'Taksim Dayanışması' adı altında bir araya gelen meslek odaları, kent insiyatifleri ve sivil toplum kuruluşları, yayınladıkları ortak deklarasyonla 'Taksim Meydanı'na hep birlikte sahip çıkmak' konusundaki ortak iradelerini, konu hakkındaki gelişmeleri ve görüşlerini kamuoyuyla paylaştılar. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda yapılan toplantıya, 'Taksim Dayanışması'na destek veren kurum ve kuruluşların destekçileri katıldı.
Taksim Meydanı yayalaştırılma projesinin gelişim sürecini özetleyen Taksim Dayanışması sekreteryasından Mücella Yapıcı, 14 Şubat'ta 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı tadilatlarının askıya çıkmasının üzerine 15 Şubat'ta Taksim Meydanı için dayanışma çağrısı yaptıklarını anımsattı ve hazırlanan ortak deklarasyon metninin 29 Şubat'ta tek tek kurum ve kuruluşların bilgisine sunulduğunu kaydetti. Taksim Meydanı'nın, onu oluşturan öğelerle birlikte düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Yapıcı, bu bağlamda meydanın su maksemi, Taksim Cumhuriyet Anıtı, Taksim Gezisi ve AKM ile birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Yapıcı, ayrıca meydanın emek ve demokrasi mücadelesi açısından toplum belleğindeki önemli yeri üzerinde de durdu. Taksim Dayanışması'nın eylem takvimi hakkında bilgi veren Şehir Plancıları Odası'ndan Akif Burak Atlar ise toplanan itirazların 12 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yapılacak bir eylemle belediye iletileceğini, 17 Mart'ta ise Taksim Meydanı'nda kitlesel bir eylem yapılacağını aktardı.
Taksim Dayanışması Ortak Deklarasyonu
Çağdaş ve demokrat bir ülkede kabul edilemez karar mekanizmaları, Taksim projesi ile tekrar karşımıza çıkmıştır. Bilimsel, teknik ve demokratik süreçler çalıştırılmadan kamuoyuna sunulan meydan düzenlemesinin geri dönülmez yanlışlara yol açacak olması bizleri bir araya getirmiş ve Taksim Meydanı'da sahip çıkmamızı gerektirmiştir.
Taksim projesi ilk olarak seçimlerden önce Başbakan tarafından açıklandı. Peşinden, kamuoyuna yayalaştırma projesi adı altında sunulan plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ve 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. plan değişikliği, evrensel şehircilik değerleri göz ardı edilerek, ulaşım planlama ve projelendirme bilim ve tekniği gözetilmeden, üstelik koruma ve hukuk kuralları ihlal edilerek ilan edildi. İlan edilen, aslında bir 'betonlaştırma', 'insansızlaştırma' ve 'kimliksizleştirme' projesidir. Bu proje aynı zamanda, araç ve yaya güvenliğini tehdit eden dalış rampaları ve istinat duvarlarıyla, yayaların meydana erişimini engelleyen koridorlaştırılmış kaldırımlarıyla, tarihi bir ortamın görsel ve yaşamsal bütünlüğünü yok eden bir 'yer altı' projesidir.
Plan değişikliğine gayrihukuki bir şekilde eklemlenerek, kamuoyuna Topçu Kışlası'nın ihyası adı altında yeni inşaatlar dayatılmaktadır. Hapimize açık, hepimizin hakkı olan, şehrimizin merkezindeki yegane park alanı, depremde sığınacağımız Gezi Parkı elimizden alınmakta, ağaçlar, yürüme, buluşma ve dinlenme alanları betonlaştırılmaya ve ticarileştirilmeye çalışılmaktadır. Bir kez daha kamuoyu yanıltılarak güç ve paranın prestij kazanması hedeflenmektedir. Taksim, bir bütün olarak koruma altına alınmış kültür varlığımızdır ve kentimizin en önemli kamusal alanıdır. Projenin bir oldubittiye getirilmeden, acil olarak durdurulmasını talep ediyoruz. Taksim'in daha bütüncül bir yaklaşımla, sahip olduğu sosyal, tarihi, toplumsal, kültürel ve ekolojik değerler göz önünde bulundurularak, evrensel kuram ve kurallara uygun, dürüst, şeffaf, katılımcı ve demokratik yöntemlerle düzenlenmesini istiyoruz.
Taksim Meydanı, Cumhuriyet dönemi kent düzenlemelerinin ilki ve belki de en önemlisi. Taksim, tüm bayramlarımızı, şenliklerimizi, sevinçlerimizi, tepkilerimizi ve hak taleplerimizi dillendirdiğimiz emek ve demokrasi meydanımızdır.
Taksim Meydanı'na hep birlikte sahip çıkıyoruz. Çünkü Taksim hepimizin.
Taksim Dayanışması (*)
İstanbul Dişhekimleri Odası İstanbul Eczacı Odası İstanbul Tabip Odası TMMOB Çevre Mühendisleri Odası TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası TMMOB Makina Mühendisleri Odası TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Bk. Şubesi TMMOB Peyzaj Mimarları Odası TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği DİSK İstanbul Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi KESK İstanbul Şubeler Platformu Kültür Sanat Sendikası Sendikal Güçbirliği Platformu Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu Emekliler Yaşlılar Hareketi İstanbul Halkevi İstanbul Kültür Forumu İstanbul SOS Girişimi Kamusal Sanat Laboratuvarı Karadeniz İsyandadır Platformu Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması Lambda İstanbul Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi Özerk Sanat Konseyi Sanatçılar Girişimi Sulukule Platformu Taksim Platformu Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Meclisi Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Asmalı Mescit Derneği Ayaspaşa Derneği Bedrettin Derneği Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Cihangir Güzelleştirme Derneği Çağdaş Hukukçular Derneği Denge Ekolojik Yaşam Derneği Galata Derneği Gazhane Çevre Gönüllüleri Gülsuyu Gülensu Yaşam ve Dayanışma Merkezi Derneği İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Karadeniz Çevre ve Kültür Derneği Kızıldere Derneği LGBTT Dayanışma Derneği Sosyal Haklar Derneği Tokatlılar Derneği Tozkoparan Derneği Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Tüketiciyi Koruma Derneği Beşiktaş Şubesi TÜKODER İstanbul Şubesi Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği Tüm Öğretim Elemanları Derneği İstanbul Şubesi Validebağ Gönüllüleri Derneği Eşitlik ve Demokrasi Partisi Barış ve Demokrasi Partisi Cumhuriyet Halk Partisi Emek Partisi Halkın Sesi Partisi Özgürlük ve Dayanışma Partisi Türkiye Komünist Partisi Yeşiller Partisi
* 29 Şubat 2012 Çarşamba günü saat 17.00 itibariyle katılım bildirilen kurum ve kuruluşlar
|