Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Antik Kente Beton Bina Yaptılar

Anemurium Antik Kenti'nin çevre düzenlemesini üstlenen firmanın, Roma ve Bizans yapıları arasına beton bina inşa etmesi, tartışma konusu oldu. Çevre örgütleri, kurul kararını hatırlatarak dava açacak.

yapi.com.tr
Antik Kente Beton Bina Yaptılar

Mersin’in Anamur ilçesinde Türkiye’nin 4’üncü büyük antik kenti olarak bilinen Anemurium’a beton dökülerek inşa edilen iki katlı binalar, çevre platformları, sivil toplum kuruluşları ve bölge sakinlerini harekete geçirdi.

Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre; Konya Selçuklu Üniversitesi’nden Mehmet Tekocak başkanlığındaki bir ekip tarafından kazıları yapılan Anemurium Antik Kenti, çevre düzenleme çalışmaları gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda ziyarete kapatıldı. Ardından 1’inci derece sit alanı olan antik kentte, yüklenici firma Tuba İnşaat tarafından çalışmalar başlatıldı.

Palestra, Nekropol Kilisesi, Hazine Kilisesi, büyük hamam, halk hamamı, küçük hamam, odeon ve su kemerlerinin bulunduğu antik sahaya, firma tarafından inşa edilen iki katlı beton yapılar tepkilere neden oldu. Bu hafta beton yapıların kaldırılması için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararlar gerekçe gösterilerek, resmi başvurular yapılacak.

Anemurium Antik Kenti’ne beton dökülmesine karşı ortak açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilciliği ve Anamur Çevre Platformu, “Önemli kültürel varlıklara sahip olan Anemurium’un ziyarete kapatılması kararının gerekçesinin, 2 bin 400 yıllık antik kenti bir tür rantsal faaliyete açmak olduğunu düşünüyoruz. Binlerce yıllık tarihi ve kültürel bir mirasın üzerine beton dökülmesine, çok katlı bina yapılmasına, kimlerin, nasıl izin verdiği, bizler dahil, herkes tarafından merak ediliyor. Kültürel ve tarihi mirasın üstüne, hangi yasadan alınan yetkiyle ve hangi haklı gerekçeyle beton döküldüğünün, yapılan inşaatların ne amaçla kullanılacağını kamuoyuna açıklamanızı bekliyor ve inşaatların bir an önce durdurulmasını istiyoruz.” denildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antik-kente-beton-bina-yaptilar_205330.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!