Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Milli Parka Yapılan Helikopter Pisti İşin Kılıfı"

Uludağ Milli Parkı içindeki alana helikopter pistinin ‘yangına müdahale etmek amacıyla’ yapıldığı yönündeki açıklamayı, Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Özkara, ‘kılıf’ olarak değerlendirdi.

yapi.com.tr
"Milli Parka Yapılan Helikopter Pisti İşin Kılıfı" (Fotoğraf: AA)

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde 1. derece doğal sit alanı statüsünde bulunan Kirazlıyayla piknik alanına helikopter pisti yapıyor. BTSO, helikopter pistinin, ambulans ve yangın söndürme helikopterlerinin acil iniş gerçekleştirebilmesi için projelendirildiğini söyledi.

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, Bursa’nın yangına hassas bir bölgede olmadığını belirterek, yangınlara müdahale için pistin yapılacağının söylenmesini ‘kılıf’ olarak değerlendirdi.

Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Kirazlıyayla Sanatoryum Binası, BTSO’nun verdiği bilgiye göre, 2015 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından BTSO’ya tahsis edildi. Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi olarak projelendirilerek restorasyonuna başlanan bina, işletme maliyetlerindeki artışın BTSO’nun bütçesini zorlayacağı gerekçesiyle Swiss Otel’e dönüştürüldü.

Bu süreçte yapı alanı yüzde 150, yani 2,5 kat arttırıldı. Otelin içerisinde mevcut bir helikopter pisti olmasına rağmen yanındaki 1. derece doğal sit alanı statüsünde bulunan Kirazlıyayla piknik alanına, bir helikopter pisti daha yapılıyor.

Uludağ Alan Başkanlığı’nın yetkisi dışında yer alan toplam 700 metrekarelik helikopter pistinin, Bakanlık ve Milli Parklar tarafından plana işlendiğini ve projesinin onaylandığını belirten BTSO, “Merkezin dışında yer alan piknik alanında ambulans ve yangın söndürme helikopterlerinin acil inişi için bir helikopter pisti projelendirildi. Yalnızca kuru otların bulunduğu 700 metrekarelik alana mıcır dökülürken herhangi bir beton dökme işlemi ise gerçekleştirilmeyecek.” açıklamasını yaptı.

BTSO, sanatoryum binasının otel olarak kullanımına ve otelin içerisinde bir helikopter pisti bulunmasına rağmen yakın alanda bir helikopter pistine daha neden ihtiyaç duyulduğuna ilişkin soruya ise yanıt vermedi.

‘Doğal bir yapıdan yapay bir yapıya geçiştir’
Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, helikopter pisti yapımına ilişkin milli park alanının uygulama planında, ‘sınırlı kullanım’ ibaresinin olmadığına dikkat çekti. Özkara, şöyle konuştu: “Milli park sorumlusu yetkililer, hazırladıkları planda ‘nelere müsaade ediyorlar, nelere etmiyorlar’ bunları belirtmeleri gerekirdi. Parkın kullanımı için sınırlama getirmeleri gerekirdi. Ama böyle bir sınırlama yok. Sınırlama yapılmadığı için ortaya keyfiyet çıkıyor. ‘Ahmet istedi, Mehmet istedi’ diye bir helikopter pisti yapamazsınız. Öyle bir ihtiyacın tanımlanması aslında milli park olmaktan çıkarıp normal bir park yapmaya çalışıyorsunuz demektir. Yani bu, doğal yapıdan yapay bir yapıya geçiştir. İster istemez ekolojik taşıma kapasitesini olumsuz etkileyecektir.”

‘Pist, parkın sınırsız kullanıma açılacağını gösteriyor’
Halkın kullanımına açık olan milli parkın kullanımında birinci önceliğin halkın olduğunu belirten Özkara, helikopter pistinin yapımı için şunları söyledi: “Bunu, sadece pistin yapılması olarak değerlendirmeyin. Bu, şunu gösteriyor, burası giderek sınırsız kullanımlara açılacak demektir. Asıl tehlike budur. Bursa, yangına hassas bir bölge değil. Akdeniz ekosisteminin etkili olduğu yerlerde, örneğin Çanakkale, İzmir, Antalya, Muğla, Adana, Mersin gibi yerler böyle. Buralarda orman yangınlarıyla mücadelede öncelik taşır. Bursa’da kaç defa yangın çıkmış? Çıkmış da neye müdahale edememişler? Bu tamamen kılıftır. Kamuoyunun gazını almak için ‘Merak etmeyin, orman yangınlarıyla müdahale etmek için helikopter pistini yapıyoruz’ demek bir kılıf.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/milli-parka-yapilan-helikopter-pisti-isin-kilifi_199986.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!