Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Yasanın Ruhunda Afet Değil Sektörü Büyütmek Var”

Afet Yasası kapsamında riskli alan ilan edilen mahalleler çoğalırken, akademi dünyası süreci belirsizlik üzerinden tartışmaya devam ediyor. Afet Yasası’nın çıkmazlarını ve oluşturulan siyasi tutumu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan’la konuştuk.

“Yasanın Ruhunda Afet Değil Sektörü Büyütmek Var”



Yasa çıktığında muhalefet alanı bırakmadığına dair yoğun eleştiriler oldu. Bu süreçte kentsel muhalefeti nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu süreçler yaklaşık 10 senedir konuşuluyor. Direnişleri, itirazları herkes gözledi ve direnişler genel anlamda “Biz sorun var ortada” şeklinde bir durum oluşturdu. İnsanlar “Eğer gerçekten güzel binalar, yeni donatı alanları yapılacaksa bu millet neden itiraz etsin” diye düşünmeye başladılar. Kamuoyu yaratma anlamında AKP’nin önünü tıkayan bir durum oluşturdu bu. Seçim sonuçlarının açıklandığı akşam Kadir Topbaş yaptığı konuşmada mahalle derneklerinden bahsetmişti. O döneme kadar mahalle derneklerini hiç tanımayan ekipten söz ediyoruz. Dolayısıyla oluşan direnç bir tepki yaratıyor, bu tepki de yasaya kadar girmiş durumda. Ama karşılığında hin oyunlar devam ediyor. Mahallenin içini karıştırmaya yönelik oyunlar oynanıyor. İktidar bir yandan “Halktan bağımsız bir şey yapmayız” yaklaşımın içerisindeyken bir yandan da bildiğini yapmaya devam ediyor. Aslında halkı da o bildiğine çekmenin bir yolunu buluyor. Çünkü bildiği şeyin içerisinde rant var. Rantı biraz dağıttığı zaman zaten insanlar bu işe memnun yaklaşıyorlar. Sosyal ve ekonomik ilişkilerin de satın alınabileceği bir rakam var aslında bakarsanız bu sistem içerisinde maalesef.

Başbakanın da söylemleri arttı kentsel muhalefete karşı…

Başbakanın bu tip muhalif hareketlere karşı kurduğu dil çok sorunlu bir dil. Bu dil çözüme yönelik bir dil değil, beklenen bir dil de değil. Hakikaten ayrıştırıcı, gerilim artırıcı ve hatta nefret artırıcı bir dil kuruyor. Bütün bu gerilim artırıcı dile rağmen yasa ve karar geliştirme süreçlerine baktığınızda muhalefetin etkisini küçük küçük de olsa hissediyorsunuz. Daha temkinliler, karşı tarafın etkisini azaltmak üzere daha fazla hamle yapıyorlar. Bildiklerinden vazgeçmiyorlar ama bildiklerini de dikte eder bir pozisyonda tutmaktan ziyade daha kamusal bir düzlemde getirmeye gayret ediyorlar. Kamusal bir tartışmaya açıp onun üzerinden kendi bildiklerini yapmaları çok ayrı bir tartışma konusu.

Mahallelerde yaşayanların kendi yaşam alanlarıyla ilgili oluşturdukları kamuoyu nasıl bir anlam taşıyor?

Muhalefetin de etkisini yadsımamak gerektiğini düşünüyorum. Sonuç vermedi muhalefet diye düşünmemek gerekir. Ancak yine de kentsel muhalefet tıkanıyor. Bu iş bir grup insan çerçevesinde ve toplumsallaşamadan kaldığı takdirde etkisi azalacaktır. Bu işler başladığında bunu dert edinen 20 kişiydik belki. Şimdi 200-300 kişi var. Sayıca artış önemli olsa da etkisi azalan bir durumdan söz ediyoruz. 10 senedir bu tip projelere karşı çıkışlar kamuoyunda giderek azalan bir etki yaratıyor. Çünkü çok sıradanlaştı. Bir proje açıklandığı zaman meslek odalarımızın buna karşı çıkacağı öngörülüyor zaten. Karşı çıkarken söylenecek şeyler de öngörülüyor. Toplumsallaşması gereken bir hareket, bir türlü toplumsallaşamadı. Toplumsallaşamamasının nedeni elde edilen ranttan bu insanlara aktarılıyor olması. Başka kültürel, tarihsel nedenleri var muhakkak. Onun için çok uzun soluklu çalışmalar yapmak lazım. Sarıyer’de yapılan çalışmalar buna bir örnektir. Hem Sarıyer Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi biliyorlar ki orada bir Mahalle Dernekleri Platformu var ve o platform birçok insana ulaşmada çok etkili. Dolayısıyla bu platformu muhatap almak zorunda kalıyorlar. Bu da kentsel muhalefet açısından önemli bir durum… 




 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/yasanin-ruhunda-afet-degil-sektoru-buyutmek-var-_105167.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!