Gemlik Taşınıyor
Zeytinliklere Yazlık Site İşgali
Bursa'nın Zeytin Ağaçları...
Zeytinlik Düzenlemesinden Vazgeçildi
Zeytinlik Tasarısı Komisyona...
Asırlık Zeytin Ağaçlarının...
Zeytincilikte de Dışa Bağımlı Oluruz!
Üreticilerden Zeytinlikleri...
Ayvalık ve Körfez Bölgesi Tehdit Altında
Zeytinci ‘Aldatıldık’ Dedi
Zeytinliklerin Talana Açılması Onaylandı
Zeytinliklere Sanayi Tesisi...
Çevre Bakanı: 600 Bin Konut Zarar Görür
Zeytinliklerle İlgili Düzenleme...
'Zeytin' Tasarısı Komisyonda
Kuşadası'nda 700 Yıllık Zeytin...
"Zeytinlikler İçin Vekillere Ulaşın"
Zeytinlik Düzenlemesi Acilen...
İki İlçe İl Oluyor
Zeytinlik İmarına 1 Hafta Erteleme
Zeytin Talana Açılıyor!
Asırlık Zeytin Ağaçları Yeni...
Otoyol için Sökülen Zeytin...
Zeytinlik Alan İmara Açılıyor
Zeytinlikleri İmara Açma İnadı
Çevre Katliamı Zeytinliklerle Sınırlı Değil!
“Sanayinin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” sadece zeytinliklerin değil; kıyıların, denizlerin, meraların tahribatına, bunlar yetmezse denizi doldurarak kurulacak adalara da yol veriyor.
Yasa tasarısına göre, yeni sanayi alanlarının üretilmesi ve planlanmasında tek söz sahibi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacak.
Birgün Gazetesi'nden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Sanayicilerin vergi, fon gibi mali yüklerini azaltan hükümlerin yanı sıra yatırımı teşvik amacıyla arsa tahsisi de kolaylaştırılıyor. Zeytinliklerin “ölüm fermanı” olarak nitelendirilen tasarı kıyıların, denizlerin, meraların tahribatıyla sonuçlanacak düzenlemeler içeriyor. Denizler de doldurulabilecek Tasarıya göre, kıyılar ve denizin doldurulmasıyla oluşacak yeni alanların yanı sıra mera niteliğindeki araziler de endüstri bölgeleri için tahsis edilecek. Kıyılarda yer alan illerdeki coğrafi şartların zorluğu ve uygun alanların bulunmaması veya kıyı alanının yetersizliği gerekçesiyle denizlerin doldurulmasının da yolu açılıyor. Böylelikle deniz dolgu alanlarının yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün ‘müjdesini’ verdiği yapay adalar da sanayinin kullanımına sunulacak. Denizin doldurulmasına ilişkin kararı valiliğin teklifi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek. Doldurulan alan devletin mülkü olarak kalacak. Meralar da bedelsiz verilecek Tasarı ile endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi sitesi ile bunlar için ek alanlara ‘ihtiyaç’ duyulması durumunda meralar da tahsis edilebilecek. Arazilerin mera vasfı değiştirilirken, sanayicinin ot bedeli ödemekten kurtulmasını sağlayan bir hüküm de tasarıda yer aldı. Tasarı ile ayrıca sanayi için kullanılacak arsa fiyatlarına üst limit getirilecek. Bu da kamuya ait arsalar ya da kamulaştırma yoluyla edinilen arsaların sanayici tarafından ucuza elde edilmesinin yolunu açacak. |