TÜYAK Yeni Yönetim Kurulunu Belirledi
Galatasaray Binası 'Betonarme'ye...
Tarihi Yalılar Otel Oluyor!
Tarihi Yalıda Yangın!
Galatasaray Yangını ve Düşündürdükleri
"Yangın Güvenliği İçin Pahalı...
Tarihi Yalılar Neden Yanıyor?
Yangın uzmanı uyardı: Eski yalıya yeni teknoloji ve konfor merakı yangın sebebi. Denetim ise zor. İstanbul'u hakkıyla denetlesem 810 yılda biterdi!
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün merkezi olarak kullanılan tarihi Müşir Fuat Paşa Yalısı’nda çıkan yangın, bu tür yapılardaki yangınları bir kez daha gündeme getirdi.
Sarıyer İstinye’deki tarihi yalıda önceki gün zemindeki elektrik panosundan kaynaklandığı sanılan bir yangın çıktı. Yangın nedeniyle binada yer yer çökmeler meydana geldi. Radikal Gazetesi'nin haberine göre, yangın uzmanı ve İTÜ Öğretim Üyesi Abdurrahman Kılıç, “Eski yalıların çoğu günümüz teknolojisi ve konforuna kurban gidiyor” dedi. Fuat Paşa Yalısı’nı incelemediğini, ancak bugüne kadar 8 ünlü yalı hakkında rapor hazırladığını belirten Kılıç, “Bu tip tarihi binalarda iklimlendirme, yeni aydınlatma sistemleri, sinema salonu gibi ekstra bölümler ve asansörler gibi ekler yapılıyor. Bunlar yoğun elektrik yükü gerektiriyor. Çok meşhur birkaç yalıda bununla ilgili yangın çıktı” dedi. Kılıç uyardı: “Yerden kazanmak için çatıda teknik alan oluşturuyorlar. Elektrik panoları, asansör makine daireleri koyuyorlar. Hem gerekli yangın tertibatını almıyor hem azami konfor istiyorlar. Bu da tehlikeyi çağırıyor.” Kılıç’a göre yangın önlemlerinin kontrol edilmesi ise teoride mümkün ama pratikte değil: “Yüzlerce, binlerce yer yapılıyor. 20 yıl önce, ben itfaiye müdürü iken İçişleri Bakanlığı denetimleri yeterince yapmadığım iddiasıyla soruşturma başlattı. O dönem İstanbul ’da 42 bin sokak vardı. Ben bir hesap yaptım ve bakanlığa yazarak ‘810 yıl sonra istediğiniz denetimler sona erecektir’ dedim. Durum bu. Denetleme ekiplerinin tümü de bütün önlemleri hakkıyla değerlendirebilecek kalitede değil. Galatasaray’ı yakan ‘cehalet’ “Bu tür yapılarda konfor arttırıcı ayrıntılar yüzünden büyük risk yaşanıyor. Risksiz yapmak mümkün değil. Ancak risk kabul edilebilir seviyeye getirilebilir. Çatıdaki ahşap malzeme yangına dayanıklı hale getirilebilir. İlgili aksamın etrafına yangına dayanıklı malzeme döşenebilir. Bunlar yapıldıktan sonra yangın tertibatı ve alarmlardan söz edilmesi gerek. ” “Sorunların çoğu bilgisizlikten kaynaklanıyor. Mesela Galatasaray Üniversitesi yangınında, algılama sistemi var; ama çatıya konulmamış.” “En büyük eksiklik bilgisizlik ve vurdumduymazlık. Bir inşaatta yangın önlemlerinin maliyete etkisi yüzde 10’u geçmez. Milyon dolarlık yalıların sahipleri bilse, değil yüzde 10, yüzde 20 bile verir. Ama bilmiyor.” |