5) Tasarının 6’ıncı maddesin 7’inci fıkrasında, "Şantiye şefinin mimar veya yapım işinin gerektirdiği uzmanlığı haiz mühendis olması esastır. Ancak kamu yapıları hariç, konut, depo, küçük sanayi sitesi yapıları ile tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların; toplam yapı inşaat alanı 750 m2’yi bir bodrum kat ve çatı arası hariç kat adedi ikiyi aşmayanlarında inşaat teknisyeni; toplam yapı inşaat alanı 1250 m2’yi bir bodrum kat ve çatı arası hariç kat adedi üçü aşmayanlarında inşaat teknikeri; toplam yapı inşaat alanı 2000 m2’yi bir bodrum kat ve çatı arası hariç kat adedi üçü aşmayanlarında ise teknik öğretmenler, Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun şekilde şantiye şefi olarak görevlendirilebilir. Yapı müteahhidinin veya parsel malikinin veya hissedarlarından veya ortaklarından veya yöneticilerinden birinin şantiye şefinde aranan koşulları sağlaması ve bu sorumluluğu üstlenmesi halinde ayrıca şantiye şefi aranmaz" denilmektedir.
Bunun, "Şantiye şefinin mimar, yapım işinin gerektirdiği uzmanlığı haiz mühendis veya meslekleri ile ilgili bağlı oldukları kuruluşa üye olan teknisyen, tekniker veya teknik öğretmen olması esastır. Ancak kamu yapıları hariç, 2000 m2’yi bir bodrum kat ve çatı arası hariç kat adedi ikiyi aşmayanlarında inşaat teknisyeni, toplam yapı inşaat alanı 10.000 m2’yi bir bodrum kat ve çatı arası hariç kat adedi dokuzu aşmayanlarında inşaat teknikeri, toplam yapı inşaat alanı 12.000 m2’yi bir bodrum kat ve çatı arası hariç kat adedi onu aşmayanların da ise teknik öğretmenler, üç şantiye sayısını geçmemek; mimar ve mühendisler için 30.000 m2 ve beş şantiyeyi geçmemek üzere, Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun şekilde şantiye şefi olarak görevlendirilir. Yapı müteahhidinin veya parsel malikinin veya hissedarlarından veya ortaklarından veya yöneticilerinden birinin şantiye şefinde aranan koşulları sağlaması ve bu sorumluluğu üstlenmesi halinde, ayrıca şantiye şefi aranmaz. Şantiye şefinin alacağı ücretler bürüt asgari ücretin iki katından az olmamak üzere; bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir" şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir.
Şantiye şefi, teknik müşavirlik kuruluşu veya müstakil yapı deneticisi ile yapı arasında fenni mesuliyet üstlenmeden inşaattaki organizasyonu yapan teknik elemanlar ile mimar ve mühendistir. Bu anlamda şantiye şeflerinin yapının teknik icaplarının yerine getirip getirmediğini iş başında durarak, ilgili yapı deneticisine bildirir. Buradan bakıldığında şantiyelerde, şantiye şefinin gerçek anlamda iş yapmasının önü açılmalıdır. Ayrıca şantiyeler, tecrübenin edinildiği yapı sahalarıdır. Bunun için herhangi bir yapı sınıfı ayrımı yapılması, mimar ve mühendisler dışında kalan teknik elemanları tecrübesiz ve işsiz; şantiyeleri de şefsiz bırakacaktır. Şantiyelerde metrekare sınırlaması doğru bir yaklaşım olmakla beraber, metre kare sınırlamasının sadece teknik elemanlara yönelik olması; mimar ve mühendisleri için herhangi bir sınırlamanın getirilmemesi, teknik elemanların istihdamını, tecrübe edinimini engelleyeceği gibi, sağlıklı şantiyecilik yapılmasının da önüne geçecektir. Bu tasarı, teknisyen, tekniker ve teknik öğretmenlere öteki gözü ile bakmaktadır; bütüncül yaklaşımdan uzak, tekilci bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Oysa yapıların, teknik organizasyonun senkronize şekilde işlemesi ile inşa edilmesi gerekir. Bu senkronizasyon, her meslek grubunun belli ölçekler dâhilînde yetkilendirilmesi ile mümkün olur. Ancak bu şekilde inşa edilen yapılarda can ve mal güvenliğimizi sağlayabiliriz.
Önemli not: Her hakkı yazara aittir; izinsiz çoğaltılamaz ve yayımlanamaz.
|