Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Maliyeti Dünya Ortalamasının Üstünde

İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Gerçek, Türkiye’deki otomotiv sektörünün çok geliştiğini, metrobüs hattında kullanılan araçların Türkiye’de rahatlıkla üretilebileceğini söyledi. Metrobüs projesi ve çok tartışılan Phileas marka otobüslerle ilgili sorularımızı yanıtlayan Prof. Gerçek, sorunların; gerek tasarım,

Cumhuriyet Gazetesi
Maliyeti Dünya Ortalamasının Üstünde

br >
Sistemde ciddi tıkanmalar var

Metrobüs güzergâhında bugün bile metro ile karşılanabilecek bir yolculuk talebi olduğunun altını çizen Prof. Gerçek, metrobüsün ancak sağladığı kapasite kadar yolcu taşıyabildiğini ifade etti. Metrobüsün bir yönde saatte en çok 19 bin yolcu taşıyabildiğini dile getiren Gerçek şunları söyledi: “Oysa burada daha yüksek bir yolculuk talebi var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bakırköy-Beylikdüzü arasında bir metro projesi bulunuyor.

Önümüzdeki 5 yıllık programa aldıklarını açıkladılar. Bu metronun fizibilite etütlerine baktığınızda 2013’ten sonra bir yönde saatte 30 bini bulan yolculuk talepleri olduğu görülüyor. Metrobüsten sonra birçok toplu taşıma hattı kaldırıldığı için bu güzergâhtaki toplu taşıma yolcuları için başka seçenek de kalmadı. Sistemde ciddi tıkanmalar oluyor; çünkü bu yüksek talebi karşılayamıyorsunuz. Metrobüs şu anda kapasitesinde çalışıyor. Doruk saatlerde daha fazla taşıması mümkün değil. Doruk saatlerde yaklaşık 30 saniyede bir araç kalkıyor. Araçlar ortalama 150-160 yolcu alıyor.”

‘Kervan yolda düzülüyor’

Prof. Gerçek, yönetimlerin birçok ulaşım projesinde izledikleri “kervan yolda düzülür” anlayışını da eleştirdi. Alınan yanlış ulaşım kararlarının geri dönüşünün mümkün olmadığına vurgu yapan Prof. Haluk Gerçek, karar alma süreci ile ilgili eleştirilerini söyle özetledi:

“Yetkililer, genellikle, projeleri hızlı uygulayıp ‘çıkacak sorunları sonra çözeriz’ diyorlar, ancak öyle olmuyor. Türkiye’de kente ve ulaştırmaya ilişkin karar süreçlerine bakmak gerek. Bu kararlar alınırken hangi değerlendirmeler yapılıyor, kararları kimler, nasıl alıyor soruları çok önemli. Birçok büyük ulaştırma projesi, gerekli etütler ve değerlendirmeler yapılmadan ya da yapılan değerlendirmeler göz önüne alınmadan tepeden inme kararlarla gerçekleştiriliyor. Yapılan birçok çalışma da ‘şeklen’ yaptırılıyor. Örneğin, üst düzey bir hükümet yöneticisi ya da bir belediye başkanı, Avrupa’nın bir kentinde gördüğü bir aracı beğenip ‘ben bundan isterim’ diyor. Bunu anlamak mümkün. Ancak, bundan sonra, bu araç işletileceği kentin koşullarına uygun mu, ucuz mu, pahalı mı diye değerlendirilmeden sipariş veriliyor ve alınıyor. Bu işlerde yöneticilerin kararlarını yapılması gereken kapsamlı değerlendirmelere ve analizlere göre verdiklerini söylemek çok zor. İstanbul kenti, hemen hiçbiri yapılan planlarda yer almayan büyük projelere göre biçimlendiriliyor. Çoğu zaman önce karar alınıyor, sonra bu projeler planlara işleniyor. Örneğin, boğazı geçecek olan karayolu tüneli projesi hiçbir planda yoktu, ama hükümet bu projenin ihalesini yaptığı için JICA tarafından hazırlanan ulaşım ana planına, hiçbir değerlendirme çalışması yapılmadan girdi. Türkiye’de buna benzer çok sayıda uygulama göstermek mümkün. Karar sürecinin katılımcı ve şeffaf olmayışı, toplumun kentsel konularda bilgi ve bilinç eksikliği ya da yanlış bilgilendirilmesi Türkiye’ye çok pahalıya mal oluyor.”

Bize pahalıya patladı

Prof. Haluk Gerçek, metrobüs sisteminin inşaat maliyetlerinin dünyada, kentine ve sistemine göre kilometre başına 5-10 milyon dolar arasında değiştiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği maliyet değerlerine göre metrobüsün kilometresinin 9 milyon TL civarında olduğuna dikkat çeken Gerçek şöyle devam etti:

“1 kilometre metronun inşaat maliyeti 40-50 milyon dolar kadar. Ancak metronun sağladığı kapasite ile saatte bir yönde 60-70 bin yolcuyu taşıyabiliyorsunuz. İstanbul’un birçok yerinde ancak metro ile karşılanabilecek yüksek yolculuk talepleri söz konusu. Yeni yapılan ulaştırma ana planı çalışmalarında da İstanbul’da 15 yıl içinde 500-600 kilometrelik bir metro ağına gereksinme olduğu kabul edildi. Bunu yapamadığımız zaman kentteki ulaşım ve trafik sorunlarını azaltmak mümkün değil.”

Metrobüs hatlarındaki çelik bariyerler nedeniyle meydana gelen ölümlü motosiklet kazalarına da değinen Gerçek, motosiklet kazalarının azaltılması ile ilgili olarak ABD’de hazırlanmış bir raporda, çelik halatlı bariyerlerin beton bariyerlere göre ölümcül kazalar açısından motosiklet sürücüleri için çok daha riskli olduğunun belirlendiğinin altını çizdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/maliyeti-dunya-ortalamasinin-ustunde_69385.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!