Göcek İhalesinde Bir Durdurma...
Göcek Koyları için Çadır Direnişi
Göcek Koyları için Umutlu Bekleyiş
Göcek'te "Yürütmenin Durdurulması"...
Cennet Satıldı!
'Cennet'in İhaleleri Başladı
Bakan Veysel Eroğlu'ndan Göcek...
Göcek Koyları Yapılaşmaya Açılıyor
Ücretsiz Göcek Tüneli’nde Işık Göründü
Çölleşmeyle Mücadelenin Rotası Çiziliyor
1000 Yıllık Çınara Koruma!
Gökova’yı Sevindiren Rapor:...
50 Yılda 7 Bin 500 Kilometre...
Saklıkent HES’ten Kurtuldu!
Gökova'daki Viyadüke "Cenneti...
Gökova'da Viyadük Şoku
Toroslar'ın İki Yakası "HES"e...
Kelebek Vadisi’ne Yaya Yolu!
Kelebekler Vadisi'ne Yaya Yolu Yapılacak
Ormanı Korumak için Ağaçları Kestiler!
"Saklıkent'i Kaybetmek İstemiyoruz"
Eve Giden Yol Menfezden Geçer!
Doğal Güzelliklere HES Tehdidi
Tekne Atıklarına Online Takip!
Kayaköy'de 'Tahsis' Hazırlığı
Asırlık Evler Yıkılma Tehlikesi...
Göcek'te 'Koruma' Bereketi
Muğla’nın Fethiye İlçesi Göcek Körfezi, Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sistemenin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirilen çalışmalarla önemli kazanımlar elde etti.
DHA'nın haberine göre, deniz ve kıyı koruma alanları arasında yer alan Muğla’nın Fethiye İlçesi Göcek Körfezi, Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sistemenin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirilen çalışmalarla önemli kazanımlar elde etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında çalışmaların devam ettiği Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde sadece turizmden elde edilen yıllık gelir 378 milyon lira olarak hesaplandığı bildirildi. Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi, evsahipliği yaptığı denizel canlılar açısından bereketli bir yer olduğu belirtilen açıklamada, “Bölgedeki 112 denizel makroskobik tür arasında 'İribaş' cinsi deniz kaplumbağası, 13 tür deniz algleri, 3 tür deniz çayırı, 35 tür de balık bulunuyor. Bunun haricinde, 134 tür kuş ve 17 tür memeli yaşıyor. Bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin yöreye yıllık katkısı 720 bin lira. Dünyada sadece Akdeniz havzasında bulunan deniz çayırları (Posidonia oceanica), ormanlardan beş kat daha fazla karbonu tutup depolayarak iklimin düzenlenmesinde hayati önem taşıyor. Deniz çayırları bu özellikleriyle Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’ne yıllık 1.8 milyon lira değer katıyor. Deniz çayırları ayrıca erozyon kontrolünde de başrolü oynuyor ve bu yönüyle bölgeye yıllık yaklaşık 872 bin lira yıllık değer sağlıyor” denildi. Yılda yaklaşık 16 milyon lira tutarında atık su arıtma maliyeti karşılayan bölgede, turizmden elde edilen gelirin de parmak ısırttığı belirtildi. Açıklamada, “Toplamda 378 milyon liralık turizm geliri, alanda elde edilen toplam gelirin yüzde 95’ini karşılıyor. Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’nde sadece deniz ile ilgili aktivitelerden elde edilen yıllık gelir, 44 milyon lira olarak belirlenirken, bunun 21 milyon lirası marinalardan, 11 milyon lirası da tekne turlarından sağlanıyor” ifadelerine yer verildi. |