Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Zeytinlikler İçin Vekillere Ulaşın"

350 Ankara İnisiyatifi, herkesi zeytinlik alanların yasal statüsünü değiştiren yasanın geri çekilmesi için vekillere ulaşmaya çağırdı.

yapi.com.tr
"Zeytinlikler İçin Vekillere Ulaşın"

350 Ankara İnisiyatifi, herkesi zeytinlik alanların yasal statüsünü değiştiren yasanın geri çekilmesi için vekillere ulaşmaya çağırdı.

Bianet'in haberine göre, TBMM’de bugün saat 15:30’da Sanayi Komisyonu’nda “Üretim Reformu Paketi”, resmi adıyla “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşülecek.

Tasarıda 1939 yılından bu yana yürürlükte olan ve zeytinliklerin yasal statüsünü düzenleyen 3573 Sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”da değişiklik yapılması öngörülüyor.

Bu kanun Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti tarafından daha önce alt kez değiştirilmek istenmiş ancak kamuoyundaki tepkiler nedeniyle istenen değişiklikler yapılamamıştı.

Yasa ne içeriyor?

Tasarıda 15 adetten az zeytin ağacı olan alanlar zeytinlik statüsünden çıkarılıyor. Zeytin ağacı kesene hapis değil para cezası geliyor.

"Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmü kaldırılıyor.

Bürokratlardan oluşan ve valinin başkanlık ettiği “Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu” adını taşıyan bir kurul oluşturulacak. Bu kurulun kararı ile zeytinlik alanlara maden, enerji, inşaat vb gibi her türlü yatırımı yapmak olanaklı bir hale getiriliyor.

Bir dekarda 10-12 ağaç var

350.org bu tasarıyı “eski sanayi tesislerini zeytinliklere, meralara taşımak, buraları ise bina sektörüne kazandırmak tasarısı” olarak tanımlıyor.

Açıklama şöyle:

* Torba kanunun içeriğini tam olarak kimse bilmiyor. AB mevzuatında bir dekarda 3 zeytin ağacı için destek verilirken, ülkemiz mevzuatında destek için 10 zeytin ağacının yeterli olduğunu da kimse bilmiyor.

* Türkiye’nin dünya zeytin ağacı varlığında 4., zeytinyağı üretiminde ise 5. sırada olduğunu, topraklarımızda ortalama bir dekarda 10-12 ağaç olduğunu da kimse bilmiyor. Herhalde o yüzden bütün zeytin ağaçları kesilebilir hale getirilsin diye bu tasarı ile 15 ağacın altı zeytinlik tanımından çıkartılıyor.

* Tasarıda gerekçelerde teşviklerden ve üretimin canlanmasından bahsedilirken konuya dair hiçbir çalışma, rapor ve analiz ortaya konulmamış bile.

* Tasarının asıl amacı yerleşim alanları içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması ve buraların inşaat sektörüne açılması.

Zeytin kirliliğe hassastır

Çiftçi-Sen de açıklamasında zeytin ağaçların hassasiyetine dikkat çekiyor:

* Kıyı şeridindeki eski zeytinliklerin bir çoğu asırlık büyük ağaçlardan oluşuyor, bu nedenle dekar da 10-12 ağacı geçmez. Eski kanunda zeytin ağaçlarını kesen ve zarar verenlere hapis cezası bile verilirken yeni tasarıda izinsiz zeytin ağacı kesenler ağaç başına para ödeyip cezadan kurtuluyor.

* Görülen odur ki; dekarda 15 ağaçtan az kriteriyle getirilen değişiklik buraların turizm, enerji ve maden yatırımları için hazır lokma haline getirme değişikliğidir.

* Zeytin, yetiştirme tarzı gereği, partiküller ve havanın kirlenmesine karşı hassas olan bitkilerdir. Zeytin ağaçları havanın kirlenmesinden dolayı yaklaşık 50 kilometrelik çaptaki alanda büyüme ve yetişme konusunda olumsuz etkilenir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeytinlikler-icin-vekillere-ulasin_159147.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!