1200 Yıllık Tarihi Kalede...
Düğmeli Evler Turizme Kazandırılıyor
Ahşap Binalara Beton Restorasyon!
Kapalıçarşı 10 Yılda Yenilenecek!
Ankara Mevlevihanesi Yeniden Yapılıyor
Eski Türk Evleri Bakımsızlıktan...
Tarihi Eserler Restore Ediliyor
404 Yıllık Tarih 5 Santim Yana Kaydı!
Köy Evleri Restore Edilecek
Mimar Sinan'ın Camisi 5 Asır...
Camilerin Çevresi Yenileniyor
6 Asırlık Köprü Restore Edilecek
Tarihi Çeşmeye Şaka Gibi Yenileme!
Un Fabrikası Sanatla Hayat Buldu
Başbakan Beğenmedi, Cami Değişiyor
Sinan'ın Mirası Drina'ya Restorasyon
Restorasyon Çalışmasında 700...
Beş Ortak 'Cami-Cemevi' Daha Yolda
Aspendos Restore Ediliyor
Apollon Tapınağı'nın Üstüne...
Kral Mezarları Eriyor, Durdurulmuyor!
TOKİ'den İmar Değişikliği...
"Müteahhitle Restorasyon Olmaz"
"Konservasyonun Ne Olduğu Bilinmiyor"
Dışişleri Bakanlığı Restorasyona...
Emir Sultan Türbesi Restorasyonunda...
Süheyl Bey Camii Restorasyonu!
Akdamar'a İkinci Restorasyon
1300 Yıl Sonra Restorasyon
İnşaat Mantığıyla Restorasyon...
AKM’de Restorasyon Çalışmaları...
Korktuğum Üç Sözcük Var: Restorasyon,...
'Tarih'e Öğrenci Eliyle Restorasyon
Dünyanın En Uzun Taş Köprüsü...
Ağa Camii Restorasyonu Kaynak Mağduru
Burdur Müzesi'nde Restorasyon Skandalı!
Tarihi Kaleye 10 Yıllık Restorasyon
Yürüyen Köşk'ün Restorasyonuna Başlandı
Heybeliada Ruhban Okulu'na restorasyon
Yıldız Camisi’ne Restorasyon
Tarihi Caminin Restorasyon Çilesi
Ortaköy Camii’nde süren restorasyon 3 yıldır bitirilemiyor. Nedeni ise geçmişteki yanlış restorasyon teknikleri. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Eskiden çimento sıva kullanmışlar, bu yanlıştı. Biz bilimsel metotlarla çalışıyoruz.” diyor.
Zaman'ın haberine göre, İstanbul Boğazı’nın dikkat çeken mimari eserlerinden biri olan Beşiktaş’taki Ortaköy (Büyük Mecidiye) Camii’nde restorasyon 3 yıldır bitirilemiyor. 1853 yılında inşa edilen camide çalışmaların uzama sebebi ise bir önceki restorasyonda yapılan hatalar. Cami geçmişte yanlış restorasyon teknikleriyle yenilenmiş, sıvasında çimento bile kullanılmış. Bugüne kadar 3 milyon Türk Lirası harcanarak yürütülen çalışmaların bu sorunlar yüzünden bitirilemediği belirtiliyor. Restorasyonun önümüzdeki yıl nisan ayında tamamlanması planlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri “1980’lerde müdahaleler çimento ile yapılıyordu. Bugün biz bu müdahaleye yanlış diyoruz ama o zamanın şartlarında uygun teknikti. Bugün Horasan sıva kullanıyoruz, bu beş altı yıldır bilinmekte.” diyor. Yetkililer, her dönemin kendine göre restorasyon tekniği olduğunu hatırlatarak, “Önceki dönemlere çamur atmak bir şey değiştirmiyor. O zamanın şartlarına göre tadilatı yapanlar doğru yaptığını düşünmüştür. Kimse kötü restorasyon yapayım diye çalışmaz. Bugün işler bilimsel ve özenilerek yapılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor.” ifadelerini kullanıyor. Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, tarihi caminin dış cephesinde tahmin edilenin dört katı daha fazla iş çıktı. Caminin taşlarında dökülme ve kullanılan taşın düşük kalitede olması da sorunlar arasında. Buna bağlı olarak her taş tek tek işleniyor ve restorasyon süresi uzuyor. “Hızlı restorasyon hataya sebebiyet veriyor. Biz bu işin ehli insanlarla ve bilimsel metotlarla çalışıyoruz.” diyen yetkililer, Horasan sıvanın kurumasının bile iki yıl sürdüğünü söylüyor. Caminin restorasyonunda çeşitli üniversitelerden hocalarla çalıştıklarının da bilgisini veren yetkililer, hocaların en az ayda 1 kere şantiye alanını teftişe geldiğini belirtiyor. Denize sıfır konumda bulunan caminin yoğun neme ve tuza maruz kalmasına karşı bir önlem alınmayacağını söyleyen yetkililer, “Eğer bir koruma önlemi alırsak, taşların içinde kalan nem içeride hapsedilmiş olacak ve nemden dolayı çürümeyi hızlandırmış olacağız. Bazen yapıları doğal sürecine bırakmak daha yararlı oluyor.” diye konuşuyor. Caminin restorasyonunda yapılan çalışmalar şu şekilde sıralanıyor: “Cami dış cephe konservasyonları başladı, minare onarımları tamamlandı, ana kubbe kurşunları değiştirildi. Yine camii harimi ve hünkar kasrında sıva raspaları, ahşap kapı ve pencerelerin tamiratları ve yenilenmesi tamamlandı. Ayrıca camii hariminde ve Hünkar Kasrı’nda bulunan betonarme döşemelerin tamamı kaldırıldı, ahşap karkaslar yapıldı. Cami harimindeki alçı ve stükoların konservasyonlarına başlandı.” |