Kaş'ta Sit Alanına Meydan Düzenlemesi!
Belediye 'O Planı Biz Yapmadık' Dedi
Havalimanı Planına Tepki:...
‘Kaş’a Havalimanı Kaş’ı Yok Eder’
Kaş Havaalanı TBMM Gündeminde
Kaş'ı Bekleyen 10 Tehlike!
Kaş'ın Yeni Çevre Düzeni Planına...
Kaş Adım Adım İmara Açılıyor
İşte Türkiye'de Korunan Alan Sayısı
Bertür Vadisi Koruma Altına Alınacak
WWF: Doğal Yaşam Yokoluyor
Kaş-Kekova Denizel Yönetim...
Antalya Falezlerinde Yine Tahribat
Sedir Ormanları Tehlikede!
Adrasan Yangını ile İlgili...
Yunuslara Özgürlük Talebini...
Akdeniz'de Deprem
"Dağı, Tarımı, İnsanı Taş...
"Yetkililere Sesleniyoruz:...
Köylüler Ormanı Orman Müdürlüğü'nden...
Dünyaca Ünlü Kumsala Büfeci...
Bir İmza Milyon Dolarlık Projeleri...
1600 Yıllık Bazilika Altı...
Antik Kente Otele Kurul 'Dur' Dedi
Phaselis için Gözler Koruma Kurulu'nda
2 Bin Yıllık Kutsal Çeşme Çöplük Oldu!
Saklıkent HES’ten Kurtuldu!
Toroslar'ın İki Yakası "HES"e...
HES Firması Yolunu Değiştirdi!
Kaş ve Kekova'ya Özel Koruma
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Denizel Yönetim Planı'nın hazırlandığını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu uluslararası projenin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü belirtilerek, projeyle Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik değerlerinin (sualtı kaynakları, doğal, tarihi ve arkeolojik) ortaya konulduğu vurgulandı.
Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin binden fazla denizel türü ile Doğu Akdeniz'in en zengin alanlarından biri olduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi: "Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi için hazırlanan plan, nesli tehlike altındaki türlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını, balıkçılık sahalarının verimliliğinin artmasını, kontrollü avcılık yapılmasını ve denizel alanda yapılan tüm faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlayacak. Güney MedPAN projeleri kapsamında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, merkezi ve yerel yönetimler işbirliğiyle WWF-Türkiye tarafından yürütülen bu uluslararası proje ile Kaş-Kekova bölgesindeki riskler ve sorunlar belirlendi ve ortak çözümler geliştirildi. Yönetim planına dahil edilen bulgularla zonlama haritası çıkarıldı. Bilimsel araştırmalarla alan yönetimi alternatiflerini ve yararlı stratejileri açıklayan bir coğrafi bilgi sistemi desteğiyle denizde mekansal planlamayı öneren yönetim hedefleri, paydaşların katılımıyla belirlendi. Dalış turizmi, tur tekneleri, yerel balıkçılık faaliyetleri gibi alan kullanımlarının belirlendiği alan çalışmaları ve yasal değerlendirmeleri tamamlandı." Açıklamada, yönetim planlaması süreci sonunda alanın vizyonu, ideal ve uygulama hedefleri ile faaliyetlerinin tanımlandığı 5 yıllık eylem planının hazırlandığı bildirilerek, "Kaş-Kekova ÖÇKB Denizel Yönetim Planı'nın vizyonu: '2031 yılında Kaş-Kekova ÖÇKB, doğal kaynakları ve tarihi mirası ile korunan, ekolojik değerler üzerindeki ekonomik ve sosyal faaliyetlerin etkilerinin göz önüne alındığı, ilgili tarafların işbirliği ile deniz ve kıyı alanları için bütüncül bir yönetim planı takip edilerek, Akdeniz Havzası'na örnek olarak gösterilebilmelidir' şeklinde tanımlandı" ifadelerine yer verildi. |