Tıkanan Kentsel Dönüşümü Hızlandıracak...
Daha İyi Kentsel Dönüşüm için 8 Öneri
İşte Kentsel Dönüşümün ‘Rehber’i
Simsarlar Kentsel Dönüşüm...
Mevzuat Tamam; Kentsel Dönüşüm...
"İyi Yatırım İçin İlk Adım Doğru Seçim"
Bakanlık Riskli 304 Binayı...
Kentsel Dönüşüme Karşı Nasıl...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı...
Banka ve Noterlere 'Kentsel...
Kentsel Dönüşüme Devlet Şefkati
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan...
Risk Tespit Raporları Saatli Bomba Gibi
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; eskiyen binalar için deprem riski veya binaların ekonomik ömrünü tamamlaması ile ilgili risk tespit raporlarının bir kere düzenlendikten sonra geri dönülmez bir süreç başlatacağına ve yaklaşık altı-yedi ay içinde binaların yıktırılmasına neden olacağına dikkat çekti.
6306 sayılı yasaya göre, risk tespiti yapan belediye, üniversite veya risk tespit lisansı olan şirketler; binaların deprem halinde ağır hasar göreceğine, yıkılma riski olduğuna yönelik veya binanın ekonomik ömrünü tamamladığına ilişkin bir rapor oluşturduktan sonra durumu, il müdürlüğüne bildiriyorlar. İl müdürlüğü de raporu tapuya, ilgili belediyeye ve bakanlığa aktarıyor. Tapu müdürlüğü, raporu daire ve dükkan sahiplerine bildirdikten sonra malikler 15 gün içinde ilde bulunan itiraz teknik heyetine itiraz edebiliyorlar. Yaklaşık 15 günlük rapora itiraz süresinin içinde veya sürecin sonunda daire sahiplerine riskli binayı yıkmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya il müdürlüğünce 60 gün süre veriliyor. Bu sürenin sonunda yetkililerce yıkılmadığı tespit edilen binalara 30 gün daha ek süre verilerek, yıkılması isteniyor ve sürenin sonunda bina devletçe yıktırılıyor.
|
-
Söylenenler doğru. Bence riskli yapı raporu almadan önce yapılması gereken ilk iş binanın bulunduğu alanın RİSKLİ ALAN veya REZERV YAPI ALANI içinde olup olmadığı konusu. Bunu da öğrenebileceğimiz kurum belediye. Eğer bu alanlar içinde kalıyor ise zaten yapabilecek bir şey yok. Riskli alan belediyenin yeni planına göre, düşüncesine göre yıkılacak ve yeniden yapılacak. Burada belki mühendisler, hukukçular ile ilgili kişi ve kurumlar devreye girerek bina sahiplerinin yasaya göre ne gibi hakları olduğunu hatırlatmak, söylemek olabilir. Binamız riskli alan içine giriyor ise kredi almak dışında riskli yapı raporu almanın da bir anlamı olmayabilir. Bahtiyar Çetinbaş-inşaat mühendisi YANITLA