Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Yapılaşmaya Açılması Ankara'nın Yok Olmasına Neden Olacak"

İmrahor Vadisi'nin yapılaşmaya açılmasını öngören “Kanal Ankara” projesinin Belediye meclisinde kabul edilerek askıya çıkmasıyla birlikte Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında İmrahor Vadisi tartışması başladı.

yapı.com.tr
"Yapılaşmaya Açılması Ankara'nın Yok Olmasına Neden Olacak"

Ankara’nın son vadisi olan İmrahor’un yok olmaması için çalışma başlatan ve planı yargıya taşımaya hazırlanan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e, Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu'nda yer alan bilim insanlarının katıldığı panelle cevap verdi.

“Kentsel Tarım, Kent Bahçeciliği”

Ankara Üniversitesi eski Rektörü, Prof.Dr. Cemal Taluğ’un oturumu yönettiği panelde, Taluğ, İmrahor Vadis'inin potansiyeline değinerek, kentsel tarım ve kent bahçeciliği konusunda dünyadaki örnekleri hatırlattı.

“İmrahor Vadisi Korunmalı”

Prof. Dr. Yalçın Memlük, vadinin Ankara içerisindeki yerini anlatarak, "Osmanlı'dan bu yana bu vadi hep yapılaşma dışında bırakılmıştır, yeşil aks içerisinde rüzgar koridoru olarak bırakılmıştır” dedi. Vadinin dar olduğu yerlerde gölgelenme olduğunu, vadinin yapılaşmaya uygun olmadığının altını çizen Memlük, "Osmanlıdan bu yana hiç kimse burayı yapılaşmayı niye akıl etmedi. Bu vadinin özelliklerinden kaynaklı" dedi. Memlük, vadinin korunması gerektiğini belirtti.

“Yapılaşmaya açılması yokoluşa neden olacak”

Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş, Eymir Gölü ve İmrahor Vadisi’nin geçmişini ve bugününü anlatan bir sunum gerçekleştirdi. İmrahor Vadisi’nin tarım, orman ve florasına yönelik zenginliğinin altını çizen Demirtaş, Ankara’nın son vadisi İmrahor’un yapılaşmaya açılmasının kent açısından bir yokoluşa neden olacağını  belirtti.

“İmrahor’un yeşil kuşak değeri”

Şehir Plancısı Doç.Dr. Savaş Zafer Şahin, İmrahor Vadisi'nin yeşil kuşak içerisindeki değerini anlatarak, yöneticilerin değer kavramıyla bilim insanlarının değer kavramının farklı olduğunun altını çizdi. Jansen planından günümüze İmrahor Vadisi'nin yeşil aks olarak belirlenmesinin altını çizen Şahin, parçacıl yaklaşımlarla kentin planlamasının ele alınamayacağını belirtti.

“Yeşil alan, asfalta ve betona dönüşecek”

Ulaşım Uzmanı, Mimar Erhan Öncü, İmrahor Vadisi Nazım İmar Planı Revizyonu'nu ulaşım ve riskleri açısından ele alarak, "Ankara yaşanmaz hale gelecek" dedi. "Çevre yolu üzerinde planlanan kavşak ile kentsel yayılmayı destekleyen bu plan, vadiler ve dağlardan oluşan doğal eşikleri zorluyor" diyen Öncü, planın yatırım, işletme ve toplu taşım maliyetlerine ağır yükler getireceğini kaydetti. Öncü, “Planın hayata geçmesi durumunda, yüksek gelir gruplarının yararlanacağı bu kentsel yerleşimin pahalı olan tüm yükünü Ankaralılar ödeyecek. Yeşil alan asfalta ve betona dönüşecek, bu kavşak ile birlikte inşaat daha sonra üstüne kat çıkarım diyen filiz bırakma tekniğiyle yapılmış durumda. İmrahor Vadisi tamamen geçiş alanı olacak, kirlenecek, rant hanesindeki rakamlarını büyüten bu planın hayata geçmesi yanlıştır” şeklinde konuştu.

“Gökçek’e Kırmızı kart”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Peyzaj Mimarı Redife Kolçak, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı halkı yanıltıyor, tercihlerini sermayeden yana kullanıyor" dedi.

“İmrahor Vadisine rant gözüyle değil gönül ve bilim gözüyle bakılmalı”

Panelde son konuşmacı olarak söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kapalı kapılar arkasında yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ve Ankara Ulaşım Ana Planı ile çok yakından ilgili olan İmrahor Vadisi planın bir rab planı olduğunu ifade etti. Candan, "İmrahor vadisindeki arazi el değiştirmelerini ve tapu kayıtlarını açıklasınlar. Buradan kim yarar sağlayacak ortaya çıkacak, çevre yoluna önerilen kavşak planı ile, Yaylabağ ve yukarısında nasıl el değiştirmeler yaşanıyor, açıklasınlar. Sadece bugünümüzü değil, kentimizin geleceğini de almaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yapilasmaya-acilmasi-ankaranin-yok-olmasina-neden-olacak_128759.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!