80 Ülkede Su Sıkıntısı Yaşanıyor
"Doğa Dostu Belediye Başkanları...
Okullarda Sıfır Atık Eğitim Projesi
IKEA, MEB ve TEMA'dan “Evimiz...
TEMA Vakfı’ndan “Kömür Etme” Kampanyası
“Toprağı Koru, İklimi Koru”
“İklim Dostu Yatırımlar Yapılmalı”
TEMA Vakfı Uyardı: "İstanbul’da...
İklim Değişikliğini Ciddiye Alma Vakti!
Çevrecilerden Ağaç Kesimine İlginç Tepki
Tarım Alanları için Tablo Kararıyor
TEMA'dan "Kömür Üzer" Kampanyası
Artan Yapılaşma Kurbanı Sakız...
Orman Varsa Su da Var!
TEMA Vakfı 2016 Yılının Çevre...
TEMA Vakfı Toprak Bozulumuna...
Türkiye’nin Tarım Alanları Kararıyor
Kadıköy'den Ses Verdiler:...
TEMA: Akkuyu Acil Koruyucu...
Yılda 743 Milyon Ton Toprak...
"Kömürsüz Yaşam Herkesin Hakkı"
TEMA Vakfı: “Orman ve Su Hayattır”
TEMA Vakfı gönüllüleri, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nü, iklim, toprak, su ilişkisine ve ormanların yaşamsal önemine dikkat çekerek kutluyor. Fidan dikimi ve bakımı, Su Zinciri Farkındalık Yürüyüşü, tanıtım ve bilgilendirme stantları, belgesel gösterimleri ile eğitim etkinlikleri düzenliyor.
TEMA Vakfı gönüllüleri, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, farklı şehirlerde etkinlikler gerçekleştirerek yaşamın temel kaynağı su ile orman ekosistemlerinin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası’nın güncellenmesi için destek çağrısında bulunuyor.
Ormanların su üretiminde büyük payı bulunuyor Bu kapsamda yeni ormanlar oluşturulması, nehirlerin taşkın yataklarına yeniden bağlanması ve sulak alanların iyileştirilmesi su döngüsünü yeniden dengeleyecek ve hayatı olumlu etkileyecektir. Bununla birlikte 2016 yılında Türkiye’deki su sorunlarını tespit edebilmek için vatandaş bilimi yöntemi ve gönüllülerimizin kıymetli destekleri ile Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası’nı hayata geçirdik. Gönüllülerimiz bugüne kadar 50 ilde 100 vaka tespit etti. Ancak maalesef tehditlerle karşı karşıya olan ve henüz bu çalışma ile belgelenmemiş birçok farklı su varlığı var. Tehdit altında olan başka su varlıklarının tespit edilmesi ve haritanın güncellenmesi için herkesi katılımcı olmaya davet ediyoruz. Haritaya katkı sağlayan temsilcilerimize ve gönüllülerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
Bugün potansiyel olarak şiddetli su kıtlığı olan bölgelerde yaklaşık 1,9 milyar insan yaşıyor. 2050 yılına gelindiğinde bu yaklaşık 3 milyar insana yükselebilir. Yaklaşık 1,8 milyar insan kirli bir içme suyu kaynağı kullanıyor. Küresel olarak toplum tarafından üretilen atık suyun %80'inden fazlası, arıtılmadan veya tekrar kullanılmadan çevreye geri akıtılıyor. Sel baskını riskine maruz kalan insanların sayısının 2050'de 1.6 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Bugün yaklaşık 1,8 milyar insan arazi bozulumu ve çölleşmeden etkileniyor. Ormanlık arazinin en az %65'i bozulmuş durumda. 1900 yılından beri insan faaliyetinin bir sonucu olarak doğal sulak alanların tahmini %64-71'i kaybedildi. Her yıl 25 ila 40 milyar ton toprak tarım kaynaklı toprak erozyonuna uğruyor. Bu durum ürün verimini ve toprağın su, karbon ve besin maddelerini düzenleme kabiliyetini önemli ölçüde azaltıyor.
|