Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeşil Binanın Ekstra Bir Maliyeti Yok

Mimar ve Mühendisler Grubu'nun düzenlediği 'Bizbize Konuşmalar' programının 12 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilen buluşmasının konuğu Siemens İnşaat Yatırımları Müdürü Cemil Yaman oldu. Programda, Yaman'ın sunumuyla yeşil binaların yapılmasında ve tanıtımında dünyada en çok bilinen, kullanılmakta olan ve en detaylı yeşil bina sertifika sistemi

yapi.com.tr
Yeşil Binanın Ekstra Bir Maliyeti Yok

Mimar ve Mühendisler Grubu'nun düzenlediği 'Bizbize Konuşmalar' programının 12 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilen buluşmasının konuğu Siemens İnşaat Yatırımları Müdürü Cemil Yaman oldu. Programda, Yaman'ın sunumuyla yeşil binaların yapılmasında ve  tanıtımında dünyada en çok bilinen, kullanılmakta olan ve en detaylı  yeşil bina sertifika sistemi olarak kabul gören LEED işlendi. LEED’in (Leadership in Energy & Environmental Design) 2 yıl öncesine kadar Türkiye’de konuşulmadığını ifade ederek konuşmasına başlayan Yaman, yüksek performanslı binalar gösteren LEED’in ana temasının 'ekonomik, çevreye saygılı ve sağlıklı' binalar yapılmasının standartlarını oluşturmak olduğuna ve ISO sertifikasyonları gibi gönüllülük esasına dayandığına; ama sağladığı avantajlar dolayısıyla da piyasanın yatırımcıları bu sertifikayı almaya zorladığına değindi.

“Ekonomik, çünkü tasarruf sağlıyor; çevreye saygılı, çünkü kullanılan malzemeler geri dönüşebilir, CO2 salınımı az ve sağlıklı, çünkü malzemelerin insan sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur; manzara ile gün ışığından bolca yararlanılır” şeklinde konuşmasına devam eden Yaman, LEED'in estetik ve binanın sağlamlılığı konularıyla ilgilenmediğini aktardı. Yaman, bunların alınması için sekiz temel önkoşulun (yüzde 20 su tasarrufu sağlamak gibi) yerine getirilmesi gerektiğini, bu önkoşullar sağlandıktan sonra da binaların 106 puan üzerinden 5+1 ana başlık altında değerlendirildiğini ve en az 40 puan alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

5+1 şart:

1. Sürdürülebilir Alanlar
2. Su Verimliliği
3. Enerji ve Atmosfer
4. İç Alan Kalitesi
5. Malzeme ve Kaynaklar
6. Tasarımda Yenilik (Innovation in Design) (İlk 5’inden yüksek puan alınması durumunda bu maddeden de değerlendirilebiliniyor)” dedi.

Beş adımda LEED süreci

1. LEED sertifikası alınacak binanın projesi, tüm disiplinlerle birlikte mevcut bir kontrol listesine göre yukarıda değinilen 5 ana başlık altında değerlendiriliyor (check list için USBGC ’yi* ziyaret edebilirsiniz. *ABD Çevre Dostu Binalar Derneği),
2. LEED online üzerinden proje siteye kaydediliyor ve daha sonra çalışma tasarım ve inşaat olmak üzere 2 başlığa bölünüyor,
3. Tüm çalışma siteden takip ediliyor ve proje bitiminden sonra da onaylanıyor,
4. LEED tarafından 25 gün sonra geri bildirimde bulunuluyor,
5. Gelen geri bildirime göre eksikler gideriliyor.

Uzman olmak için ne yapmak gerekiyor?

Meslek, bölüm kısıtlaması bulunmayan LEED uzmanlığı için 2 sınava girilmesi gerekiyor. İlki 'green association', ikincisi de 'LEED sınavı'. İlk sınavda başarılı olunmadan diğerine girilemiyor ve ilk sınava girebilmek için de ya bir eğitime katılmış olmak ya da bir projede yer almış olmak gerekiyor.

Maliyet

Projenin danışmanlık, modelleme, testler gibi soft maliyetler haricinde herhangi bir maliyeti olmadığı Cemil Yaman tarafından açık ve net olarak ifade edildi. Cemil Yaman, “LEED, binanın yapım maliyetlerini artırmaz; çünkü sadece bina yapımında kullanılacak malzemelerin ürün sertifika sahibi yerlerden tedarik edilmesi edilmesine dayanmaktadır. Bunun da üreticileri sağlıklı, çevreci ürünler üretmeleri açısından bir noktaya getirmek gibi ciddi bir yararı söz konusu” dedi.

ETİKETLER: yeşil kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-binanin-ekstra-bir-maliyeti-yok_79727.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!