İstihdamda İmalat Sanayi,...
Konut Satışları Yüzde 9,7 Oranında Düştü
KONUTDER Stok Riskine Karşı Uyardı!
Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri Arttı
Sanayici: Önümüzde Ağır Bir Dönem Var
Konutta Kriz Sinyali
Konut Fiyatları En Çok İstanbul'da Arttı
Sanayi ve Hizmette Yoğunlaşma Belirlendi
Büyükdere'deki 3 Komşu AVM...
En Çok 2+1 Konut Fiyatı Arttı
Hayalet Sanayi Sitesi
Konutta Balon Riski Doğdu
Ruhsat Yok, Senet Yapalım
En Çok Bu Evler Aranıyor!
Sanayi Üretimi Haziranda Arttı
İnşaat İşine Giriyorum; ama...
Yerli Malına Yüzde 51 Kriteri
Konut Fiyatlarındaki Artış...
Müteahhitlerden Konutta "Balon" Uyarısı
Konutta 1 Milyon Adetlik Satış...
Doğu Marmara'da Günde 172 Konut Satıldı
Konut Satışları Düştü
Satın Aldığınız Konutun Gerçek...
TOKİ'nin Deprem Konutlarında...
Çin'de Konut Fiyatları Düşüş Eğiliminde
'Markalı Konut' Rüzgarı Şile'de
Beylikdüzü'nde Ortalama Konut...
Avro Bölgesi'nde Konut Fiyatları...
Konut Fiyat Endeksi Arttı!
Konut Arttı, Amorti Süresi 25 Yıla Çıktı
'Konuttaki Gelişmeler Kaygı Verici'
‘Konutta Balon Şişiyor’ Dedirten...
Döviz Kurlarındaki Artış Yabancıya...
TEB'de Konut Kredisi Faiz...
Konut Satışlarında Artış!
İşte En Çok Konut Satılan İl
Sanayiden Kaçıp Konut Yapıyoruz
Başbakan Yardımcısı Babacan sanayi üretiminin milli gelirdeki payının düştüğünü ve bunun kaygı yarattığını belirterek, “Sanayide yatırımlar düşerken yüksek gelir ve getiri olduğu için gayrimenkule yoğun ilgi var” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de üretim yapısının değişmesinin önemli konular arasında yer aldığının altını çizerek, “Türkiye’nin üretim ve ihracatı fason ağırlıklı. Katma değerli ürün üretilemediğinde milli gelir düşük, cari açık yüksek çıkıyor” dedi. Bir televizyon programında soruları yanıtlayan Babacan, sanayi üretiminin milli gelirdeki payının düşmeye başladığına dikkati çekerek şunları söyledi: “Bu tehlikeli bir trend. Özel sektörün sabit sermaye yatırımı harcamaları iç açıcı değil. Büyümede özel sektörün sabit sermaye harcaması arzu ettiğimiz seviyelerde gitmiyor. Bu hem bugünkü büyümemizi biraz baskı altında tutuyor hem de geleceğin büyümesi için bizi kaygılandırıyor. Sektörler arasında dengesizlik var. Son dönemde özellikle gayrimenkul sektörüne ilgi çok yoğun. “
Sanayide ciddi bir rekabet yaşandığını ve yatırım ortamı ile ilgili sorunların bulunduğunu dile getiren Babacan, bu konuda adım atıldıkça yeni sorunların ortaya çıktığını belirtti. Buna karşın gayrimenkul alanında her bir projenin adeta yeni bir tekel olduğunu anlatan Babacan, bu alanda yüksek gelir ve getiri sağlamanın mümkün olduğunu ifade etti. Daha lüks AVM’lerde alışveriş yapmak ve daha lüks konutlarda oturmak için öncelikle üretim yapmanını önemine işaret eden Babacan, “Üretmeden, hak etmeden, hele hele dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut... Bu, Türkiye’yi çıkmaza sokabilir” dedi. Gayrimenkul alanında rekabetin artması için ve tekellerin önlenmesi ile ilgili özel bir gayret gerektiğini dile getiren Babacan, sektördeki haksız kazancı önleyici tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Yüzde 4 büyüme ulaşılabilir Jeopolitik gelişmelerin yakın coğrafyaya yapılan ihracatı olumsuz etkilemeye başladığını belirten Babacan, “İhracatta çok büyük olumsuz tabloyu görmezsek, yüzde 4’lük hedefimiz ulaşılabillir bir hedef. Öngördüğümüzden daha fazla bozulma görülürse, yüzde 4 değil de belki miktar daha inebilir. Onu da hesaba katmak lazım” dedi. Babacan, hükümet olarak yılbaşında açıklanan yüzde 4’lük büyüme hedefiyle alakalı bir revizyon ihtiyacı duymadıklarını ifade etti. Yüzde 6’nın altında cari açık İç piyasada israf, aşırı borçlanma, ithal ürünleri tüketmeyi kontrol altında tutmak için aldıkları tedbirlerin işe yaradığını kaydeden Babacan, şöyle devam etti: “Şimdi biz büyümemizi yüzde 4 seviyesinde koruyoruz, ama cari açığımızda da ciddi bir düşüş süreci başladı. Bu yıl yüzden 6 hatta yüzde 6’nın da altında bir cari açık şu anda görünüyor. Petrol fiyatlarına bağlı.” |