Yaylalardaki Çarpık Yapılaşma...
“Validebağ Korusu Nasıl Korunmalıdır?”...
İstanbul’da Aşırı Yapılaşma...
Validebağ Gönüllüleri Bir...
Yolun Sonu Yapılaşma
Mimarlar Odası: Validebağ...
Validebağ Korusu Yapılaşmaya Açıldı!
Validebağ Korusu’nda İnşaat...
Validebağ için Acil Müdahale Planı
Validebağ Korusu'na Bir İnşaat Daha!
Validebağ'a Otopark Yapmak...
Validebağ’da Sona Gelindi
Validebağ Deresi Kirletiliyor,...
Validebağ'da Son Söz Söylendi
Validebağ Korusu Deresi Çok Pis
Validebağ'daki Cami İnşaatı...
Validebağ Savunması Tek Tek Ağaç Sayacak
Validebağ Camisi, TOMA’nın...
Validebağ'da Cami İnşaatı Yükseliyor
Validebağ Korusu'nda Köpük Endişesi
Validebağ Gönüllüleri: Koruda Yapılaşma ve Yola İzin Vermeyeceğiz
Validebağ Gönüllüleri Validebağ Korusu'nda restorasyon adı altında başlayan çalışmaları izleyeceklerini; kafe, yol, restoran gibi yapılaşmalara izin vermeyeceklerini duyurdu. Bu amaçla restorasyon yerinde nöbet ve imza kampanyası başlattı.
Bianet'in haberine göre, Üsküdar’da, Validebağ Korusu içindeki yapılaşmaya karşı mücadele eden Validebağ Gönüllüleri koru alanındaki "restorasyon" projesi kapsamında zarar gören ve tarihi taşları yıkılan atölyelerin önünde basın açıklaması yaptı.
Valibağ Gönüllüleri dün koruda yapılan açıklamada, “restorasyon çalışmasını yakından izlediklerini” belirtti; kafe, restoran yapılacağı iddialarını hatırlattı, koruya zarar verecek uygulamalara karşı uyardı. Açıklamada, Üsküdar Altunizade’de bulunan 354 dönümlük Validebağ Korusu’nun 1999 yılından bu yana 1. derece doğal SİT alanı olduğunun altı çizildi. Restorasyon yapılan binalarda şimdi çatının olmadığını, ancak binaların tam da çatıları nedeniyle tescilli olduklarını vurguladı. “Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eski atölye binalarında başlatılan restorasyon çalışmasını bu nedenle çok yakından izliyoruz. “2. derece tarihi eser kapsamında tescilli olan bu binalar restorasyon adı altında yıkılmıştır. Oysa binaların tescilli olmaları, çatı bölümlerinin özelliği nedeniyle idi. Şu anda binaların çatısı yoktur. “Ayrıca, restorasyon sonrasında bu binaların kafe-restoran olarak işletileceği söylenmektedir. “Adile Sultan Kasrı’nın içi, bahçesi ve Sürekli Eğitim Merkezi adı verilen eski ahır binaları çevresi toplamda yaklaşık 2250 kişiye “kafe-restoran” hizmeti verebilecek durumdadır. “1. derece doğal SİT alanı olan ve içinde tescilli kültür varlıkları bulunan korudaki mevcut kafe-restoranların doğal ve tarihi dokuyu bozacak kadar çok olmasına karşın, bir kısmının kapatılması gerekirken bir yenisini eklemenin hiçbir gereği ve kamusal yararı yoktur.” “Koruda yapılaşma istemiyoruz” Açıklamada, son günlerde koruda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adına ölçüm yapanların görüldüğü belirtildi. Ölçümlerin sonucunda koruya yeni yollar yapılması, mevcut yolların genişletilmesi, uzatılması ya da asfaltlanması olasılığı dile getirildi ve bundan vazgeçilmesi istendi. “13 Aralık 2016 tarihinde ise İBB Meclisi, Validebağ Korusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve plan notlarını değiştirerek kabul etti. Buna göre, Koru’da toplamı 100 m2’yi aşmamak üzere, sökülüp takılabilir, müştemilat türü bir katlı yapılar yapılabilecektir. Ayrıca, kentsel tasarım/peyzaj projeleriyle halka açık rekreasyon amaçlı park ve doğal gezinti ve yürüyüş alanları yer alabileceği belirtilmiştir. “Korumuzda kaç metrekare olursa olsun, yeni tek bir bina daha yapılmasına karşıyız. Koruda fazlasıyla gezinti ve yürüyüş alanları varken yenilerinin açılmasını istemiyoruz. Validebağ Korusu’nun park değil, 1. derece doğal SİT alanı olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.” İmza kampanyası “Validebağ Korusu’nda yeni kafeye, restorana, yola, binaya veya herhangi bir tesise ihtiyaç görmüyoruz” diyen Validebağ Gönüllüleri change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Atölye binaları önünde nöbet tutmaya başlayan Validebağ Gönüllüleri aynı zamanda koruyu korumak isteyen çevre sakinlerinden ıslak imza da topluyor. |