Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Türkiye'nin Sürüden Ayrılacak Gençlere İhtiyacı Var"

Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için en az 50 bin yerli patent başvurusu yapılması gerektiğini söyleyen TPE Başkanı Asan, "Türkiye 2023'te eğer 2 trilyon dolarlık bir ekonomi hedefliyorsa, 1 trilyon dolarlık bir fikri sınai mülkiyet portföyü oluşturması gerek" dedi.

yapi.com.tr / AA
"Türkiye'nin Sürüden Ayrılacak Gençlere İhtiyacı Var"

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nda konuşan Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için katma değeri daha yüksek bir yapıya geçmesi gerektiğini ve bunun için de inovasyon yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin sürüden ayrılacak gençlere ihtiyacı olduğunu, o zaman farklı olunabileceğini dile getiren Asan, Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için en az 50 bin yerli patent başvurusu yapılması gerektiğini vurguladı. Tasarım konusuna büyük önem verilmesi gerektiğine dikkati çeken Asan, Türk tasarım imajının dünyada yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye 2023'te eğer 2 trilyon dolarlık bir ekonomi hedefliyorsa, 1 trilyon dolarlık bir fikri sınai mülkiyet portföyü oluşturması gerektiğinin altını çizen Asan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu şu demektir; 2023'te Türkiye'deki şirketlerin sahip olduğu markaların, patentlerin, tasarımların piyasa değerini alt alta topladığımız zaman 1 trilyon dolara ulaşması lazım. Bunu yapamazsak o hedefleri de yakalayamayız. Yani bilgi yoğun bir üretim yapısına geçememiz gerekiyor. Fikri mülkiyet yoğun sektörlerin ekonomik performansa ve istihdama katkısı araştırılan bir rapor yayımlandı. Raporda çok enteresan bulgular var. Avrupa'da 2008-2010 arasında oluşturulan istihdamın yüzde 40'ı, fikri mülkiyet yoğun sektörler tarafından oluşturulmuş. Çok açık ve net bir gösterge. Yine 2 yılda edilen milli gelirin 4.7 trilyon avroluk kısmının da, ki bu milli gelirin yüzde 38'lik kısmına karşılık geliyor, fikri mülkiyet yoğun sektörler tarafından oluşturulmuş".

"Ülkeler markalaşmak için 500 milyar dolar harcıyor"

TPE Başkanı Asan, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre ülkelerin markalaşmak için 500 milyar dolar harcadığını söyledi. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu konuda daha fazla harcadığını belirten Asan, gelişmiş ülkelerin bu konuda daha az harcama yaptığını kaydetti. Türkiye'nin marka başvurularında son 3 senedir 110 binin üzerindeki başvuru ile Avrupa'da birinci sırada yer aldığı bilgisini veren Asan, Türkiye sayısal olarak bu konuda başarılı olsa da, çok fazla katma değer oluşturamadığını dile getirdi. İmalat sektöründe inovatif firmaların fikri mülkiyet enstrümanlarını kullanma oranında Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını aktaran Asan, burada Türkiye'de son dönemde yapılan çalışmaların meyvelerini verdiğinin görülebileceğini ifade etti.

1995-2012 yılları arasındaki dönemde Türkiye'de her yıl patent sayılarının ortalama yüzde 15 artış gösterdiğini bildiren Asan, bu rakamın dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Türkiye'nin tasarım başvuruları artış oranı ile Avrupa'da ikinci, dünyada ise beşinci sırada olduğunu belirten Asan, şunları kaydetti:

"Türkiye'de fikri mülkiyet üretme konusunda ciddi bir hareketlilik var. Henüz istediğimiz yüksek katma değerli fikri ürünleri ürettiğimizi söyleyemeyiz ancak Türkiye İnovasyon Haftası gibi etkinlikler sayesinde artacak olan farkındalıkla katma değeri yüksek bir sinai mülkiyet yapısına geçeceğimizi düşünüyorum".

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-suruden-ayrilacak-genclere-ihtiyaci-var_114471.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!