Atatürk Stadı'nın Yerine Konut...
İstanbul Suyu Önergesi: Melen’le...
İstanbul'un Su İhtiyacını...
Sakarya Nehri’ni ‘Endüstri’ Kirletiyor
Sakarya Nehri'nde Kum Ocaklarına Yasak
Sakarya'ya 850 Konut Yapılacak
'Sakarya'nın Su Analizi Yapılmalı'
Son Yağmurlar Melen Çayı'nda...
İstanbul’da Su Krizi Olduğu...
Yuvacık Barajı'nda 75 Günlük Su Kaldı
Su Kayıplarını Önlemede Büyük Adım
Son Yağışlar Barajları Doldurdu mu?
"Atatürk Barajı'nda Endişeye Gerek Yok"
Yoksulluğa Karşı Mücadelede...
Susuzluğa Karşı Kampanya Başlattı!
İstanbullu Susuz Kalmayacak
"Bu Baraj Yapılırsa, Tüm Ekolojik...
Yağmur Ne Kadar Su Getirdi?
'Benim Günahım Suyumu, Köyümü,...
Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı...
Son Yağışlar Barajları Doldurdu mu?
İstanbul'un Barajları Alarm Veriyor
İşte Barajlarda Doluluk Oranları
25 Köye Su Sağlayan Barajda Kirlilik
Atatürk Barajı'nda Su Seviyesi...
Sapanca'ya Dökülen Derelerden...
Barajlar Yine Dolmadı
Ormanlarını Tahrip Ettiler,...
Melen Barajı'nın Temeli Atıldı!
İstanbul'a Su Sağlayan Pabuçdere...
İstanbul 10 Yılın Susuzluk...
Susuzluğa Karşı Maliyetsiz...
Bakan'dan "Susuzluk" Açıklaması
İstanbul 110 Gün Sonra Susuz Kalacak!
"Bizler Barajları Niçin Yapıyoruz?"
İstanbul'un Susuzluğuna "Baraj"lı Çözüm!
İstanbul'un Barajları Alarm Veriyor!
İstanbul'u 2 Yıl İçersinde...
Melen Yetmedi, İstikamet Sakarya!
İstanbul'a Sakarya'dan su taşınmasına tepki gösteren uzmanlar "Bu yazı kurtarsa da seneye yetmez. Kalıcı önlemler şart" diyor.
Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Bakanlığın kuraklığa çözüm olarak sunduğu B planı, yani Sakarya'dan İstanbul'a su taşınmasına uzmanlar tepkili. Uzamanlar, "Bu yazı kurtarsa da seneyi kurtarmaz" diyorlar.
İstanbul'da yağışların az olması nedeniyle aylardır baş gösteren meteorolojik kuraklık barajlardaki su doluluk oranının yüzde 23,87'e düşmesiyle hidrolojik kuraklığa dönmek üzere. B planı Sakarya'dan Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu, en başından beri yaz aylarında su sıkıntısı yaşanması ihtimaline karşı "A,B,C planımız var" diyordu. İki gün önce B planını açıkladı. Buna göre, İSKİ Sakarya Nehri'nden Melen hattıyla İstanbul'a su taşımaya başladı. Su alma noktası, Karasu İlçesinin Tuzla Mahallesi'nde bulunuyor. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Başkanı Emine Girgin ve Su Politikaları Uzmanı ve eski Devlet Su İşleri (DSİ) Yöneticisi Dursun Yıldız, Sakarya'da getirilecek suyun sadece bu yazı kurtaracağını ancak kalıcı bir çözüm olmadığını belirttiler. Kaçak su kaybına karşı önlem alınması ve ekolojik çözümler üretilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Taşıma su havzaları bitiriyor Emine Girgin, kuraklığa karşı su havzalarının korunması gerektiğini ancak 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi büyük projelerle su havzalarının yok edildiğini belirtti: "Önce Melen'den su getirdiler. Ama yetmedi şimdi de Sakarya'ya yöneldiler. Başka havzalardan su taşımakla İstanbul'un su sorunu kalıca olarak çözülemez, en fazla bu yazı kurtarırlar. Üstelik bu taşıma su diğer havzaları da yok ediyor. Ayrıca İstanbul'u etkileyen meteorolojik kuraklık Melen ve Sakarya gibi bölgeleri de etkiliyor." Terkos gölüne mega projeler "Öncelikle İstanbul'un su havzalarının korunması gerek. Ancak kentin en önemli su havzası Terkos Gölü 3. havaalanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerle yapılaşmaya açılarak yok edilecek. Bunun yanında Türkiye'de yüzde 30 gibi şebekelerde kaçak su var. Bunun düzeltilmesi için de bir çalışma yapılmıyor." Spekülasyon yapılmamalı Dursun Yıldız, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için Melen Barajı tamamlanana kadar "Tasarruflu Acil Su Yönetimi Planı" uygulanması gerektiğini belirtti. "DSİ Melen projesini 10 yıl önce planlayıp yapmasaydı İstanbul şimdi susuzdu. Bugün de uzun erimli ve sürdürülebilir plana ihtiyaç var. Bu günlerde Sakarya Nehrinden yapılan takviye acil çözüm olarak kullanılabilir. Ancak sürekli olmaz. "İstanbul bu yazı atlatsa bile önümüzdeki su yılında boş depolarla girecek. Önümüzdeki yılın kurak geçmesi durumunda su krizi çıkar. Ancak akılcı ve bilimsel çözümler aranmalı. Su sorunu spekülasyondan uzak ele alınmalı. Çözüm önerileri ise ekosistemi bozmayan sürdürülebilir öneriler olmalı. Acil su planı şart "İstanbul'a halen günde 2,5 milyon m3 su veriliyor. Bunun şebekede kaybının en aza indirilmesi çok önemli. Bugünkü durumun daha da kötüleşmesini önlemek için İstanbul'da Melen Barajı tamamlanana kadar 'Tasarruflu Acil Su Yönetimi Planı' uygulanmalı." |