Koruma Kurulu'na "Tarihi Eser" Sorusu!
ABD'ye Kaçırılan Tarihi Eserler...
“IŞİD Tarihi Eserleri Satıyor”
'Yarının Tarihi Eseri' Kadir...
Haliç'teki Tarihi Eserlere Ne Olacak?
Tarihi Eserler Depoda Saklanıyor!
Yurtdışına Kaçırılan Tarihi...
"Hava Kirliliği Tarihi Eserlere...
Yol Çalışmasında Tarihi Eser Çıktı!
33 Tarihi Eser Taşındı
Tarihi Eserler Restore Ediliyor
Parasızlıktan Tarihi Eserleri Satıyor!
Kaçırılan Eserler Türkiye'ye Getirildi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Roma dönemine ait tunçtan bir at koşum takımının gem parçası ile 10 adet mezar ve adak stelinin Türkiye'ye getirildiğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çelik, yurt dışına kaçırılan eserlerin yeniden Türkiye'ye getirilmesi için hukuki, diplomatik ve akademik çalışmaların koordineli şekilde yürütüldüğünü ifade etti.
Çelik, bu çalışmalar neticesinde Roma dönemine ait tunçtan bir at koşum takımının gem parçası ile 10 adet mezar ve adak stelinin "ait olduğu topraklara" getirildiğini bildirdi. Tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelede sergiledikleri kararlı tavrın olumlu geri dönüşleri olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: "Buna son örnek, ABD'nin Oregon Eyaleti'nde ikamet eden Anne Daughtry. Daughtry, 40 yıl önce ülkemizden çıkarıldıktan sonra aldığı bir adet kültür varlığını ülkemize iade etmek için Bakanlığımız ile bağlantı kurdu. Daughtry'nin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzle elektronik posta yolu ile irtibata geçmesinin ardından hemen görüşmeleri başlattık. Ve yapılan incelemeler sonunda objenin Roma dönemine ait tunçtan bir at koşum takımının gem parçası olduğu anlaşıldı. İncelemelerin gerçekleşmesinin ardından görüşmeler hızlı bir şekilde tamamlanarak obje Los Angeles Başkonsolosluğumuza teslim edildi. Ve bir süre önce de eser Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde koruma altına alındı." Bakan Çelik, ayrıca ABD'de bulunan, Roma dönemine ait 10 adet mezar ve adak stelinin de Türkiye'ye getirildiğini, bu eserlerin konservasyon işlemlerinden sonra bir süre Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileneceğini, ardından Manisa Müzesi'ne gönderileceğini belirtti. Bu arada, son 10 yılda, yurt dışından geri getirilen kültür varlığı sayısının 4 bin 158'i bulduğuna işaret edildi. |