Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mühendislerin Rüyası: İTÜ

Yükseköğretimde 229 yılı aşan geçmişiyle adı mühendislik ve mimarlık eğitimi ile özdeşleşen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yeni öğretim yılında d

Radikal



ükseköğretimde 229 yılı aşan geçmişiyle adı mühendislik ve mimarlık eğitimi ile özdeşleşen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yeni öğretim yılında da iddialı. Rektör Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'e göre İTÜ, mühendislik ve mimarlık eğitiminde rakipsiz ve artık bir marka.
Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden olan İTÜ, kurulduğu günden itibaren mühendislik eğitiminde öncü oldu. 13 bin lisans, 7 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisiyle mühendislik eğitiminde bir marka olma yolundaki üniversitenin en önemli hedefi, dünyayla yarışmak. Sağlamer, 1773'te kurulan ve o günden bu yana kesintisiz eğitim veren İTÜ'nin gelişimini, kuruluşundan bu yana pozitif bilime dayanmasına, bu sayede de dinamik ve değişen koşullara uyum sağlamasına bağlıyor.


'Altyapımız çok sağlam'
Mühendislik eğitiminde rakip tanımadıklarını vurgulayan Sağlamer, "İTÜ, 1773'te kurulmuş, ülkenin en eski ve köklü üniversitelerinden. Kurulduğu günden beri çevresindeki değişimle birlikte kendisini geliştiren, değiştiren bir üniversite. Eğitimini hiç kesitsiz olarak 229 yıldır sürdürüyor. Bunu dinamik yapısına borçlu" dedi. Sağlamer'e göre
İTÜ'nün başarısının altında yatan bir diğer sebep de, teknolojik altyapıdaki üstünlüğü. Sağlamer, teknolojik üstünlüklerini şöyle anlattı: "Hiçbir üniversitede bulunmayan teknoloji alt yapımızla gurur duyuyoruz. İnternet servislerimizle, 160'ı aşan laboratuvarımızla, internet cafelerimizle teknolojik açıdan rakipsiziz."
İTÜ'nün mühendislik ve mimarlık mesleklerinin tanımını yapan bir eğitim kuruluşu olduğunu belirten Sağlamer, geleneksel yapıyı korurken modern eğitim ve öğretim ortamı sunmanın önemine değinerek, İTÜ'nün akademik ve mesleki avantajlarını ise şöyle sıraladı: "İTÜ'de başarılı öğrenciler için iki diploma olanağı sağlayan çift anadal programı ve bölümler arası yatay geçişi kolaylaştıran kredili sistem uygulanıyor. Öğrencilerin küreselleşen dünyaya uyum sağlayabilmesi için İngilizce hazırlığın yanı sıra, derslerin yüzde 30'u İngilizce yapılıyor. 28 mühendislik bölümünden 14'ü bu yıl, diğer 14'ü ise 2003'te olmak üzere uluslararsı mühendislik akreditasyon organizasyonu ABET tarafından akredite edilecektir. ABET'in kapsamında olan Amerikan üniversiteleri ile akreditasyon sağladığı için, İTÜ öğrencilerinin bu üniversitelerde okuma olanağı daha da artacaktır."
Sayıları her geçen gün artan vakıf üniversitelerinin, henüz devlet üniversiteleri ile yarışacak durumda olmadığını belirten Sağlamer, şöyle devam etti: "İlerde elbette böyle bir yarış olacak.
Vakıf üniversitelerine karşı değilim. Devletin kaynakları bu kadar çok öğrenciğe olanak sağlamıyorsa, vakıfların bunu yapması iyi bir çözüm. Henüz vakıf üniversilerinin sistemi verimli değil. Öğretim üyesi havuzuna katkı yapamıyorlar. Mevcut havuzu verimsiz hale getiriyorlar. Yarattıkları suni çekim merkezleriyle pek çok değerli bilim adamını angaje ediyorlar. Oysa Türkiye değerli insan kaynaklarını doğru kullanabilmeli."

Laboratuvarlara dikkat
Sağlamer'in şu sıralar tercih sancısı çeken öğrencilere en önemli tavsiyesi, tercihlerini
yalnızca ÖSYM'nin kılavuzundaki puanlara bakarak yapmamaları. Sağlamer, öğrencilerin üniversiteleri tek tek incelemelerini, teknolojik altyapıya, uluslararası başarılara
ve akreditasyona dikkat etmelerini tavsiye etti. Özellikle mühendislik bölümünü düşünen öğrencilerin dikkatli olmalarını isteyen Sağlamer, "Mühendislik eğitimi almak isteyen bir öğrencinin laboratu varsız üniversitelere gitmesini anlamıyorum" dedi.

İTÜ'nün cazip özellikleri
* 950 öğretim üyesi, 950 öğretim elemanından oluşan güçlü bir akademik kadro.
* 13 bin lisans, 5 bin 160 yüksek lisans ve bin 300 doktora öğrencisi.
* Modern ekipmanlarla donatılmış dersliklerde ve laboratuvarlarda bir yıllık İngilizce eğitimi.
* Lisans öğretiminde yüzde 30 İngilizce öğretim, ileri bilgisayar, ileri İngilizce dersleri.
* Kredili sistemde Çift Anadal ve bölümler arasında yatay geçiş olanakları.
* Modern ve yüksek yurtlarda barınma olanağı ve toplam 2.7 trilyonu aşan burslar.
* Yüksek kapasiteli bilgisayar laboratuvarları ve her öğrenciye özel internet servisi.
* Online sistemde çalışan kütüphane ve dokümantasyon hizmetleri.
* Farklı disiplinlerde ve alanlarda etkinlik gösteren öğrenci kulüpleri. Kültür, sanat ve spor olanakları.
* Uzaktan Eğitim/Sanal Ortamda Eğitim.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muhendislerin-ruyasi-itu_1237.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!