Yolsuzluk Algısında 9 Basamak Düştük
Bakırköy Sahil Yolu'na Yeni Düzenleme
"Adil Gelir Dağılımındaki...
Yolsuzluk 'Yoksullaştırıyor...
"Yolsuzluk Var, ama Zarar Yok"
Deprem Konutları İhalesinde...
Limanlarda Yolsuzluk Operasyonu
“HES Yolsuzlukları Görünenden...
İşte Yolsuzluk Operasyonuna...
Yolsuzluk Operasyonunu İngiliz...
Yolsuzlukla Mücadele Ağır Aksak
Yolsuzlukta Kötüleşme Var
Türkiye yolsuzluk algı endeksinde 2 sıra birden geriledi ve 168 ülke arasında 66’ncılığa indi. En iyi puanın 100 olduğu algı endeksinde Türkiye 42 puan ile en fazla puan kaybeden 5 ülkeden biri oldu.
Türkiye yolsuzluk algı endeksinde düşüşünü geçen yıl da sürdürdü. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi 2015 sonuçlarına göre Türkiye 42 puan alarak geçen yıla göre 2 sıra gerileyerek 168 ülke arasında 66’ncılığa düştü. Hürriyet'in haberine göre, yolsuzluk algı endeksinde ülkeler 0 ile 100 arasında puan alıyor. En yüksek puan 91 ile Danimarka’nın olurken en düşük puan Kuzey Kore ve Somali aldı. Türkiye bu puanı ile G-20 ülkeleri arasında 10’unculuktan 12’nciliğe geriledi, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise sonuncu oldu.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nin bu yılki sonuçlarını açıkladı. 168 ülke arasında yapılan endeks çalışmasına göre 2015 sonuçlarında, Türkiye 3 puanlık düşüşle 2014’te aldığı puanın da altında kaldı. Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki notu, bu yıl 3 puan birden düştü. Açıklamaya göre Türkiye tüm Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde kalırken Bulgaristan’ın ardından en kötü ikinci oldu. Türkiye, G-20 ülkeleri arasında ise 10’uncu sıradan 12’nci sıraya geriledi. Türkiye geçen yıl skandalla sarsılan ülkelerle beraber en fazla puan kaybeden ülkeler arasında yer aldı. İyileşme yok Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan yolsuzluğu önlemek için çok uzunca bir süredir herhangi bir reform yapılmadığını hatırlatarak “Bu toplumsal umarsızlık ve ilgisizlik durumunu birleştirirsek, bu durum yolsuzluk konusunda herhangi bir şekilde mücadele etmek için olumsuz ön koşulları oluşturmaktadır” diye konuştu. Dernek’ten yapılan açıklamada ise 1995’ten bu yana açıklanan yolsuzluk algı endekslerinde Türkiye’nin yeri ve puanının son 21 yıldır gelişme göstermediği belirterek “Türkiye sıralamada, kurumsallaşmış köklü demokrasilere sahip olmayan ya da otoriter rejimlerle yönetilen Umman, Gana, Kuveyt, Malezya, Namibya, Ruanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin gerisinde kalmıştır. Bu uluslararası verilerin Türkiye’ye yapılan ekonomik yatırımlar açısından olumsuz anlamda etkisinin sürmeye devam edeceği düşünülmektedir. Bu bağlamda her geçen yıl 2001 krizinde ve sonrasında alınan puanlara yaklaşan bir düşüş sergilenmesi düşündürücüdür” denildi. Nasıl hesaplanıyor? 168 ülkede gerçekleştirilen, 11 farklı uluslararası kurumun 12 farklı araştırmasının bulguları incelenerek hazırlanan Yolsuzluk Algı Endeksi, uzmanlar ve iş dünyasının kamu sektörüne ilişkin yolsuzluk algılarını yansıtıyor. Endeks 0-100 değerleri arasında değer alıyor “0” en yüksek yolsuzluk algısı, “100” ise en düşük yolsuzluk algısına karşılık geliyor. Türkiye’nin puanı belirlenirken bu 12 uluslararası araştırmanın 8’inden faydalanıldı. Bu araştırmalar şunlardır; World Economic Forum EOS, Bertelsmann Foundation TI, IMD World Competitiveness Yearbook, Bertelsmann Foundation SGI, World Justice Project ROL, PRS International Country Risk Guide, Economist Intelligence Unit, IHS Global Insight. |