Dünyanın İlk “Sürdürülebilirlik...
Türkiye İMSAD 2014'te İnşaat...
Acil Olarak “Ulusal Bina...
İnşaat Sektörü Nasıl Büyüyor?
Türkiye İMSAD: "Sert, Acı Bir İniş Oldu"
Kentsel Dönüşümde Yenilikçi...
İMSAD'da Arif Dündar Yetişener Dönemi
“Türkiye’de Enerji Ajansı...
İnşaatta Kalite Zirvesi'ne...
İMSAD'ın İnşaat Sektörü Değerlendirme...
İMSAD 2013'ten Umutlu
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Mövenpick Otel’de gerçekleştirilen ‘Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı’ öncesi inşaat sektörünün 2013 yılı hedefleri ve önceliklerini masaya yatırdı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüsayin Bilmaç, dünyada ilk beş ülke arasında yer alan Türk inşaat malzemesi sanayisinin 2015 yılına kadar ortalama yüzde 12’lik bir büyüme hedefi olduğunu anımsatarak, 2013 için beklentilerinin pozitif olduğunu açıkladı. Beklentileri karşılamayan 2012'den sonra 2013 yılını kazanmak için önemsedikleri bazı konular olduğuna değinen Bilmaç, 2013 için açıklanan yüzde 4 genel ekonomik büyüme hedefinin ancak inşaat sektörünün bunun iki katı kadar büyümesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekti.
Toparlanma var, ama büyük değişiklikler beklemeyin 2012'de dünya genelinde 4,5 trilyon dolar inşaat harcaması yapıldığını ve inşaat malzemeleri ticaretinin de 805 milyar dolar olarak gerçekleştiğine değinen Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nden Dr. Can Fuat Gürlesel de 2013 de göreceli bir toparlanma öngörmelerine karşılık çok büyük değişiklikler beklemediklerini bildirdi. Hükümetin ekonomiyi yavaşlatma politikaları sonucu inşaat sektörünün 2012'de genel ekonomik büyümenin altında bir performan gösterdiğini belirten Gürlesel, söz konusu politikaların değişmemesi durumunda 2013 ve izleyen yıllar için benzer bir tablo beklenebileceğini söyledi. Türkiye'de inşaat malzemeleri pazar büyüklüğünü yenileme hariç 46,2 milyar dolar açıklayan Gürlesel, 2012'de 20 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün 11 milyar dolar ticaret fazlası verdiğini ve toplam ihracat içinde yüzde 14,6 payı olduğunu ifade etti. Malzeme fiyatlarındaki artışa da değinen Gürlesel, büyümenin beklentilerin altında gerçekleşmesi durumunda fiyatlar üzerinde yaratacağı aşağı yönlü baskı konusunda da uyardı. |