Denetlenen Her 4 İnşaattan...
TOKİ de Denetlensin
Bakanlıktan Müzelere Akşam Ayarı
Chicago'da Müze Açacak
Tarihi Müzede Skandal!
Rahmi Koç Cunda'da Müze Açtı
Kırşehir'de Yeni Müze Yapılacak
Tarihi Eserler Depoda Saklanıyor!
Mihrimah Sultan'ın Bağına İnşaat
İnşaatta Güven Arttı
Tarihin üzerine Bu Kez Üniversite...
Bizans, "Müteahhit"e Emanet!
Cevizli Tekel Alanı için Forum...
O İnşaat Artık Müze Denetiminde Yapılacak!
Bizans kalıntıları olan Cevizli Tekel arazisinde İstanbul Şehir Üniversitesi inşaatının arkeolog denetiminde yapılmasına karar verildi. 5 No’lu Kurul, “Tarihi kalıntı çıkarsa haber verin” kararında düzeltmeye gitti.
Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul’da Dragos kazılarıyla Bizans dönemine ait hamam, kilise ve büyük yapı kalıntılarının açığa çıkarıldığı Cevizli Tekel arazisine planlanan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kampüs inşaatının arkeologların denetiminde yapılmasına karar verildi. Daha önce Arkeologlar Derneği, buluntuların rastlandığı ve 1. derece arkeolojik sit alanı olan 207 parselin hemen yakınındaki 237 parselde yapılacak inşaatın İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde yapılması için 5 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurmuştu. Dernek, başvurusunda Cevizli Tekel arazisinde erken Bizans döneminden, orta Bizans dönemine kadar tarihlenen yapı kalıntılarının 207 parsel çevresinde de bulunmasının büyük olasılık olduğunu belirterek arazide olası bir tahribata karşı önlem alınmasını istemiş; ancak 5 No’lu Koruma Kurulu bu başvuruya olumsuz cevap vermişti. BirGün’ün “Bizans’a müteahhit sahip çıkacak” başlığıyla duyurduğu Kurul kararında hafriyat çalışmalarında herhangi bir kalıntıya rastlanması halinde Kurul’a haber verilmesi yeterli görüldü. BirGün’ün haberi ardından, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 13 Ocak 2014’te 5 No’lu Koruma Bölge Kurulu’na yazı yazarak alanın yerinde incelenmesini ve inşaat faaliyetlerinin müze denetiminde yapılmasının 5 No’lu Kurul, tarafından yeniden değerlendirilmesini talep etti. 5 No’lu Kurul, bunun üzerine, 24 Ocak 2014’de 237 parselde yapılacak kampüs inşaatının temel hafriyatlarının müze denetiminde yapılmasına karar verdi.
Neden önemli? 1974 ile 1977 yılları arasında başlayan Dragos kazıları, 2010 yılından bu yana İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülüyor. Kazılarda erken Bizans dönemine ait Bizans Hamamı kalıntıları ve hamamın güneyinde kilise kalıntıları açığa çıkarıldı. Kazı çalışmaları sırasında iskelet ve erken Bizans dönemine ait bebek mezarları bulundu. Hamam çevresinde yapılan kazı çalışmalarında ise, 4-13. yüzyıl aralığına ait pişmiş toprak, Sinop amforaları, damgalı tuğlalar, çanak çömlek parçaları, oyun tablası, cam bilezik parçaları, çini mimari kaplama parçaları ve bakır sikkeler bulundu. Kazının yapıldığı 207 parsel 1. derece arkeolojik sit ilan edildi. Ancak, sonradan İstanbul Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilen 236 parsel jeoradar taramasında yapı kalıntılarının devam ettiği belirlenmesine rağmen 1. derece arkeolojik sit ilan edilmedi. Kampüs inşaatının yapılacağı 237 parsel için ise Kartal Belediyesi, bu alanda arkeolojik kazı yapılmasını ve kazı sonuçlanana kadar tüm inşai faaliyetlerin ve alanla ilgili Koruma Kurulu kararlarının durdurulmasını talep etmişti. Bu parselde jeoradar taraması için izin istemiş, ancak Belediye’nin bu talebi reddedilmişti. |