İstanbul'daki Bazı Yollarda...
Tarihi Eserler Türkiye'ye Dönüş Yolunda
Tıp Merkezi İnşaatında Tarihi...
Antalya'dan Kaçırıldığı Kesinleşti!
Kaçırılan Eserler Türkiye'ye Getirildi
Lidya Eserleri Batılı Koleksiyonerlerde...
ABD'ye Kaçırılan Tarihi Eserler...
Çukurova'ya Arkeolojik Gezi Rehberi
80 Yıllık Mahalle Yola Kavuştu
Yurtdışına Kaçırılan Tarihi...
Kaçak Amforaları Türkiye'ye Geri Verdi!
Yol Uğruna Ağaçları Söktüler!
Tarihi Çarşının Ortasında...
400 Yıllık Tarih Kaderine Terk Edildi!
ABD'ye Kaçırılan Amforalar Geri Döndü!
8 Bin Yıllık Tarih ‘Tuvalet...
33 Tarihi Eser Taşındı
Tarihi Eserler Restore Ediliyor
Parasızlıktan Tarihi Eserleri Satıyor!
ODTÜ Arazisinde Tarihi Eser Bulundu!
Tarihi Eserlerde Yıkılma Tehlikesi!
Kapı Eşiğinde Tarihi Eser
İstanbul'da Yanan Tarihi Eserlerin...
1300 Tarihi Eser Daha Restore Edilecek
Yol Çalışmasında Tarihi Eser Çıktı!
Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde yol çalışmaları sırasında 2 bin yıl öncesine ait olduğu sanılan sütun ve çeşitli tarihi eserler çıktı.
DHA'nın haberine göre, Menderes Mahallesi Barbaros Hayrettin Paşa Caddesi mevkiinde çalışma yürüten Mezitli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, mermer sütunlar ve çeşitli kalıntıların ortaya çıkması üzerine çalışmayı durdurdu.
Tarihi kalıntıların çıktığı yerin etrafı güvenlik şeridiyle çevrilirken müze yetkililerine de bilgi verildi. Toprak altından titizlikle çıkartılan tarihi eserler müze yetkilileri tarafından incelemek üzere Mersin Müzesi'ne götürülürken, eserlerin M.S. 2'nci ve 3'üncü yüzyıllara ait olduğu sanılıyor. Kazdıkça tarih çıkıyor İlçede son birkaç yıl içinde inşaat temel kazıları, yol ve altyapı çalışmaları sırasında bugünden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait kayaya oyma mezarlar ortaya çıkmış, mezarların içerisinde çok sayıda kemik ve kafatasının yanı sıra yağdanlık ve tencere kapakları bulunmuştu. Topraktan çıkarılan çeşitli eserler, Mersin Müzesi'nde ziyaretçilere açıldı. Gizemini koruyor Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olan Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti'nde yaklaşık 10 yıldır yürütülen kazılarda bugünden 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce muhteşem eser bulundu. Kazılarda; liman, sütunlu cadde, tiyatro, Roma hamamı, kent duvarları, Nekropol Su Kemeri gibi yapılar ortaya çıkarıldı. Roma imparatoru ile üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı Sütunlu Cadde'de; Sağlık Tanrısı Asklepios ve Tanrıçası Hygeiea, Tanrıların Kralı Zeus, Adalet Tanrıçası Nemesis, Bereket Tanrıçası Demeter, Şarap Tanrısı Dionysos heykelleri bulundu. Höyük'te ise; antik çağda ölünün öbür dünyada kullanılması inancıyla bırakılmış olan, mezar hediyesi gibi işlevleri bulunan kandiller, Bizans dönemi baskı mühürleri, tabak ve kaseler ele geçti. Efes'e rakip olacak Çalışmaların tamamlanmasıyla, Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran ve yapısıyla hayranlık uyandıran Soli'nin Efes kadar ilgi göreceği belirtiliyor. |