Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şavşat’ta 7 Köyü Kurtaran Taş Ocağı İptal Kararı

Bir yıl önce Artvin’in Şavşat İlçesi Çağlayan Vadisi’nde yapılması planlan taş ocağının Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali için dava 15 Aralık 2018 tarihinde sonuçlandı.

yapi.com.tr
Şavşat’ta 7 Köyü Kurtaran Taş Ocağı İptal Kararı

Tam bir yıl önce Şavşat Oba ve Tepebaşı köylerinin sınırları içinde yapılması planlanan ve 7 köyü etkileyeceği öne sürülen taş ocağına ilişkin ÇED olumlu raporunun onaylanmasına yöre sakinleri ve çevrecilerden tepki gelmişti. 2 dernek, 7 köy ve 129 kişi Rize İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. ÇED olumlu raporunun iptali için açıklan davadan iptal kararı çıktı. karadenizisyandadir.net'in haberine göre; davayı açanlar karardan yana mutlu olduklarını belirterek; ”Biz tarihten gelen kadim kültürün yaşandığı bu havzanın ne taş ocaklarına ne de HES projelerine uygun olmadığını, neden ve niçinlerle anlattık, izah ettik. Konu mahkemeye taşındı. Ve HES’ten sonra taş ocağı projesi de iptal edildi. Her 2 projenin de İptal edilmesinin en önemli nedeni tabii ki bu adinin çok özel flora ve faunaya ev sahipliği yapmanın dışında 7 köyü ile, doğası ile inanılmaz bir ekosistemi sunuyor” açıklamasında bulundular.

 

Davanın avukatlığını yapan Avukat Bedrettin Kalın,” Şavşat Oba ve Tepebaşı köylerinin sınırları içinde yapılması planlanan ve 7 köyü etkileyeceği öne sürülen taş ocağına ilişkin ÇED olumlu raporunun onaylanmasına yöre sakinleri köylerini korumak için , arazilerini geçmişlerini ve geleceklerini korumak ve sürdürmek için HES olsun Taş ocakları olsun bu gibi projelere haklı olarak karşı çıkmış konuyu mahkemeye taşıdılar. 1 yıl önce açtığımız dava seneyi devriyesinde sonuçlandı. Mahkeme köylüleri haklı buldu. Bu karar hepimizin yüzünü güldürdü, umutlarını artırdı” dedi.

Bedrettin Kalın, Artvin’de çevre sorunlarının fazlaca meydana geldiği yıllardan geçtiklerini belirterek, şunları söyledi:“Gerçekten de sorun olmayan dere, sorun olmayan vadi kentte yok gibi. Yaklaşık 300’e yakın HES projelesi ve 325 maden projesiyle uğraşıyoruz. Bunun dışında barajlar gibi çevresel etkileri olan birçok proje ile yöre halkının da rahatsız olduğu bir süreçten geçiyoruz. Çağlayan Vadisi köyleri de aynı sorunları yaşıyor. Daha önce Çağlayan Vadisi’nde 2 tane HES nedeniyle açmış olduğumuz davalar var. Çağlayan HES ile ilgili açmış olduğumuz bir dava vardı. Bu dava uzunca bir süre sürdü. Danıştay’a gitti geldi. Netice itibarıyla bu davayı kazandık ve o ÇED’in iptaline karar verildi.

Dolayısıyla Çağlayan Vadisi’nde böyle bir sorunla uğraşmaya çalışırken, bu kez de bir taş ocağı projesi gündeme geldi. Yaklaşık 2007 yılının ortalarından itibaren de Çağlayan halkı bu taş ocağı projesiyle uğraşıyor. Çağlayan bir vadi ve bu vadinin çevresinde projeden etkilenen 7 tane köy var. Bu köylerin hepsi davacı olarak bu davada bulunuyorlar. Ayrıca 2 tane de dernek davacı oldu. Bunların dışında da 2 dernek ve 129 tüzel kişi davacı oldu. İşte bu taş ocağının ÇED olumlu raporu için bugün dava açıyoruz. Umut ediyoruz ki mahkemeler bu köy halkının haklarını tespit ederler”.

Öte yandan 29 Temmuz 2016 tarihinde, Şavşat ilçesi Meydancık köyünde yapımı planlanan Çağlayan Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı da Rize İdare Mahkemesi’nce hukuka aykırı bulanarak, iptal edilmiş ve bu karar Danıştay tarafından onanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/savsatta-7-koyu-kurtaran-tas-ocagi-iptal-karari_169424.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!