Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Zelve Ören Yeri Betona Boğuldu

Kapadokya’da peri bacalarının en yoğun olarak bulunduğu Zelve Ören yerinde turist karşılama, hediyelik eşya stantları, kafe ve restoran inşaatları ören yerinin beton yapılarla dolmasına yol açtı.

yapi.com.tr
Zelve Ören Yeri Betona Boğuldu (Fotoğraf: Mükremin Tokmak/Kapadokya Çevre Platformu)

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Kapadokya’da peri bacalarının en yoğun olarak bulunduğu Zelve Vadisi betona bulandı! Zelve Ören yerinde turist karşılama, hediyelik eşya stantları, kafe ve restoran inşaatları ören yerinin beton yapılarla dolmasına yol açtı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; Avanos’a 5 km uzaklıktaki Zelve Ören yeri Kapadokya’da peribacalarının en yoğun olduğu yer olarak biliniyor. Üç vadiden oluşan Zelve ören yeri aynı zamanda IX. ve XIII. yüzyıllarda Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden birisi idi. Hıristiyan din adamlar olan papazlara verilen ilk dini seminerlerin bu yörede gerçekleştiği dile getiriliyor.

Geçtiğimiz günlerde Zelve’ye giden Kapadokya Çevre Platformundan Avanoslu Mükremin Tokmak Zelve’de geçen yıl başlatılan turist karşılama, hediyelik eşya, kafe ve restoran yapım işinin neredeyse bitme aşmasına geldiğini gösteren fotoğraflar çekti. Alanda şimdilik 14 adet dükkan ve büyük boyutlu bir tuvalet binasının yapıldığını belirten Tokmak gördüklerini şöyle anlattı:

"Daha önceleri bu alanda Zelve köylülerine ait üzüm bağları, kayısı ve elma bahçeleri mevcut idi. Tüm bağ ve ağaçlar kazınarak zemin taşlarla kaplanıp önce dükkanlara, sonra ise müze girişine ulaşmaktadır. Turizmin sadece ticarileştirilmesine yönelik bu faaliyet ileride yine yeni yapıların yapılmasının önünü de açmaktadır. Dünyanın göz bebeği ve UNESCO korumasındaki bu alan ileri düzeyde tehdit altına girmiştir."

Kapadokya aşırı turizm yoğunluğunu kaldıramıyor
Nevşehirli mimar Zeynep Çöloğlu da Kapadokya’nın rantın yol açtığı “aşırı turizm” nedeniyle günden güne kaybedildiğini belirterek, Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kurulduğundan beri cüretkar projelerin hızla artarak, sit alanlarının yapılaşmaya açıldığını söyledi. Çöloğlu şöyle konuştu; “Bu turizm yoğunluğu, araç trafiği yoğunluğunu artırmaktadır ve zaten yaşlı olan peribacaları titreşimler nedeniyle ve hava koşullarına dayanamayıp yıkıldığını son sellerde yaşadık. Kapadokya bu ‘aşırı turizm’ yoğunluğu kaldıramamaktadır.”

Kapadokya Alan Başkanlığınca yürütülen Zelve Ören Yeri Çevre Düzenleme ve Karşılama Merkezi Projesi nedeniyle alandaki doğal bitki örtüsünün ve yörenin üzüm bağlarının ağır iş makineleriyle yok edildiğini ifade eden Çöloğlu, bölgenin her yerinde ağır iş makinesi kullanımı oldukça yaygın olduğunu ve hiçbir korumacılık hassasiyetinin uygulanmadığını dile getirdi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zelve-oren-yeri-betona-boguldu_206152.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!