Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Risk Tespit Raporları Saatli Bomba Gibi

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; eskiyen binalar için deprem riski veya binaların ekonomik ömrünü tamamlaması ile ilgili risk tespit raporlarının bir kere düzenlendikten sonra geri dönülmez bir süreç başlatacağına ve yaklaşık altı-yedi ay içinde binaların yıktırılmasına neden olacağına dikkat çekti.

yapi.com.tr
1 Risk Tespit Raporları Saatli Bomba Gibi

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. N. İlker Çolak ise; risk tespit raporunun pimi çekildikten sonra maliklerin ya altı-yedi aylık süreçte kendi aralarında ve imar durumu doğrultusunda yeni inşaatın paylaşımı konusunda müteahhit ile anlaşacaklarını ya da 2/3 oranında anlaşma olmazsa arsayı kamulaştırma yoluyla bakanlığa kaptıracaklarını söyledi. Çolak açıklamasında, hukukçulardan tespit raporu alınmasının; hem bakanlık il müdürlüğü ve teknik heyete itiraz aşamalarında ve hem de müteahhitle olan inşaat sözleşmesi pazarlıklarında yardım almanın hayati önemde olduğuna dikkat çekti.

İlkerİlker ÇolakBakanlık, itiraz durumunda sonuca bağlanana kadar '60 günlük süre'yi durdurmalı

Profesör Çolak, platform olarak bakanlığa önerilerinin;  ilgili kanun ve yönetmelikte değişiklik yapılarak, il teknik heyetine itiraz edilmesi halinde bu itirazın sonucuna kadar bakanlığın, kat maliklerine yıkım için 60 günlük süre verme işlemini durdurmaları olduğunu belirtti.  

HilmiHilmi IşıkörenGayrimenkul uzmanı, köşe yazarı Hilmi Işıkören de, eskiyen apartman ve site yöneticilerinin bir an önce müteahhitler ile görüşmeleri gerektiğini; risk tespit sürecinin geri dönülemez olmasının yanı sıra bu görüşmelerin ve imar düzenlemesinin sekiz-on ay süreceğini kaydetti. İstanbul’da yaklaşık 6.000 site ve 10 bin arsası büyük apartman olduğunu bildiren Işıkören, 15-20 bilinen marka büyük inşaat şirketlerinin her birinin kapasitelerinin beş-altı ay içinde dolacağını; sonraki altı ayda bina ve sitelerin yenilenmesi işinin finans ve marka olarak daha küçük şirketlere kalabileceğini belirtti.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/risk-tespit-raporlari-saatli-bomba-gibi_103888.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Söylenenler doğru. Bence riskli yapı raporu almadan önce yapılması gereken ilk iş binanın bulunduğu alanın RİSKLİ ALAN veya REZERV YAPI ALANI içinde olup olmadığı konusu. Bunu da öğrenebileceğimiz kurum belediye. Eğer bu alanlar içinde kalıyor ise zaten yapabilecek bir şey yok. Riskli alan belediyenin yeni planına göre, düşüncesine göre yıkılacak ve yeniden yapılacak. Burada belki mühendisler, hukukçular ile ilgili kişi ve kurumlar devreye girerek bina sahiplerinin yasaya göre ne gibi hakları olduğunu hatırlatmak, söylemek olabilir. Binamız riskli alan içine giriyor ise kredi almak dışında riskli yapı raporu almanın da bir anlamı olmayabilir. Bahtiyar Çetinbaş-inşaat mühendisi YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!