Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Uludağ, Siyasetin ve Sermayenin Talanına Bırakılamaz"

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Bursa Çevre Platformu, Uludağ Sarıalan Milli Parkı Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Çevreciler, Kültür ve Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan 'Uludağ Alan Başkanlığı' kanun tasarısına karşı çıktı.

yapi.com.tr
"Uludağ, Siyasetin ve Sermayenin Talanına Bırakılamaz"

Bursa Çevre Platformu, Uludağ Sarıalan Milli Parkı Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün artık kutlanacak bir gün olmadığını vurguladı.

Sözcü’den Halil Ataş’ın haberine göre; Uludağ Sarıalan Milli Parkı Müdürlüğü önünde ‘Uludağ Milli Parkı’ında Alan Başkanlığı istemiyoruz’ pankartı açan Bursa Çevre Platformu, “Ülkemizde son 20 yıldır tarım alanlarımıza, sularımıza, ormanlarımıza kısaca yaşam alanlarımıza şirket-yönetim işbirliği ile acımasız, kanunsuz ve kuralsız bir yok ediş arttı. Yaşadığımız kent Bursa bundan 30 yıl önce ‘Yeşil Bursa' adıyla anılırdı. Ama gittikçe artan ve teşvik edilen nüfus yoğunluğunun getirdiği kontrolsüz çarpık kentleşme, kaçak ve yasal sanayileşme betonlaşmayı arttırmış, Bursa'nın tarımı, havası ve suyu kirletilmeye ve hızla yok olmaya başlamıştır. Artık Bursa havası en kirli şehirlerden biri ve şehir merkezinden geçen dereleri fabrikaların deşarj ettiği kimyasal atık halinde akıyor. Verimli Bursa ovalarındaki tarım alanları hızla betonlaşıyor.” açıklamasında bulundu.

Su ve gıda krizi uyarısı
Bursalı çevreciler, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu böyle devam ederse, önümüzdeki birkaç yıl içinde gıda ve su krizi yaşamamız kaçınılmaz görünüyor. Suyuyla ve havasıyla Bursa'yı besleyen; Bursa'nın yaşam kaynağı Uludağ dereleri ise; Oteller Bölgesi’nden ve diğer tesislerden gelen evsel ve kimyasal atıklarla daha kaynağında kirletiliyor. Temiz akan su kaynakları ise,su daha toprağa düşmeden kaynağından borularla yerel yönetim ve su şirketlerin kurduğu su fabrikalarının depolarına ve kasalarına akıyor. Su şehri Bursa hızla kuraklığa itiliyor.”

“Uludağ, Milli Park olmaktan çıkarılacaktır”
Uludağ için hazırlığı süren ve çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan ‘Uludağ Alan Başkanlığı’ kanun tasarısına da değinen çevreciler, açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı:

“TBMM'ye getirilip kabul edilmesi gerçekleşirse, Uludağ Milli Parkı'ndaki yapılaşma ve insan baskısı artacak; önce Uludağ’ı, ardından Bursa'yı yok oluşa götürecek bir süreç başlayacaktır. Bu yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra Uludağ Milli Park olmaktan çıkarılacaktır. Bu bir öngörü değildir… Ülkemizde Alan Başkanlığı uygulamasındaki en önemli örnek bunu açıkça ortaya koymaktadır. 2019 yılında Kapadokya'da kurulan Alan Başkanlığı ile birlikte, bölge turizm sermayesinin insafına bırakılmış ve Göreme Milli Parkı, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle milli park statüsünden çıkarılmıştır.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uludag-siyasetin-ve-sermayenin-talanina-birakilamaz_190952.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!