Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'Elektrik Enerjisi Üretimine Yönelik Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarının Belirlenmesi, Derecelendirilmesi, Korunması ve Kullanılmasına İlişkin Usul Ve Esaslara Dair Yönetmeliği', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kamu ve hazine arazilerinde elektrik enerjisi üretimine uygun yenilenebilir enerji kaynak alanlarının belirlenmesi, derecelendirilmesi, korunması ve kullanılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, kamu ve hazine arazilerinde elektrik enerjisi üretimine uygun yenilenebilir enerji kaynak alanlarının belirlenmesi, derecelendirilmesi, korunması ve kullanımını kapsayacak. Buna göre, herhangi bir alanın halihazır durumu tespit edilmeden Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak değerlendirilmesi yapılamayacak. YEKA'da kaynağın doğallığının muhafaza edilmesi ve devamlılığının sağlanması esas olacak.
YEKA'da, kamu ve hazine arazilerindeki kaynağa ilişkin herhangi bir enerji üretim faaliyetinin yapılabilmesi için lisans alınması ve herhangi bir alanın değerlendirilmeye alınabilmesi için teknik çalışma yapılması zorunlu olacak. YEKA'daki kaynağın varlığını ortaya koyan teknik çalışmanın, belirlenen usul ve esaslara göre yapılıp yapılmadığının tespiti amacıyla Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nde teknik çalışma komisyonu oluşturulacak. En az 5 kişiden oluşacak komisyon, alanlarında deneyimli, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bağlı ve ilgili kurumların personelinden seçilecek.
Teknik çalışma komisyonu rapor hazırlayarak bakanlıklar arası değerlendirme komisyonuna sunacak. Bakanlıklar arası komisyon, Çevre ve Şehircilik, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Orman ve Su İşleri Bakanlıkları ile Devlet Su İşleri, Karayolları, Meteoroloji, Maden Tetkik ve Arama, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlükleri, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ, Türkiye Elektrik İletişim AŞ ve Türkiye Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlükleri, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ Genel Müdürlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İlgili valilik veya belediyeler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Kalkınma Bakanlığı'nın en az genel müdür yardımcısı seviyesinde yöneticilerinden oluşacak.
Söz konusu komisyon; mevcut, kentsel, arkeolojik ve tarihi sit alanları, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri ve potansiyeli taşıyan alanlarla ilgili bilgi, plan ve projeleri, hakim rüzgar yönü ve diğer meteorolojik verileri, lisanslı elektrik üretim tesis ve projeleri, hazırlanan ve yürütülen diğer plan ve projeleri, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamındaki alanları, askeri havalimanı mania planları ve benzeri projeleri, NATO Akaryakıt Boru Hatları, haberleşme, seyrüsefer ve radar sistemleri, muhabere ve elektronik istihbarat kapsamındaki sistem ve tesislerle plan ve projeler gibi konuları değerlendirerek önerilen kaynak alanı içinde, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırım yapılamaz alanları koordinatları ve yasal gerekçeleriyle birlikte Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'ne bildirecek.
YEKA'ya ilişkin esas, ilke ve kriterler
YEKA belirlenmesi ve derecelendirilmesi, korunması, kullanılması, azami derecede yararlanmak için gerekli altyapının geliştirilmesine ilişkin esas, ilke ve kriterler şöyle:
|