Avrupa'da Deflasyon Endişesi
IMF 2014'ten Umutlu
Dünya Genelinde Küresel Şirket...
"İspanya'da Emlak Krizi 15...
AB'den Yeni Bankacılık Düzenlemesi
AB Gençler Arasındaki Rekor...
Dünya Bankası'ndan Temkinli...
Gelişmiş Ülkelerin İşsizlik...
Türkiye Yaşam Kalitesinde Sonuncu
İspanya Yabancılara Oturma...
AB Komisyonu'na göre Türkiye...
Küresel Ekonomi Bildiğiniz Gibi
Almanya'da Büyümeye Beklentileri...
Avrupa'da Finansal İstikrar...
Avro Bölgesi'nde Yeni İşsizlik...
Ekonomik Kriz Hükümetleri Deviriyor
IMF 2013'te Türkiye'nin %3,4...
IMF 2013 Yılı Küresel Büyüme...
Avrupa Borç Krizi Dünya Ekonomisini...
Avrupa'da Şirket Faaliyetlerinde...
Mali Krizi Aşamayan Avrupa'da Rota Değişikliği Tartışılıyor
Euro Bölgesi'ndeki mali krize karşı yıllardır yazılan tasarruf reçeteleri, tedavide pek başarılı olamadı. Kitlelerin protestoları ve olumsuz ekonomik veriler, siyaseti yön değiştirmeye zorluyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel eleştirilerin hedefinde.
Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı yüzde 12 ile rekor seviyeye yükselirken, ekonomik büyümede toparlanma sağlanamadı; yatırımcılar krizdeki Avrupa ülkelerine sırtını dönmeye başladı. Gelişmeler de bu eğilimin devam edeceğini gösteriyor. Ekonomi uzmanları, yaklaşık 1,5 yıldır süren durgunluğun ekonomik performansı olumsuz etkilemeye devam edeceğini bildirirken; Uluslararası Para Fonu IMF de 2013'te durgunluğun aşılamayacağı görüşünde.
“Bunun eğilimlerden bir dönüş anlamına geldiğini düşünmüyorum. Barroso'nun Avrupa'daki maliye bakanlarının hangi zorluklar altında bu kararları verdiğini unutmaması iyi olur. Eğer Avrupa tasarruf etmeden istikrarlı bir ekonomik büyüme sağlayabileceği yanılsamasına kapılacak olursa, sürdürülebilir bir büyüme şansı kalmaz. Ekonomileri giderek büyüyen Asya ülkelerinin aksine nüfusu giderek yaşlanan Avrupa toplumlarının bütçelerini sağlamlaştırması gereklidir ve bu yoldan dönülmemeli.” “Merkel'in dışlanması gibi bir durum olacağını sanmıyorum. Çünkü yalnızca Almanya'da değil, başta kuzey Avrupa olmak üzere diğer ülkelerde de toplumun geniş kesimleri öyle ya da böyle bütçelerin konsolidasyonu dışında çıkış yolu olmadığını anlayabiliyor. Eğer bu ertelenirse Japonya örneğini izleme tehlikesi doğar. Japonya bütçe konsolidasyonunu sürekli ertelediği için şu an mali açıdan bir saatli bomba üzerinde oturuyor. Fakat bu model Avrupa'da yaşayan insanların çoğu için pek cazip değil. Dolayısıyla Almanya'nın savunduğu ve diğer ülkelerin de desteklediği yön, doğru yoldur.” |