strong>Olay yeri incelemesi
Raporda, 'olay yeri incelemesi' başlığı altında sıralanan bulgular ise şöyle:
Kamp alanında 4 çadır (3 tanesi yanmış) ile konteynırlar mevcuttur. Yanan çadırlardan birisi yemekhane olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tuvalet ve banyo konteynırları ile işçilerin iş elbiselerinin konulduğu, bir tarafı açık ahşap yapılar vardır. Ölümlerin olduğu çadırda kalan işçiler KALDEM isimli taşeron şirketin işçileridir. Diğer taşeronların işçileri konteynırlarda kalmaktadır. Yangında 4 çadırdan 2’si tamamen ve yemekhane çadırının ise tamamına yakını yanmıştır. 1 çadıra ise yangın ulaşmamıştır.
Çadırların ve çevrenin durumu şöyledir:
• 1. Çadır: Yangının başladığı ve ölümlerin yaşandığı çadırdır. İçerde 20 ranza mevcuttur. 40 kişi kapasiteli olarak kullanılmaktadır. Çadırın bir tarafında kapı olduğu, diğer tarafında ise kapı olmadığı görülmektedir. Kapının bulunmadığı arka taraf toprak zemine dönüktür.
• 2. Çadır: Bu çadırda 15-16 ranza tespit edilebilmiştir. Yine tek tarafında kapı vardır. Elektrik besleme kablosu kapının yanından gelmekte ve çadır iskelet demirleri boyunca aydınlatma, ısıtma ve diğer kullanım için çadıra dağıtılmaktadır.
• 3. Çadır: Yemekhane çadırı olarak kullanılmaktadır. Çadırın tamamına yakını yanmıştır. Çadır brandasının kalan kısmından anlaşıldığı üzere çadır malzemesinin yanıcı malzeme olduğu görülmüştür. Çadır 3 katmandan oluşmaktadır. Ortadaki katman yalıtım katmanıdır.
• 4. Çadır: Yanmamıştır. İçinde 17 adet ranza mevcuttur. Bu haliyle 34 kişi kapasitelidir. Yer betondur. Ranza aralarında işçilerin oturacağı yer örtüleri serilmiştir. İşçilerin kullandıkları yataklar, kolay yanabilen basit sünger yataklardır. Çadırın ön ve arka cepheleri ahşaptır.
• Kamp alanında çadırlar ve konteynırların çıkış kapısı olmayan bölümlerinin harfiyat veya şevli toprak yığınının hemen sırtına kurulduğu gözlemlenmiştir.
• Çadırların uzunluğu 14 m, genişliği 7 m, yüksekliği 3,5 m’dir, yaklaşık hacimleri 270 m3’tür. Koğuş olarak kullanılan konteynırlar ise 7*3*3= 63 m3 hacmindedir.
• Kamp alanına giriş ve çıkışın uygun olmadığı ve kamp alanı düzenlenmesinin gelişi güzel yapıldığı (kampta bulunan insan trafiğine uygun yol ve geçişlerin düzenlenmediği) görülmüştür.
• Çadırlar, konteynırlar, ahşap yapılar arasındaki mesafelerin dar ve insan trafiğini karşılayacak konumda olmadığı görülmüştür.
• Acil çıkış ve güvenlik ikaz tabelalarının olmadığı görülmüştür.
• Kamp alanına gelen elektrik hattının Marmara Park İnşaat Şantiyesi Tali Panosunda metal elektrik direkleri üzerinden taşınarak 3x70 mm2 kesitli alpek kablo ile alındığı ve direkler arasında alpek kablonun gergi teli vasıtasıyla taşındığı, gergi telinin nötr hat olarak tesis edildiği ve topraklama hattı tesis edilmediği görülmüştür.
• Marmara Park İnşaat Şantiyesi Tali Panosundan çıkan 3x70+35mm2 NYY kablonun, pano önündeki direkten başlayarak alpek kabloya ek yapılmak suretiyle, Nötr kablo irtibatlı değildir ve 3 adet taşıyıcı direk teşkilinden sonra 4. son direkten havai hat olarak gelen alpek kablo, 3x70+35 mm2 NYY kabloya ek yapılarak ve direkten yer altına inilerek kamp alanındaki Ana Panoya bağlanmıştır.
• Kamp alanındaki panoya bağlanan 3x70+35mm2 NYY kablonun toprak altından getirildiği, ancak bu panodan kamp alanındaki tali tablolara dağıtımın toprak üstünden yapıldığı ve herhangi bir topraklama tesisi yapılmadığı görülmüştür.
