“Validebağ Korusu Nasıl Korunmalıdır?”...
Mimarlar Odası: Validebağ...
Validebağ Gönüllüleri: Koruda...
Validebağ Korusu Yapılaşmaya Açıldı!
Validebağ için Acil Müdahale Planı
Validebağ Korusu'na Bir İnşaat Daha!
Validebağ'a Otopark Yapmak...
Validebağ’da Sona Gelindi
'Türkiye Su Zengini Değil'
Çevreciler Suyun Önemine Dikkat Çekti
Biri Şu Dereyi Temizlesin Artık!
Validebağ Deresi Kirletiliyor,...
Validebağ'da Son Söz Söylendi
Suyu Olmayan Köye Su Faturası Geldi
Validebağ'daki Cami İnşaatı...
Validebağ Savunması Tek Tek Ağaç Sayacak
Validebağ Camisi, TOMA’nın...
Validebağ'da Cami İnşaatı Yükseliyor
Validebağ Korusu'nda Köpük Endişesi
Validebağ'ın Yanına Özel Hastane...
Yönetim Kurulu Validebağ'da Toplandı
Kadınlardan Validebağ'da Süpürgeli...
Validebağ için Yürüdüler!
Mimarlardan Ortak Validebağ Açıklaması!
Validebağ için Yürüdüler
Validebağ'da Çadırlar Kaldırıldı
Validebağ Sakinleri Mahkemenin...
Topbaş'tan Validebağ Açıklaması
İşte Validebağ'da İnşaa Edilmesi...
“Validebağ'da Uzlaşma Yok”
İşte Validebağ'ın 200 Yıllık Tarihi
Validebağ'da Gece Nöbeti
Validebağ'da Araçlar Çekiliyor
Validebağ'da Arabalarla Barikat...
Validebağ Korusu Deresi Çok Pis
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Validebağ Korusu içinde bulunan deredeki suyun atıksuların önlem alınmadan deşarj edilmesi nedeniyle "çok kirlenmiş su" kategorisinde olduğunu tespit etti.
Bianet'in haberine göre, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Validebağ Korusu içinde bulunan deredeki suyun atıksuların önlem alınmadan deşarj edilmesi nedeniyle "çok kirlenmiş su" kategorisinde olduğunu tespit etti.
Oda, derede “köpürme” meydana geldiği bilgisi ile dereden ve dereyi besleyen kanaldan alınan numunelerinde analizler yaptırdı. “Yüzeysel Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri”ne göre derenin suyu “çok kirlenmiş su” olduğu ortaya çıktı. Açıklamada, derede hissedilen kokunun sudaki çözünmüş oksijenin hızla azaldığının belirtisi olduğu bunun daha da azalarak havasız ortam oluşturacağı ifade edildi. Derenin koru içerisinde bulunan bitkiler, hayvanlar ve özellikle kuşlar için içme suyu kaynağı olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada derenin kirlenmesinin önlenememesi durumunda canlıların ya ortamı terk edeceği ya da yok olacağı belirtildi. Atıksular deşarj ediliyor Derede kirliliğe neden olan atıksuların hiçbir önlem alınmadan deşarj edilmesinin yasaya da aykırı olduğu belirtildi: "Atıksuyun kaynak noktasına doğru yaklaşıldığında kirletici konsantrasyonları artmakta olup, çökelebilir katı maddelerin, atıksuyu taşıyan kanalette, kanalet boyunca ve koru içindeki derede, yatak boyunca çöktüğü görülmüştür. "Dereye karışan çimento ve agrega atıkları, derede ve kanalette çökmelere neden olmaktadır. Zamanla katılaşan bu kirleticiler, dereyi geri dönüşü olmayan bir duruma götürmektedir. "Atıksuları kanala bağlamak yerine, yüzlerce konut arasından geçirilerek dereye verilmesi, Yüzeysel Su Kalitesi Yönetim Yönetmeliği’nin 'Yüzeysel suların biyolojik, fiziko-kimyasal ve kimyasal açıdan kalitelerinin korunması maksadıyla her türlü atık ve artık, mevcut su kalite durumunu ve ekolojisini bozacak şekilde alıcı su ortamına bırakılamaz' maddesine aykırı." Validebağ mücadelesi Validebağ Korusu'na yapılmak istenen cami inşaatına karşı mücadele 2014'ün en dikkat çekenlerinden biri. Halkın mücadele sonucu alanın yeşil alandan çıkarılıp dini tesise dönüştürülmesini kapsayan İBB'nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nı mahkeme 22 Ekim günü durdurma kararı verdi. Ancak Üsküdar Belediyesi, yürütmeyi durdurma kararının başka bir parsele ait olduğunu söyleyip kararın kendilerini bağlamadığını belirterek inşaata devam etti. 30 Ekim 2014'te aynı mahkeme kendi yürütmeyi durdurma kararını iptal etti. Validebağ Gönüllüleri'nin hukuki mücadelesi devam eden inşaata rağmen sürüyor. |