Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yanlış Tarım Kuraklık Getiriyor

Türkiye’de başta Konya olmak üzere birçok kentte kuraklık görülmeye başlandı. Uzmanlar, yanlış tarım teşvikinin kuraklık riskini artığını ve buna bağlı olarak da birçok sorunun ortaya çıktığını ifade ediyor.

yapi.com.tr
Yanlış Tarım Kuraklık Getiriyor (Fotoğraf: AA)

Yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle ortaya çıkan obruklar kuraklığın olumsuz etkilerinden yalnızca biri. TEMA Vakfı da tarımda bilinçsiz sulamaya karşı “Kuraklığın Ustaları” adlı bir proje başlattıklarını duyurdu.

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre; proje kapsamında en son tekniklerle geliştirilen geleneksel/eski tarım uygulamalarını kullanarak çiftçilerin iklim değişikliğine karşı direncinin artırılması amaçlanıyor. Konuya ilişkin Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, çevrebilimciler eşliğinde Konya’da “İklim Değişikliği ve Biyoçeşitliliğin Korunması Üzerine” bir ziyarette bulundu. Gezi çerçevesinde Kızören Obruğu, Tuz Gölü ve Kulu Göl alanında incelemelerde bulunuldu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Konya gibi kurak ve yarı kurak iklimlerde metrekareye düşen yağış miktarı 300-350 litre civarında. Bu bölgelerde kuru tarım yapılmalı. Sulama yapılmadan arpa, buğday gibi ürünlerin yetiştirilmesi gerekiyor.” dedi.

Tolunay, “Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşviklerde bölgenin hayvancılık geliştirme bölgesi ilan edilmesi, yem bitkileri ve özellikle mısıra teşvik verilmesi sonucunda yeraltından çekilen suyun giderek arttığını gözlemliyoruz. Mısırın üretilmesi için bir metrekarede 1200 litre su kullanılması gerekiyor. Yılda bir metrekareye düşen yağışın üç buçuk dört katına denk geliyor. Konya’da yeraltı suları bölgeye göre değişiklik göstererek 5 ile 10 metre arasında aşağı seviyeye iniyor” uyarısında bulundu.

Yeraltı sularının çekilmesiyle beraber obruk sayısında da artış yaşandığını söyleyen Tolunay, iklim değişikliğiyle mücadele için yeraltı sularının korunması gerektiğini söyledi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanlis-tarim-kuraklik-getiriyor_204980.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!