler yapmak istedik.

ÖzgeE: Aslında bir takım kişisel deneyimler de tetikleyici oldu. O zaman Burcu Çayyolu’nda oturuyordu ve o bölgede çok fazla AVM açılmaya başlanmıştı. “Ben, Kızılay’a gitmeye gerek duymuyorum” diyen insanlar fazlalaşmıştı; hem eğlenmek hem de alışveriş yapmak için AVM’lere giden insanlar artmıştı. Bir yandan da basında, internet mecralarında, ilçe belediyelerinin ve meslek odalarının “Ankara’nın kent merkezi ölüyor” şeklinde açıklamaları yer alıyordu.

BurcuÖ: Bununla ilgili yapılan başka araştırmalar da var sanırım. Hatta geçen gün Mimarlar Derneği’nde bununla ilgili bir toplantı vardı; ama sunulan veriler çok da elle tutulabilir değildi.

ÖzgeE: Biz de bunu bilimsel bir araştırma konusu yapalım, test edelim, Ankara’nın kent merkezindeki alışveriş caddeleri gerçekten ölüyor mu görelim istedik. TÜBİTAK’a bir öneri yazdık ve onlar da hızlı destek projesi anlamında kabul etti; belli bir bütçe verdi. Bir yıllık bir projeydi; Şubat ayında teslim ettik ve Haziran’da da kabul edildi.



Araştırma için seçilen caddelerin konumu

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/ankaranin-merkezi-avmlere-direniyor_89370.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum. Görüşlerinize katılmamak elde değil. Toplumu bu yönde bilinçlendirmek ve halka bunları anlatmak gerek. YANITLA
  • Gençlerin ellerine ve bilgilerine sağlık. Bu araştırma iki yılda bir yapılarak trend incelenmeli. Gidişatın nereye doğru olduğu görülmeli. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!