• Marmara Park İnşaat Şantiyesinden hat başı olarak alınan elektriğin başka bir parselde ve kamp alanına gelen elektriğin başka bir parselde yani ayrı-ayrı parselde olduğu görülmüştür.
• Gerek hat başı olarak elektriğin ilk bağlantı noktası olan panonun ve kamp alanında bulunan panoların etanj tip (açık alanda kullanılabilen) panolar olmadığı ve bazılarının elektrik iç tesisat sistemlerinde kullanılan panolar olduğu gözlenmiştir.
• Marmara Park Şantiyesi Tali Panosundan hat başı olarak alınan elektriğin resmi işlem görmüş mühürlü sayaç olmadığı görülmüştür. Aynı konu kamp yeri ana tablosunda da araştırılmış orada da resmi işlem görmüş mühürlü sayaç olmadığı tespit edilmiştir. Kamp alanında bulunan taşeron firmaların kullandığı elektrik mühürlü olmayan gayri resmi olarak süzme sayaçlar üzerinden verilmiştir.
• Panolardan elektrik ihtiyacı olan tüketim noktalarına (çadırlar-konteynırlar-wcbanyo-depo v.b) giden dağıtım kabloların hafif işletme koşullarında kullanılan NYM ve F tipi kablolar olduğu ve toprak üstünde olduğu tespit edilmiştir.
• Ana ve tüm tali panolarda dokunma gerilimine karşı önlem olarak kaçak akım rölelerinin olmadığı, kamp yerindeki ana panoda ana şalterin bulunmadığı ve bütün panolarda topraklama tesisi yapılmadığı görülmüştür. Sadece 1 adet dağıtım panosunda topraklama olarak 2x2,5mm2 F tipi kablonun topraklama olarak tesis edilmeye çalışıldığı görülmüş, fakat panoya bağlantısının olup olmadığı tespit edilememiştir. Bu panodan çıkan topraklama kablosunun tüketim noktalarında bulunan sigorta panolarında olmaması nedeniyle bu kablo konusunda kuşkuya düşülmüştür.
• Sağlam olan ve tamamı yanmayan çadırda yapılan inceleme neticesinde yanan çadırlarda da aynı elektrifikasyon uygulaması olduğu varsayılarak yapılan incelemede çadırlarda aydınlatmalar, ısıtıcılar, prizler v.b elektrik ihtiyacı dağıtımı, çadır kapısı üstünde ve ahşap yüzeye monte edilmiş olarak bulunan pvc sigorta kutusundan NYM ve F tipi kabloların tel ve pvc kablo bağı ile çadırın en üst ve yanlardaki taşıyıcı metal aksamına bağlanarak gayri nizami yapıldığı gözlenmiştir. Paralel kablo hat geçişlerinin birbiri üzerine burularak bağlanmak ve izole bant ile sarılmak ve açıkta kalmak suretiyle gayri nizami yapıldığı görülmüştür.
• Çadır içinde kalan kişilerin temel ihtiyaçları için gereken elektriğin seyyar çoklu prizlerden verildiği ve bu kabloların güvensiz bir şekilde yerlerde olduğu tespit edilmiştir.
• Çadırlara verilen elektrik hatlarının 3faz+1nötr’den oluştuğu ve topraklama hattının olmadığı, ayrıca çadır taşıyıcı metal aksamın topraklanmadığı görülmüştür.
• Konteynırlar: Konteynırlar 2 katlı olarak yerleştirilmiştir. Koğuşların yanı sıra tuvalet konteynırı da bulunmaktadır. Konteynırlarda genelde 5, bazılarında 6 ranza olduğu görülmüştür. Konteynır koğuşları 10-12 kişilik olarak kullanılmaktadır. Karşılıklı olarak yerleştirilen konteynırlar arasındaki mesafe oldukça dardır. Bir konteynırın kapısı açıldığında çıkış yönünü hemen hemen tümüyle kapatmaktadır. Koridor genişliği 90-100 cm arasında ölçülmüştür. Üst katta kalanların kullanabileceği tek merdiven vardır. Bu merdivenin genişliği 60 cm’dir ve oldukça dik (takriben 55-60 derece) bir merdivendir. 60 ile 70 kişinin kaldığı üst katın tahliyesi ancak bu merdivenden yapılabilmektedir.
Ayrıca konteynır grubundan arka tarafa doğru da bir adet tahta seyyar merdiven sözkonusudur. Ancak, bu merdivenin herhangi bir tahliye için kullanılması mümkün ve doğru değildir. Bazı konteynırların kapıları kilitli olduğundan içine girilememiştir. İçine girilebilen konteynırlarda (yangın dedektörü, yangın söndürücüler vb.) ve koridorlarda herhangi bir yangın önlemine rastlanmamıştır.
|