
TEMA Vakfı: “Orman ve Su Hayattır”

Hindistan Temiz Kömür Teknolojilerini...

Bakan Albayrak Açıkladı: Yerli...

Avrupa’da Kömürün Sonunun...

Kömür Geri mi Dönüyor?

Termik Santraller 1 Ayda 5...

"Enerji Şirketlerinin Yüzde...

22 Bin 900 Erken Ölüme Neden Oldu

TTK, 400 Bin Tona Yakın Kömür Üretti

"Türkiye'nin Kömüre Bağımlılığı Artıyor"

TTK'nın Kömür Üretimi Azaldı

Aliağa'da Kömüre "Dur" Dediler

Yerli Kömürde Yeni Yatırım Modeli

Çevre Örgütleri Kömürden Üretilen...

Dünya Enerji Konseyi'nden...

Linyit Tüketimi, Taş Kömürünü Solladı

Amasra'da Köylüler Kömür Tesisine Karşı

Amasra'da İçme Suyunun Ortasına...

2018'de Almanya'da Kömür Çıkarılmayacak

TTK, 832 Bin Ton Kömür Satttı

TTK, 11 Ayda 860 Ton Kömür Üretti

Tahıl Ambarı Kömür Kokmayacak!

Çankaya 'Biyolojik Kömür'den...

Amasra'da Kömür Hazırlama Tesisine İptal

Akademisyenlerden Hükümete...

3 Yıldır 667 Bin Ton Kayıp...

Rio Tinto, Bengalla Kömür Madenini Sattı
"Kömürsüz Yaşam Herkesin Hakkı"
TEMA Vakfı Genel Müdürü Barış Karapınar, Çanakkale’de basın temsilcileriyle bir araya gelerek kömürsüz yaşam hakkının ve yaşanabilir bir gelecek için acilen tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Barış Karapınar, Çanakkale İl Temsilcisi Başar Uymaz Tezel ve TEMA Vakfı uzmanları ile birlikte Çanakkale’de incelemelerde bulundu. Yerel basınla bir araya gelen TEMA Vakfı Genel Müdürü, kömürsüz yaşam hakkını savundu ve karar vericileri kömürden arınmış bir kalkınma politikası için harekete geçmeye davet etti. TEMA Vakfı’nın gönüllü örgütlenmesi Genç TEMA’lar da bisiklet turu ve uçurtma şenliği düzenleyerek kömürün zararlarına dikkat çekti.
Termik santraller tarım arazilerini ve gıda güvenliğini tehdit ediyor TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, “Kömür yakıldıktan sonra ortaya çıkan gazlar iklim değişikliğini tetikliyor. Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenen Akdeniz Havzası’nda bulunuyor. İklim değişikliği kuraklık ve ani hava olaylarına sebep olduğu için tarımsal üretim ve verimi olumsuz etkiliyor. Bu durum gıda güvenliğinin yanı sıra gıda fiyatlarının artmasına da yol açıyor. 22 Nisan’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 195 devlet iklim değişikliği ile mücadele etmek için Paris Anlaşması’nı imzaladı. Paris Anlaşması’ndan sonra kömür çağı bitti diyebiliriz” dedi. Kömürsüz yaşam herkesin hakkı Paris Anlaşması’na rağmen Türkiye’de hala 80 kömürlü termik santral projesinin gündemde ve önemli tarım havzalarının kömür tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek sözlerini sürdüren Karapınar, “Çanakkale’de hali hazırda 3’ü aktif, 2’si inşa halinde olmak üzere toplam 5 termik santral varken hala 11 yeni termik santralin yapılması planlanıyor. Çanakkale tarım açısından Türkiye’nin en önemli illerinden biri. Kömür ocaklarının işletildiği bölgelerde tarım arazileri yok oluyor ve yer altı suları kirleniyor. Kömürlü termik santraller yüzlerce kilometrelik bir alanı ağır metaller ve zehirli gazlar içeren salımlarıyla olumsuz etkiliyor. Bu durum tarım arazilerinde verim ve üretim kaybına sebep oluyor. Tüm bunlar değerlendirildiğinde enerji üretimi gerekçesiyle gıda güvenliğimiz tehlikeye giriyor. TEMA Vakfı olarak kömürsüz yaşam herkesin hakkı diyoruz, karar vericileri kömürden arınmış bir kalkınma politikası için harekete geçmeye ve yenilenebilir enerji politikaları üretmeye davet ediyoruz” dedi. Genç TEMA’lardan ‘kömürü bırak’ çağrısı TEMA Vakfı’nın gönüllü örgütlenmesi Genç TEMA’lar Çanakkale’de kömürün ve kömürlü termik santrallerin zararlarını anlatmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyerek “kömürsüz yaşam herkesin hakkı” dedi. Genç TEMA’lar, bisiklet turu ve uçurtma şenliği düzenleyerek kömürle ilgili gerçeklere dikkat çekerek karar vericilere de “kömürü bırak” çağrısı yaptı. |