Nail Olpak, 5. Yolsuzlukla Mücadele Konferansı kapsamında, şirketlerin yolsuzlukla mücadelede rolü ve yolsuzluğun engellenmesi için sağlayacağı katkıların ele alındığı oturumda konuştu. Dünyanın dört bir yanında ülkelerin büyük ölçekli yolsuzluklarla mücadele ettiğini dile getiren Olpak, yolsuzluğun birçok alanı olumsuz etkilediğine dikkati çekti.
Olpak, yolsuzluğun ülkelere etkisine ilişkin şunları söyledi:
"Belirsizlikleri teşvik ediyor, yatırımları olumsuz etkiliyor. Rüşvet ve yolsuzlukların bir ülkede hem yerel hem de uluslararası yatırımcıları üzerinde olumsuz etkileri oluyor. Yolsuzluğun hayata geçirilişine bakacak olursak, kişi başına düşecek gelir dengesizliğinin bunun üzerinde büyük etkisi olduğunu görebiliriz. Kişi başına düşen gelir dengesiz olan ve adil gelir dağılımdan yoksun olan ülkeler ekonomik hedeflerini gerçekleştirmekte zorlanırlar. Bunun yolsuzluk üzerinde etkisinin yoğun olduğunu görüyoruz."
Bu noktada gelir dengesizliğinin ciddi bir sorun olduğunu, bu sorunun muhakkak ele alınması gerektiğini vurgulayan Olpak, gitgide küresel ekonomide bunun daha fazla algılanabilir hale geldiğini aktardı. Nail Olpak, refah içinde olan OECD ülkelerinde son 30 yıldır gelir dağılımı eşitsizliğinin de mevcut olduğunu bildirerek, Türkiye'deki durum ve uygulamalara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yolsuzlukla mücadelede Türkiye'de bayağı bir ilerleme kaydedildi. Kamu satınalma makamının kurulması, şeffaflığın kamu ihalelerinde artırılmasına yönelik atılan adımlar, yapılan kanuni düzenlemeler, teşviklerin düzenlenmesi, bilgiye erişimin artırılması ilk fazda atılan adımlar diyebilirim. Bunlara ilaveten etik kuralların tesis edilmesi, satınalma ile ilgili denetim kanunları da şeffaflığa yönelik atılan adımlar arasında sayılabilir. Aynı şekilde yolsuzlukla mücadele içinde geçerlidir."
Yolsuzluk algı endeksinde Türkiye'nin geldiği noktaya değinen Olpak, mevcut durum düşünüldüğünde Türkiye için gelinen seviyenin yeterli olmadığını belirtti. Olpak, "Yolsuzlukla mücadelede kararlılık, taahhüt, sürdürülebilirlik çok önemli. Başarıya giden yolda erdem ve ahlak çok büyük önem taşımakta" dedi.
|